A most útjára induló sorozatomból ismét rengeteg hasznos tanácsot, tippet, trükköt ismerhettek meg, amely rendkívüli módon segíti és megkönnyíti a leendő és a már aktív bojlikészítők dolgát. A cikksorozatot négy epizódra osztottam a következő kategóriák szerint: kezdőknek, haladóknak, profiknak és amurhorgászoknak. Az első epizód azon horgászoknak készült, akiket már régóta foglalkoztat a bojlizás és bojlikészítés gondolata, de eddig még nem mertek belevágni. Nos, itt az ideje! Meglátjátok, sokkal egyszerűbb, mint gondolnátok!
De azok figyelmébe is ajánlom írásaimat, akik már belekezdtek a bojlikészítésbe, de úgy érzik, hogy nem úgy sikerült, ahogyan szerették volna. Ebben az epizódban és a hozzá tartozó kisfilmben rendkívüli részletességgel kerül bemutatásra, hogyan is készíthetőek el könnyedén és problémamentesen az igazi bojlik, melyek nem csak külsőleg hasonlítanak bojlira, de fogósságukhoz sem fér kétség. Érdemes velem tartani, mert ebből mindenki csak tanulhat!
Mielőtt belekezdenék, szeretnék bemutatkozni, hiszen az igazán kezdő horgászok számára még ismeretlen lehetek. Kovács Zoltán vagyok, 30 éves és több mint 25 éve volt az első horgászélményem. 7 éve tettem horogra az első, tartósítószer-orgiát tartalmazó bojlit. 6 éve fogtam az első 20 kg feletti pontyomat, mely örökre megpecsételte a sorsomat. Ugyanennyi ideje vagyok az angliai származású SBS termékek magyarországi forgalmazója, teszthorgásza és hivatalos versenyzője, számos dobogós helyezés büszke tulajdonosa. Eredményes és hasznos munkásságomat mi sem bizonyítja jobban, mint az angliai cégtulajdonos elismerései, melyek közül az elsőt a tavalyi évben kaptam, egy arany SBS monogramos pecsétgyűrű képében. A következő, melyre pályafutásom eddigi legnagyobb elismeréseként és lehetőségeként tekintek, hogy 2009 januárjától méltónak tartanak arra a feladatra, hogy egész Európára kiterjedő SBS forgalmazási jogot kaptam, teljes jogkörrel. Vagyis túlzás nélkül mondhatom, hogy jelen pillanatban az SBS cégben a 2. legnagyobb jogkörrel rendelkező személy vagyok. Ennél nagyobb elismerésre és lehetőségre még a legmerészebb álmaimban sem gondoltam volna. Ez a tény még több munkára és ambícióra sarkal, melynek nyertesei ti, bojlis horgászok lesztek, hiszen még több és színvonalasabb információhoz juthattok a bojlis horgászattal és az SBS termékek még hatékonyabb használatával kapcsolatban.
Még egy személyt kell bemutatnom, aki nem más, mint egy kezdő bojlis horgász hölgy, Csernyánszky Brigitta. Az ő segítségével fogom bemutatni a kezdő bojlikészítés lépéseit! Azt már csak halkan merem megjegyezni, ha egy hölgy ilyen könnyedén és bátran készíti el élete első bojliját, akkor nektek, bátor férfitársak, már végképp nincs mitől tartani… :)! Nos, vágjunk bele!
Hogy a tájékoztatás teljes körű és korrekt legyen, el kell elmondanom, hogy az első kisorsolt személy nem jelent meg a megbeszélt időpontban a forgatás reggelén, és többszöri próbálkozás után sem tudtuk elérni… Reméljük, jól van és nincs semmi baja! Az idő rövidsége miatt a kisorsolt tartalék személyt sem tudtuk behívni helyette. Ekkor került képbe Csernyánszky Brigitta, aki örömmel vállalta a közös bojligyúrás lehetőségét.
Kezdődjön hát a bemutató!
Első lépésként tekintsük át, milyen eszközökre van szükségünk ahhoz, hogy akadálymentesen elkészíthessük a bojlikat:
Bojlikészítéshez szükséges kiegészítők:
- Bojliroller
- Kinyomó pisztoly
- Lefedhető főzőedény, szűrő és szükség esetén egy kemping gázpalack + gázrózsa
- Egy közepes űrtartalmú edény
- A bekevert mennyiségnél nagyobb űrtartalmú edény (pl. 5 kg-os üres SBS vödör)
- Injekciós fecskendő különböző méretekben
- Evőkanál, teáskanál, kávéskanál, kés, kézi habverő, fakanál
- A bojliroller rögzítéséhez szükséges eszközök (alapesetben: kalapács, szeg)
Ennél a pontnál már minden eszköz rendelkezésünkre áll, hogy segítségükkel könnyedén elkészíthessük a bojlikat. Következhetnek a bojlikészítéshez szükséges összetevők, melyek jelen esetben alkalmazott keveréke kimondottan a felmelegedő és a lehűlő vízben a leghatékonyabb:
- 3 kg Catcher Base mix Cranberry & Black Caviar (szeder és kaviár ízesítésű bojli keverék)
- 30 db tojás
- 150 ml Attract Complete Arctic 250 ml (hideg vízi komplett étvágyfokozó keverék)
- 12 ml Black Caviar Concentrated Flavour 50 ml (fekete kaviár tömény aroma)
- 6 ml Cranberry E. A. Range Flavour 50 ml (etil-alkohol bázisú szederaroma)
- 3 evőkanál Des Taylor The Edge 250 g (titkos összetételű por alakú étvágyfokozó)
- 3 evőkanál Betain HCl (98%-os patikai tisztaságú Betain HCl)
- 3 teáskanál só
A optimális főzési idők a következők (átmérő/főzési idő):
10 mm 0 perc 50 mp
12 mm 1 perc 00 mp
14 mm 1 perc 10 mp
16 mm 1 perc 20 mp
18 mm 1 perc 30 mp
20 mm 1 perc 40 mp
24 mm 2 perc 00 mp
Ezzel véget ért az első rész. Úgy gondolom, ha egy ilyen fiatal kezdő bojlikészítő hölgy, mint Brigitta sikeresen és tökéletesen el tudta készíteni a bojlikat, akkor férfiak, irány a szerszámos helyiség, és tessék elkészíteni az első saját golyókat, nehogy szégyenben maradjatok Brigittával szemben! A saját készítésű bojlival duplán nyerhettek: fogósabb csalit kaptok az összes gyártó kész bojlijánál, és még az elismerés is a tiétek, hiszen ti csináltátok a csalit!
Tekintsétek meg a bojlikészítésről készült kisfilmet:
Kellemes perceket kívánok a bojlikészítéshez, és eredményes fogást! Mert manapság a szabadidőnk a legdrágább, és azt nem mindegy hogyan töltjük el! Csak a legjobb csalival töltheted el legjobban a szabadidődet! Ha bármilyen kérdésetek van még, tegyétek fel bátran, amint tudok, válaszolok!
Azok számára, akiket kellően felcsigáztak a bojligyúrást bemutató kisfilmek, hatalmas meglepetésem van! Ha szeretnétek valamely receptet vagy SBS terméket kipróbálni, mindezt egyszeri, különlegesen kedvezményes ár mellett, akkor csak egy dolgot kell tennetek! Valamilyen szállítóeszközzel (busz, vonat, motor, autó, repülő, stráfkocsi) eljönni 2009. február 6-8-án pénteken, szombaton vagy vasárnap (akár mindhárom napra) Kiskunhalasra a Haldorádó Horgászcentrumba a III.Haldorádó Pontyhorgász Napokra, ahol a kedvezményes árak mellett személyesen találkozhattok velünk (Kovács Zoltán és Bessenyei György). Élőben fogjuk bemutatni, hogyan készítjük a bojlikat, és közben azon leszünk, hogy válaszokat adjunk azokra a kérdéseitekre, melyekre még nem találtatok a cikkeimben!
Mindenkit szeretettel várunk!
Folytatása következik!
Írta: Kovács Zoltán
www.sbsbojli.hu
Videó: Takács Péter
Fotó: Besenyei György