A gyors és eredményes feederbotos horgászat elképzelhetetlen megfelelő minőségű, gondosan összeválogatott csalogatóanyagok nélkül. A dolgunkat nehezíti, hogy nem egy átlagos „jön, ami jön” típusú horgászatra készülünk. Célhalaink pontyok, és azon belül is a nagyját szeretnénk megfogni. Látszólag nagyon sok követelménynek kell megfelelni, miközben a horgászidő 5, maximum 10 óra. Joggal merül fel a kérdés mindezek után, hogy mekkora eséllyel pályázhatunk - még egy intenzíven telepített tavon is! - ilyen rövid idő alatt a valóban termetes halakra?
Talán nem sugall túlzott önbizalmat, ha válaszként azt mondom, hogy bizony minél gondosabb az előkészítés, minél pontosabb és koncentráltabb az etetés, annál jobban nőnek esélyeink. Saját tapasztalataim és horgásznaplóm adatai alapján kb. 70% az esélye annak, hogy a finomszerelékes horgászatban már termetesnek számító - 5 kiló feletti - halat tudjak szákba terelni a horgásznapon. De ami talán még meglepőbb, hogy 30-40%, tehát tíz horgászatból minimum 3 alkalommal fogok 10 kiló feletti halat, amely már nem csak egy feederbotos horgásznak számít igazán nagynak!
Ha nagy pontyot szeretnénk fogni, mindenképpen etetnünk kell! No de mivel etessünk? Nagyon fontos, hogy milyen összetételű etetőanyagot használunk, ugyanis ezzel tudjuk szelektálni a halfajokat, sőt az egyedek méretét is! Összegyűjtöttem azokat a legfontosabb tanácsokat, amely a kezdők (és talán a haladók) dolgát is némiképp megkönnyítheti.
1. Az idősebb, nagyobb méretű pontyok szeretik a „büdösebb”, halliszt alapú etetőanyagokat, míg a kisebbek, főleg a fehérhalak, szinte irtóznak tőle (persze kivétel mindig van). Ez az információ nagyon fontos, hiszen máris tudjuk, mivel szelektáljuk a halakat, hogyan válogassuk ki a nagyját! Egyre több cég készít nagyon jó minőségű, rendkívüli csalogató hatással rendelkező „büdös” kaját. Ezeket régebben semmibe vettem, és a saját orromnak tetsző keverékeket részesítettem előnyben. Meg kellett azonban tanulnom a halak fejével gondolkodni, és be kellett látnom, hogy ami nekem tetszik, az nem biztos, hogy a halaknak is jó. Szóval vegyétek jól szemügyre a halliszttel dúsított kajákat a boltok polcain!
2. Mivel partról horgászunk, és főként óvatos, nagytestű halakat szeretnénk fogni, amelyek nem szeretik a folyamatos csobogást, ezért szinte biztos, hogy a horgászat elején kell minden csalogatóanyagot bejuttatnunk (belőnünk). Ezért olyan alkotóelemekkel kell a gyorsan oldódó és nagyon aktív hallisztes etetőanyagunkat felturbózni, amelyek már 1-2 óra elteltével is éppen olyan hatásosak, mint 8-10 óra múlva! Fontos, hogy képesek legyenek a halat az etetésre csalni és ott is tartani. No de melyek ezek az alkotóelemek, amelyek nem érdemes kihagyni?
3. Soha nem maradhatnak ki a tartalmas nagyhalas keverékből a különböző oldódási idővel rendelkező pelletek. A alacsony halolaj és halliszt tartalmú Carp pelletek, valamint a növényi eredetű (kender, lucerna, kukorica stb. összetevőjű) granulátumok oldódnak a leggyorsabban. A legtömörebb és a vízben legtovább megmaradó pellet a Halibut. Ez rendkívül magas halliszt és halolaj tartalmú kalória bomba, amely akár több órán keresztül csábít. Azzal is késleltethetjük a pelletes etetésünk egészének idő előtti felpuhulását, feloldódását, hogy több különböző méretű pelletet keverünk a kajába. Minél nagyobb a csali, annál lassabban puhul fel. Tehát a több különböző fajtájú pellet mellett érdemes a kisebb és nagyobb méretű szemeket egyszerre alkalmazni.
4. A csalogatóhatás jelentősen fokozható, kialakulása felgyorsítható, ha a pelleteket külön megízesítjük, bearomásítjuk. Érdemes ezzel is kísérletezni. A nagyobb hatékonyság elérése érdekében ezt a folyamatot a horgászat megkezdése előtt néhány órával (vagy akár már előző este) meg kell csinálni. Ezekért az illatozó, lassan oldódó falatokért megőrülnek a halak! (Ennek a részletes bemutatás következő írásom témája lesz!)
5. Keményebb csalik használata is remek szelektáló hatással bír. Tigrismogyoró, halibut pellet, sőt végső soron a félkemény lófogú kukorica is jelentős szelektáló hatással bír, amelyet a nagyhalas feederhorgászok is eredményesen alkalmazhatnak. A keményebb csalikat a kisebb halak utoljára hagyják az etetésen, így időt nyerünk, és több esélyünk lesz a nagyobb pontyok megfogására. Bár soha ne feledkezzünk meg arról, hogy eredendően a halak nem rajonganak a túlzottan kemény csalikért. A kemény, lassan vagy egyáltalán nem oldódó csali inkább szükségmegoldás.
6. Mindezek ellenére tartalmas keverékemből soha nem hagyom ki a különböző főtt magvakat sem, hiszen egy apróhalaktól hemzsegő vízben lehet, hogy estére már csak ezek maradnak meg a mederfenéken. Előszeretettel használom a különböző apró magmixeket, az óriás kukoricát és a tigrismogyorót. Ezek fogósságát is fokozhatjuk főzésük után vagy áztatásuk közben aromákkal, illetve direkt erre a célra készített pellet és mag szirupokkal (pellet and partickle syrup).
7. A csalink mérete lehet a következő szelektáló megoldás. A nagyobb méretű csalik nem férnek bele a kisebb halak szájába. Egy tenyeres keszeg általában nem fog felvenni egy 20 mm-es pelletet. (Ha mégis akkor rakjunk fel kettőt… :)
8. Az etetés szélét horgásszuk meg! A nagyobb pontyok - ellentétben a kicsikkel - óvatosak, és csak ritkán merészkednek az etetés közepébe. Legtöbbször néhány méterről szemlélik az eseményeket. Ha pedig esznek, akkor az etetés széléről lakmároznak.
Talán ezek a tanácsok már kellő útmutatást nyújtanak a céltudatos nagyhalas feederbotos horgászathoz, és hozzásegítenek az első igazán termetes halak megfogásához.
Eredményes próbálkozást és jó horgászatot kívánok!
Jankovich Krisztián (Krys)