A horgászok már tapasztalhatták, hogy a Maros Mix cég hatalmas fejlesztésbe kezdett a tavalyi évben, 2009-re pedig termékpalettáját duplájára növelte. A fejlesztésekről, a különböző csalikról és kiegészítőkről, valamint a tesztekről rendszeresen olvashatnak itt a Haldorádó horgászportálon. A cikksorozat első részében egy olyan csali kerül bemutatásra, ami már hosszú ideje feledésbe merült. Ez az „új” termék pedig nem más, mint a Maros Mix Puliszka vagy másik ismert nevén kukoricamálé. Hogyan lehet egy rendkívül egyszerű - de bizonyítottan fogós - csaliból kihozni a maximumot? Hogyan lehet fogósságát tovább növelni? Az írásból minden kiderül!
Régi népmesékben a szegényasszony főzött puliszkát a legkisebbik fiának, mielőtt az nekiindult szerencsét próbálni. Talán már emiatt is sokáig úgy tekintettem rá mint szegény ember eledelére, ebből pedig arra asszociáltam, hogy biztosan nem is lehet jó halcsali. De ezzel a tévhittel valószínűleg nem csak én vagyok így, mivel a puliszka hosszú időre feledésbe merült hazánkban. Tavaly azonban úgy alakult, hogy több romániai versenyen is részt vettem, és megdöbbenve tapasztaltam, hogy a helyi résztvevők 90%-ánál a puliszka volt az elsődleges etető és horogra való csali. Ezeken a versenyeken szinte kizárólag nagytestű pontyokat kellett horogra csalni, és a puliszkának köszönhetően ezt a műfajt a helyi sporttársak profi módon művelik.
Sokat tanakodtunk azon, hogy vajon miért szeretik ennyire a halak? Nos, a legkézenfekvőbb választ Vidó Ferenctől, a Maros Mix csapat tagjától kaptam meg. Szerinte azért, mert az összetétele végtelenül egyszerű. Fő alkotóelemei a kukoricaőrlemény, kukoricacsíra, valamint kukoricaolaj. A hőkezelésnek köszönhetően pedig az állaga tökéletes. Nincsenek bonyolult receptúrák, tehát az elkészítése során egyedül a kimagasló minőségre kellett összpontosítani. A korrekt tájékoztatás érdekében már az elején szeretném nyilvánvalóvá tenni, hogy a puliszka otthon is elkészíthető (lásd tegnapi írást). Sokan a bojlit és egyéb más csalit is maguk készítik el. De lássuk be, erre nincs mindenkinek ideje. A Maros Mix új termékei azoknak (is) készülnek, akiknek nincs ideje, kedve otthon főzőcskézni, és egy garantáltan fogós csalira vágynak!
Horgos Puliszka szeletelt
A román horgászok a natúr változatra esküdnek, mivel ezen érződik a kukorica összehasonlíthatatlan, édeskés illata. De mi a Maros Mixnél úgy gondoltuk, hogy nincs az a csali, amit a klasszikus, jól bevált aromákkal ne lehetne még fogósabbá tenni. Így alakítottuk ki a végleges szín- és íz kollekciót. Továbbá szem előtt tartottuk azt a tényt, hogy a csalizó puliszkának tökéletes állagúnak kell lennie, mert gyakran több órán keresztül van a vízben, míg egy hal meg nem találja.
A szeletelt horgos puliszka átmérője 12 mm, és elég puha ahhoz, hogy könnyedén csalizzunk vele. Lényegesen lassabban oldódik, mint az etető változat. Az akváriumi tesztek során kiderült, hogy 22 Celsius-fokos vízben akár 1 hétig (!) is képes a horgon maradni. Az év bármely időszakában, azaz kora tavasztól késő őszig ajánlott az óvatosan táplálkozó, nagytestű halak horgászatához, főleg azokon a vízterülteken, ahol a halakat különböző takarmány magvakon (pl. kukorica) nevelték fel! A feeder-specialistáknak és hagyományos fenekező technikával horgászóknak egyaránt ajánljuk. De egy rakósbotos pontyozás során is helyettesítheti a pelleteket vagy egyéb főtt magvakat. Visszazárható tetejű műanyag dobozban, 150 grammos kiszerelésben kerül forgalomba.
Választható ízek és színek:
- natúr (sárga)
- vanília (sárga)
- ánizs (piros)
- méz (sárga)
- kagyló (narancssárga)
- eper (piros)
Felhasználási praktikák:
- A csali állaga elég lágy, így nagyon könnyen felfűzhető egy hajszálelőkére. Ez lehet akár szilikon vagy speciális zsinórból kötött hajszálelőke is. Ha így szeretnénk csalizni, szükségünk lesz egy ütközőre is, ami megakadályozza, hogy a puliszka lerepüljön a dobás pillanatában. Erre a célra talán a legalkalmasabb egy szem kukorica.
- Ha a hagyományos csalizási mód hívei vagyunk, vagy csak lusták egy hajszálelőke elkészítésével bíbelődni, akkor simán horogra is tűzhetjük a puliszkát. Így is tökéletesen tart a horgon.
- Használat után zárjuk vissza a doboz fedelét, nehogy megszáradjon a puliszka és elveszítse puhaságát.
Horgos Puliszka
Összetétele és vízben való oldódása megegyezik a szeletelt puliszkával, annyiban viszont különbözik, hogy nincs előre felszeletelve. Ennek az az óriási előnye, hogy egy kés segítségével tetszőleges méretre és formára vághatjuk a csalinkat. Így akár egészen nagy méretű puliszkával is tudunk csalizni, ami garantáltan szelektív horgászatot tesz lehetővé. Olyan horgászoknak ajánljuk, akik kifejezetten a nagytestű halakat veszik célba, legyen szó akár feeder- vagy hagyományos technikáról. Légmentesen lezárt zacskóban, 250 grammos kiszerelésben kerül forgalomba.
Választható ízek és színek:
- natúr (sárga)
- vanília (sárga)
- ánizs (piros)
- méz (sárga)
- kagyló (narancssárga)
- eper (piros)
Akár etethetünk is vele!
A Maros Mix természetesen gondolt azokra a horgászokra is, akik a puliszkával etetni is szeretnének. Ezt a változatot legtöbbször etető- vagy feederkosárba szokták rakni. Annyiban különbözik a csalizó változatoktól, hogy könnyebben oldódik, és a halak számára kedvelt csíráztatott kendermagot is tartalmaz.
Használata többféleképpen történhet. Az első és talán legegyszerűbb módja az, amikor késsel levágunk a tömbből egy akkora darabot, amekkora a feederkosarunk mérete. Ezután nincs is más dolgunk, mint belenyomni a kosárba, felcsalizni a horgunkat, és kezdődhet is a halfogás. Ezzel a módszerrel folyóvizeken lehetünk igazán eredményesek, mivel a kosárban felkínált Maros Mix Etetőpuliszka az átlagos etetőanyagokhoz képest lassabban oldódik.
Ha azonban állóvízen vagy csatornákon szeretnénk horgászni, ennél jobban kell, hogy oldódjon kosár tartalma, hiszen ez kelti fel a halak figyelmét. Ezt az apró problémát a román kollégák egyszerűen orvosolják: a kívánt mennyiségű puliszkát átpréselik az etetőanyag rostán. Így a végeredmény egy laza, nagyon jól oldódó, sikeres és fogós csali lesz.
Az etető puliszka légmentesen zárt zacskóban, 500 grammos kiszerelésben, és - a csalizó változatoktól eltérően - kizárólag natúr ízesítésben kapható.
(X)
Egedi Róbert