A következő sorozatomban lépésről lépésre szeretném nektek bemutatni az egyik legfogósabb pontycsali, a bojli elkészítési menetét, ennek trükkjeit, praktikáit a kezdőtől a profi szintig, mindezt a 2010-es év SBS termékújdonságaival megfűszerezve. Az első bemutató írásomban és a hozzá tartozó kisfilmben a bojligyúrás gondolatával még csak barátkozó, az elkészítési kudarcok miatt dilemmázó horgászoknak szeretnék utat mutatni a legeredményesebb bojlikészítéshez. Az első bojlikészítésről szerzett benyomás meghatározó, minden kezdő bojlis pontyhorgász életében! Miért tartom fontosnak a segítséget? Mert ez sokak által féltve őrzött titok és nem szívesen adják ki a horgászok! Ráadásul elsőre sohasem sikerül, ha a horgász önállóan, minden segítség nélkül kezd bele, mint ahogyan nekem sem sikerült 8 évvel ezelőtt az első bojligyúrásom…!
… Bárcsak én is találtam volna akkor a bojlikészítésről szóló és azt ilyen részletességgel bemutató kisfilmet! Rengeteg kellemetlenségtől és kudarctól óvhattam volna meg magam! Jogosan tehetitek fel a kérdést, akkor én miért teszem ezt meg? A válaszom egyszerű: amikor én kezdtem ezt a sportot, szerencsésnek mondhattam magam, mert nekem is segítettek! Nem akárkitől kezdhettem a tanulást, hanem egy világbajnoktól! Ha akkor nem kapom meg ezt a segítséget, soha nem juthattam volna el a jelenlegi szintre! Ezért megfogadtam, ha lehetőségem adódik, én is mindenben segíteni fogok az elkötelezett C&R (fogd meg és engedd vissza) szemléletű horgászoknak, legyen kezdő vagy profi. Mielőtt belekezdenék, tudom, hogy még egy kérdés motoszkál a fejetekben: Miért pont az SBS termékeket választottam? Azért, mert minden eddigi horgászsikeremet, legyen teszt- vagy versenyhorgászat, kizárólag az SBS termékeknek köszönhetem! Olyannyira meggyőzött, hogy nem is használok más termékeket, kizárólag azokat, melyek az SBS révén kerülnek forgalomba. Biztosan sokan csalódtak már olyan termékekben, melyeket egy teszthorgász (vagy teszthorgász csapat) képviselt, de valójában keveset vagy semmit nem használt ezekből a termékekből. Akik már eddig is találkoztak kisfilmjeimmel, írásaimmal, esetleg személyesen is megismertek, tudják, hogy én nem az ilyen horgászok közzé tartozom! Akik még nem ismernek, számukra azt mondhatom, legyen bizonyíték az SBS termékekről mindenki által elérhető, nagy mennyiségű, kimagaslóan alkalmazható információ, és kövessék figyelemmel kisfilmjeimet, írásaimat, melyek kétségtelenül meggyőzik őket hitelességemről és az SBS termékek rendkívüli fogósságáról!
Nem is húzom tovább az időt, lássuk, milyen alapvető eszközökre van szükségünk az alapszíntű bojlikészítéshez:
- Bojli kinyomó pisztoly
- Bojliroller
- Főzőedény (csak a főzött bojlihoz szükséges)
- Konyhai edény
- Kés
- Kalapács
- Szeg
Nézzük az elkészítendő terméket, melyet a következő kritériumok alapján kell kiválasztani:
- Könnyedén elkészíthető legyen.
- Ne legyen túlbonyolítva az elkészítendő recept.
- Ne igényeljen nehezen beszerezhető eszközöket, adalékokat az elkészítés.
- Tartalmazzon minden olyan összetevőt, mely egy fogós csalihoz szükséges.
E 2010-es újdonság különlegessége, hogy tartalmaz minden olyan összetevőt, amely egy fogós bojli elkészítéséhez szükséges. Az eddigiektől eltérően ez a por alakú keverék, bármely meglepő, tartalmaz aromát, étvágyfokozókat, édesítőt, megfelelő mennyiségű attraktánst és halolajat! Tehát minden benne van a por alakú mixben! Tudom, hogy hihetetlennek tűnik, hogyan lehet Natur Attractot - melynél már megszoktuk, hogy folyékony állagú -, egy por alapú mixhez hozzáadni, az Omega Red Salmon olajról nem is beszélve. De a meghökkentő dolgoknak itt még nem lesz vége!
Két különböző ízesítésű bojlit fogok elkészíteni: az egyik a Frankfurti Sausage, azaz frankfurti kolbász ízesítésű, főzéssel készülő bojli, ami tavasz végétől ősz elejéig a leghatékonyabb. A másik a Squid & Octopus / Strawberry azaz polip és tintahal / eper ízesítésű, ami egész évben hatékony, de tavasszal és ősszel leghatékonyabb oldódó bojli.
Ne lepődjön meg az, aki nem találja a képen az ízesítést, mert nincs is rajta! Hiszen - mint észrevehettétek - változtak a címkék és papírdobozban lesz minden termék. Mivel az itt bemutatott termékek csomagolásai prototípusok, az ízesítés még nem található meg rajta. De 2010 tavaszától már folyamatos cserélődés mellett az új arculattal kerülnek ki a boltokba a termékek! Természetesen ez nem megy egyik napról a másikra, ezért 2010 az új arculatról fog szólni. Visszatérve a bojlikészítéshez, először a főzött frankfurti kolbászos bojli elkészítését mutatom be:
Csak víz? Hol vannak az összetevők és hol a tojás?! Mondtam, hogy a megdöbbentő dolgoknak, itt még nincs vége! Ennek a mixnek az elkészítéséhez, még tojással sem kell bajlódni! Az is megtalálható a mixben! Csak a vizet kell, megfelelő mennyiségben hozzá adni a tasak tartalmához!
Mielőtt elkezdenénk a bekeverést, készítsük elő a szükséges eszközöket:
Második lépés, hogy a kézi kinyomó pisztoly műanyag fejét vágjuk megfelelő méretre. Ezt a következő képen bemutatott módon tehetitek meg legegyszerűbben:
Ezen apró dolgok elvégzése után minden készen áll arra, hogy belekezdjetek a bojligyúrásba!
Következhet a bekeverés:
A főzési idő is nagyon fontos dolog a bojlikészítésnél! Nem szabad - lehetőség szerint - 2 percnél tovább főzni a bojlikat! Mivel a főzési időt a bojli mérete határozza meg, jelen esetben az általam készített 18 mm-es bojlit, 1 perc 30 másodpercig kell főzni!
A Catcher Ready-Made Base Mixnél a főzési idő a bojli méretétől függően a következőképpen alakul (figyelem, az itt megadott főzési idő nem azonos a normál, tojással készített bojlimixek főzési időtartamával!):
- 10 mm: 0 perc 50 másodperc
- 12 mm: 1 perc 00 másodperc
- 14 mm: 1 perc 10 másodperc
- 16 mm: 1 perc 20 másodperc
- 18 mm: 1 perc 30 másodperc
- 20 mm: 1 perc 40 másodperc
- 24 mm: 1 perc 50 másodperc
Az így elkészített csalival két dolgot tehettek:
- 2-3 napon belül felhasználjátok - ebben az esetben hűvös, szellős helyen szárítsátok!
- Később kerül felhasználásra - ebben az esetben kihűlés után (lehetőség szerint) légmentesen zárjátok egy tasakba és fagyasszátok le! A horgászat megkezdése előtti este vegyétek ki a fagyasztóból, így reggelre, kiolvadás után, ugyanolyan friss és garantáltan fogós bojlit kaptok, mint a kifőzés után. Fagyasztva minőségi romlás nélkül több hónapig is eltarthatjátok a bojlikat!
Természetesen nem fogom még egyszer lépésről lépésre ugyanazt bemutatni, mint a főzött bojlinál, csak a különbségekre hívom fel a figyelmeteket.
A párától, nedvességtől óvni kell az oldódó bojlit! Nem szabad nagyon melegben, közvetlenül ventillátorral szárítani, mert ebben az esetben ki fognak repedni!
Az oldódó bojlikat nem kell fagyasztani és nem fognak megromlani annak ellenére sem, hogy semmilyen tartósítószert nem tartalmaznak és 100%-ban természetes összetevőkből állnak!
Amennyiben tudjátok, hogy a gyúrástól számítva jóval később kerül felhasználásra az oldódó bojli, 10-14 nap után érdemes légmentesen lezárni, hogy ne száradjon ki nagyon! Légmentes lezárás nélkül 3-4 hónap elteltével - a túlzott száradás miatt - minimálisan, de csökkenhet az oldódó bojlik fogóssága!
Ha úgy érzitek, valami még nem teljesen tiszta számotokra vagy maradtak még kérdéseitek, esetleg nem érzitek úgy, hogy ez tényleg ennyire egyszerű, akkor tekintsétek meg a cikkhez tartozó kisfilm-bemutatómat, melynek végigtanulmányozása után garantálom, hogy felteszitek magatoknak a kérdést: valóban ilyen egyszerű lenne?!
Ha kíváncsiak vagytok az SBS 2010. évi újdonságaira, többek között az írásban (filmben) látott termékekre is, akkor látogassatok el a IV. Haldorádó Pontyhorgász Napokra Kiskunhalasra, ahol személyesen mutatom be ezeket nektek, sőt együtt készíthetjük el a legfogósabb pontycsalikat! Ne hagyjátok ki!!!
(X)
Írta: Kovács Zoltán
www.sbsbojli.hu
Fotók: Koperveisz Sándor
Videó: Takács Péter