Bojligyúrás közösen az SBS csapattal 1. rész - Bojlikészítés kezdőknek

Bojligyúrás közösen az SBS csapattal 1. rész - Bojlikészítés kezdőknek

A most útjára induló sorozatomból ismét rengeteg hasznos tanácsot, tippet, trükköt ismerhettek meg, amely rendkívüli módon segíti és megkönnyíti a leendő és a már aktív bojlikészítők dolgát. A cikksorozatot négy epizódra osztottam a következő kategóriák szerint: kezdőknek, haladóknak, profiknak és amurhorgászoknak. Az első epizód azon horgászoknak készült, akiket már régóta foglalkoztat a bojlizás és bojlikészítés gondolata, de eddig még nem mertek belevágni. Nos, itt az ideje! Meglátjátok, sokkal egyszerűbb, mint gondolnátok!

De azok figyelmébe is ajánlom írásaimat, akik már belekezdtek a bojlikészítésbe, de úgy érzik, hogy nem úgy sikerült, ahogyan szerették volna. Ebben az epizódban és a hozzá tartozó kisfilmben rendkívüli részletességgel kerül bemutatásra, hogyan is készíthetőek el könnyedén és problémamentesen az igazi bojlik, melyek nem csak külsőleg hasonlítanak bojlira, de fogósságukhoz sem fér kétség. Érdemes velem tartani, mert ebből mindenki csak tanulhat!

Mielőtt belekezdenék, szeretnék bemutatkozni, hiszen az igazán kezdő horgászok számára még ismeretlen lehetek. Kovács Zoltán vagyok, 30 éves és több mint 25 éve volt az első horgászélményem. 7 éve tettem horogra az első, tartósítószer-orgiát tartalmazó bojlit. 6 éve fogtam az első 20 kg feletti pontyomat, mely örökre megpecsételte a sorsomat. Ugyanennyi ideje vagyok az angliai származású SBS termékek magyarországi forgalmazója, teszthorgásza és hivatalos versenyzője, számos dobogós helyezés büszke tulajdonosa. Eredményes és hasznos munkásságomat mi sem bizonyítja jobban, mint az angliai cégtulajdonos elismerései, melyek közül az elsőt a tavalyi évben kaptam, egy arany SBS monogramos pecsétgyűrű képében. A következő, melyre pályafutásom eddigi legnagyobb elismeréseként és lehetőségeként tekintek, hogy 2009 januárjától méltónak tartanak arra a feladatra, hogy egész Európára kiterjedő SBS forgalmazási jogot kaptam, teljes jogkörrel. Vagyis túlzás nélkül mondhatom, hogy jelen pillanatban az SBS cégben a 2. legnagyobb jogkörrel rendelkező személy vagyok. Ennél nagyobb elismerésre és lehetőségre még a legmerészebb álmaimban sem gondoltam volna. Ez a tény még több munkára és ambícióra sarkal, melynek nyertesei ti, bojlis horgászok lesztek, hiszen még több és színvonalasabb információhoz juthattok a bojlis horgászattal és az SBS termékek még hatékonyabb használatával kapcsolatban.

Még egy személyt kell bemutatnom, aki nem más, mint egy kezdő bojlis horgász hölgy, Csernyánszky Brigitta. Az ő segítségével fogom bemutatni a kezdő bojlikészítés lépéseit! Azt már csak halkan merem megjegyezni, ha egy hölgy ilyen könnyedén és bátran készíti el élete első bojliját, akkor nektek, bátor férfitársak, már végképp nincs mitől tartani… :)! Nos, vágjunk bele!

Az első epizódban Brigitta mutatja be a bojlikészítés lépéseit a segítségemmel

Hogy a tájékoztatás teljes körű és korrekt legyen, el kell elmondanom, hogy az első kisorsolt személy nem jelent meg a megbeszélt időpontban a forgatás reggelén, és többszöri próbálkozás után sem tudtuk elérni… Reméljük, jól van és nincs semmi baja! Az idő rövidsége miatt a kisorsolt tartalék személyt sem tudtuk behívni helyette. Ekkor került képbe Csernyánszky Brigitta, aki örömmel vállalta a közös bojligyúrás lehetőségét.

Kezdődjön hát a bemutató!

Első lépésként tekintsük át, milyen eszközökre van szükségünk ahhoz, hogy akadálymentesen elkészíthessük a bojlikat:

Bojlikészítéshez szükséges kiegészítők:

  • Bojliroller
  • Kinyomó pisztoly
  • Lefedhető főzőedény, szűrő és szükség esetén egy kemping gázpalack + gázrózsa
  • Egy közepes űrtartalmú edény
  • A bekevert mennyiségnél nagyobb űrtartalmú edény (pl. 5 kg-os üres SBS vödör)
  • Injekciós fecskendő különböző méretekben
  • Evőkanál, teáskanál, kávéskanál, kés, kézi habverő, fakanál
  • A bojliroller rögzítéséhez szükséges eszközök (alapesetben: kalapács, szeg)

A legkedvezőbb árfekvésű X2-es kinyomó pisztoly, kinyomó fej és tetszőleges méretű bojliroller. Az általam javasolt méret: 18 mm
A közepes űrtartalmú edény, különböző méretű kanalak, habverő, kés és a roller rögzítéséhez szükséges szeg és kalapács
Első lépésként rögzítsük a bojlirollert. Erre azért van szükség, hogy ne okozzon problémát görgetés közben az, hogy csúszkál az asztalon
Illesszük össze a roller alsó és felső részét…
… majd a lyukba helyezve a kinyomó pisztoly fejét, a roller tövétől egy picit visszahúzva jelöljük be…
… majd vágjuk le

Ennél a pontnál már minden eszköz rendelkezésünkre áll, hogy segítségükkel könnyedén elkészíthessük a bojlikat. Következhetnek a bojlikészítéshez szükséges összetevők, melyek jelen esetben alkalmazott keveréke kimondottan a felmelegedő és a lehűlő vízben a leghatékonyabb:

  • 3 kg Catcher Base mix Cranberry & Black Caviar (szeder és kaviár ízesítésű bojli keverék)
  • 30 db tojás
  • 150 ml Attract Complete Arctic 250 ml (hideg vízi komplett étvágyfokozó keverék)
  • 12 ml Black Caviar Concentrated Flavour 50 ml (fekete kaviár tömény aroma)
  • 6 ml Cranberry E. A. Range Flavour 50 ml (etil-alkohol bázisú szederaroma)
  • 3 evőkanál Des Taylor The Edge 250 g (titkos összetételű por alakú étvágyfokozó)
  • 3 evőkanál Betain HCl (98%-os patikai tisztaságú Betain HCl)
  • 3 teáskanál só

A szükséges összetevők sorban jobbról-balra: Catcher Base mix, Des Taylor The Edge, Betain HCl, Attract Complete Arctic, Cranberry E. A. Range Flavour, Black Caviar Flavour
Most következik az összetevők megfelelő összekeverése. Fontos, hogy be kell tartani a sorrendet: első lépés a tojások feltörése. Figyelni kell, hogy nehogy záp kerüljön az edénybe!
Jöhetnek a folyékony összetevők. Az egyik legfontosabb a Attract Complete Arctic, mely több rendkívül hatékony étvágyfokozó optimális keveréke hideg időszakra
1 kg alapmixhez 50 ml kell, ezért a 3 kg alapmixhez 150 ml-t adagolunk a feltört tojásokhoz
A fekete kaviár aromából csak 4 ml-t kell használni kilónként, mert az alapmix már önmagában is tartalmaz kaviár aromát. Tehát 3 kg-hoz 12 ml
Az aromák kiméréséhez a képen látható fecskendőt érdemes használni, mert ez belefér a flakonba
A szederaromát csak háttér-ízként kell használni. Ez azt jelenti, hogy a vezér íz - jelen esetben kaviár aroma - alkalmazott mennyiségének maximum a fele lehet…
… ez 2 millilitert jelent kilónként. Tehát 6 ml-t fecskendez a tojáshoz Brigitta. Jól látszik a szederaroma különleges színe
Következhetnek a száraz összetevők, melyek közül az első a cégtulajdonos, Des Taylor nevével fémjelzett titkos összetételű Edge kivonat, melyből 1 evőkanál kell 1 kg alapmixhez. A 3 kilóhoz ezért 3 evőkanállal használunk
Következhet a Betain HCl, a 3 kilóhoz itt is 3 evőkanállal használunk. Fontos! E mennyiségeket csak a Catcher Base mix használatánál alkalmazzuk, mert a száraz összetevőket és az aromát már tartalmazza az alapmix. Ezeket a hideg vízben érdemes felerősíteni!
Az utolsó adalékanyag a hétköznapi konyhasó, melynek kisebb részben a csali tartósítása, nagyobb részben a halakra kifejtett ízfokozó hatása miatt van jelentősége. De vigyázat, a sót túlzásba lehet vinni, ezért mértékkel alkalmazzátok! A 3 kilóhoz ezért 3 teáskanállal használunk
A következő lépés, hogy a folyékony és száraz adalékokat minél jobban elkeverjük!
Kézi habverővel ez a maximum, amennyire össze lehet keverni az összetevőket, de ez már megközelíti a tökéletest. A tökéleteshez gépi segítséget kell használni
Lassan adagoljuk a mixet a folyadékunkhoz, és egyenletesen kevergessük
Ennél a közepes állagnál - amikor még se nem nagyon száraz, se nem nagyon híg - cseréljük le a habverőt egy fakanálra, mert később beleragad a massza, vagy ami még rosszabb, alkalmatlanná válik a kavarásra
Így folytassuk a keverést, majd öntsük át a masszát egy nagyobb edénybe
Figyeljünk arra, hogy jól keverjük el a masszát. Sehol nem szabad, hogy maradjon a képen látható száraz anyagból. Egyenletesen el kell keverednie mindenhol
Az optimális állagot az jelzi, hogy az előzőleg ragadós massza elkezd elválni - először a tenyerünktől, majd az edény falától. De figyeljünk arra, hogy ne keverjük túl szárazra, mert a kis teljesítményű kinyomó pisztollyal képtelenség lesz kinyomni, és csak bosszúságot okoz! Ezért inkább hagyjuk hígabbra egy kicsit, és egy rövid ideig hagyjuk száradni
Egy kis kulisszatitok: Ti is láthatjátok, mit látott Takács Peti operatőrünk a kamerán keresztül, akinek ezt a kiváló, minőségi felvételt köszönhetjük
Egy ilyen egyszerű műanyag tasakban, légmentesen lezárva hagyjuk kb. 10 percig érlelődni a masszát, hogy mindenhol „átérjenek” az ízek
Kész a massza. Gyúrjunk egy nagy hurkát belőle…
… mely könnyedén belecsúszik a kinyomóba
Ezek után ki kell nyomni egy próba hurkát, mellyel letesztelhetjük, hogy tökéletes átmérőre vágtuk-e a kinyomó fejét…
… majd helyezzük a rollerra a hurkát, miután eltávolítottuk a roller felső részét
Helyezzük a roller alsó részére a roller felső részét, és jól nyomjuk rá a hurkára
Jöhet a görgetés. Határozott mozdulatokkal, 2-3 alkalommal mozgassuk előre-hátra a roller felső részét, miközben folyamatosan lefele nyomjuk
Ha nem ilyen szép kerek golyókat kaptok, vágjátok nagyobbra a pisztoly fejét. Ha túl nagyra vágtátok a fejet, akkor újat kell vennetek és megismételni a műveletet, mert visszafelé nem működik a méretezés
Amilyen tökéletesre sikerült ez a bojli, olyan fogós is lesz!!!
Helyezzük egy rekeszbe úgy a bojlikat, hogy ne ragadhassanak össze. Nem szabad egymásra pakolni őket, mert összenyomódnak, és akkor dobócsővel képtelenség lesz bejuttatni őket az etetésre
Egy ilyen rács segítségével megkönnyíthetjük a főzés menetét, mert segítségével azonnal kiemelhetjük a forrásban lévő vízből a bojlikat anélkül, hogy túlfőznénk őket
Figyeljünk arra, hogy csak a már forrásban lévő vízbe helyezzük a bojlikat
A főzési idő mérettől függetlenül ne legyen 2 percnél több!!! Nem számít, ha nem jön fel a bojli a víz tetejére, akkor sem szabad tovább főzni. A főzés után helyezzétek a bojlikat egy tiszta rongyra, amely a plusz vizet felszívja róluk

A optimális főzési idők a következők (átmérő/főzési idő):

10 mm 0 perc 50 mp

12 mm 1 perc 00 mp

14 mm 1 perc 10 mp

16 mm 1 perc 20 mp

18 mm 1 perc 30 mp

20 mm 1 perc 40 mp

24 mm 2 perc 00 mp

Ha szeretnétek tovább fokozni a bojli hatékonyságát, akkor panírozzátok be a bojlikat a következő módon: Helyezzétek a bojlikat egy szitába, és öntsetek rá a maradék alapmixből egy keveset…
… majd forgassátok meg a mixben a bojlikat
Ezután helyezzétek egy zárható edénybe fél kilónként, és fagyasszátok le. A tárolásról részletesebben a következő részből tájékozódhattok
Balról a nyers bojli, középen a főzött bojli, jobbról a főzött és panírozott bojli látható
Rendkívüli ínyencség a rafinált pontyoknak! Ezzel a csalival már a szezon elején garantáltan eredményesek lesztek!

Ezzel véget ért az első rész. Úgy gondolom, ha egy ilyen fiatal kezdő bojlikészítő hölgy, mint Brigitta sikeresen és tökéletesen el tudta készíteni a bojlikat, akkor férfiak, irány a szerszámos helyiség, és tessék elkészíteni az első saját golyókat, nehogy szégyenben maradjatok Brigittával szemben! A saját készítésű bojlival duplán nyerhettek: fogósabb csalit kaptok az összes gyártó kész bojlijánál, és még az elismerés is a tiétek, hiszen ti csináltátok a csalit!

Tekintsétek meg a bojlikészítésről készült kisfilmet:

Kellemes perceket kívánok a bojlikészítéshez, és eredményes fogást! Mert manapság a szabadidőnk a legdrágább, és azt nem mindegy hogyan töltjük el! Csak a legjobb csalival töltheted el legjobban a szabadidődet! Ha bármilyen kérdésetek van még, tegyétek fel bátran, amint tudok, válaszolok!

Azok számára, akiket kellően felcsigáztak a bojligyúrást bemutató kisfilmek, hatalmas meglepetésem van! Ha szeretnétek valamely receptet vagy SBS terméket kipróbálni, mindezt egyszeri, különlegesen kedvezményes ár mellett, akkor csak egy dolgot kell tennetek! Valamilyen szállítóeszközzel (busz, vonat, motor, autó, repülő, stráfkocsi) eljönni 2009. február 6-8-án pénteken, szombaton vagy vasárnap (akár mindhárom napra) Kiskunhalasra a Haldorádó Horgászcentrumba a III.Haldorádó Pontyhorgász Napokra, ahol a kedvezményes árak mellett személyesen találkozhattok velünk (Kovács Zoltán és Bessenyei György). Élőben fogjuk bemutatni, hogyan készítjük a bojlikat, és közben azon leszünk, hogy válaszokat adjunk azokra a kérdéseitekre, melyekre még nem találtatok a cikkeimben!

Mindenkit szeretettel várunk!

Folytatása következik!

Írta: Kovács Zoltán
www.sbsbojli.hu
Videó: Takács Péter
Fotó: Besenyei György

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.