Manapság a boltok polcain tucatnyi gyártó megannyi terméke megtalálható, így joggal merül fel a kérdés, miért vesztegetem időm és energiám saját csalik készítésével. Nos, a válasz egyszerű: Nincs az a csali, amely fogósságát ne lehetne tovább fokozni. Ebben a kis írásban szeretnék útmutatást nyújtani, illetve bátorítani a bátortalanokat első csalijuk elkészítésében, mely remélhetőleg szebbnél szebb fogásokhoz segíti hozzá a kísérletező kedvűeket. Kezdjünk hát bele!
Angliában élek, itt is horgászom, az évek alatt sikerült remek kapcsolatokat kiépítenem kiváló horgászokkal, bolttulajdonosokkal, illetve csaligyártókkal. Köztudott, hogy minden, ami a hajszálelőkés horgászathoz kapcsolódik, az innen ered, így minden termék könnyen elérhető, mely nagyban segíti horgászatomat. Az elmúlt években szép fogásokat könyvelhettem el egy neves gyártó híres csalijának köszönhetően, mely nem más, mint a CCMoore Live System. Ezt a csalit készítettem el saját igényeimre szabva, ezt szeretném bemutatni a kedves olvasóknak. Mielőtt belekezdenénk, fontosnak tartom tisztázni, mi is az a wafters bojli? Egy könnyű, kis sűrűségű golyó, mely még lassan süllyed, de a fenékről a legkisebb rászívásra is képes fellibbeni, így remélhetőleg előbb landol pikkelyes barátaink szájában. Hol és mikor érdemes használni? A tó, ahol általában horgászom iszapos, ezért volt szükségem egy olyan csalira, amellyel biztos lehetek abban, hogy nem süllyed ebbe bele, így a pontyok nagyobb eséllyel rátalálnak. Eredményes lehet még abban az esetben is, amikor kedvenceink óvatosan, kényesen táplálkoznak.
Ezek után nézzük, mire is lesz szükségünk: Live System Boilie Making Pack, natúr pop-up mix, folyékony édesítő, aromák, festék, 1 tojás, fecskendő, edény, szűrő, illetve egy kinyomó pisztoly és egy roller, bár ezek megléte nélkülözhető, kézzel is lehet golyókat formálni, hisz itt nem nagy mennyiségről van szó.
Miután ezzel megvagyunk, jöhetnek a folyékony összetevők. Az elmúlt időszakban sokat kísérleteztem különféle aromákkal, új kombinációk kitalálásával. Ezt a legegyszerűbben úgy tudjuk elvégezni, ha két aromás üveget egymás mellé téve szimatolunk bele, így tökéletes összképet kaphatunk a végleges eredményről. Ebben az esetben két ízt kombináltam: a „Milky Toffee” és a „Toasted Almond” véleményem szerint tökéketesen passzol a Live System amúgy is mandulás ízvilágához. Ezekből 3, illetve 2 ml-t használtam további 2 ml édesítővel és 2 ml kenderolajjal egyetemben.
Ezek után jöhet a festék, mely jelen esetben sárga színű. Szeretem, ha csalim kilóg a sorból, meggyőződésem, hogy a színeknek igen jelentős szerepe van.
Ha ezt is alaposan elkevertük, tegyük félre, és foglalkozzunk a por alapú összetevőkkel. Hosszas próbálgatások után találtam rá arra az arányra, mely tökéletesen balanszírozott csalit eredményez számomra. Ehhez szükségünk lesz 2 pohár natúr pop-up mixre, illetve 1 és egy negyed pohár Live System mixre.
Fontosnak tartom megjegyezni, hogy ne akarjuk mindenáron az összes port hozzáadni, csakis annyit, amennyit felvesz. Ha kimarad egy kicsi, semmi baj, tegyük el és legközelebb használjuk fel. Következő lépésként akár kézzel is nekiláthatunk golyókat formálni különböző méretekben, vagy egy kinyomó pisztoly segítségével hurkákat készíthetünk. A megfelelő méretű rollerral készítsük el az általunk jónak vélt méretet. Én 16 mm átmérőjű rollert használtam ebben az esetben.
Miközben rollerezünk, tegyünk fel egy edényben vizet forrni. Ha vizünk forr, kisebb adagokban kezdjük el kifőzni a bojlikat.
Ezek után nem maradt más hátra, mint kellően kiszárítani bojlinkat, én általában 3-4 napig szoktam száradni hagyni, így sokáig eltartható, nem fog megpenészedni. Kis csalisdobozokba adagoljuk ki, a fölösleget akár le is fagyaszthatjuk, ha úgy véljük, hónapokig nem fogjuk felhasználni, így még tovább eltartható. Amit a következő pecák során használni fogunk, azt bátran áztassuk be kedvenc dipünkbe, ezáltal is növelve a csali fogósságát.
Bízom benne, hogy sokan kedvet kapnak elkészíteni saját csalijukat. Engem nagyon jó érzéssel tölt el, amikor sikerül az általam készített csalikkal halakat fogni. Próbáljátok ki Ti is!
Írta: Erdélyi Tamás