A Haldorádó már nemcsak kész etetőanyagokkal és csalikkal, hanem adalékanyagok komoly választékával is rendelkezik. Ezek a különféle őrlemények, lisztek, magvak, pelletek, ragasztók, készítmények mind azt a célt szolgálják, hogy segítségükkel a kész termékeket még eredményesebbé lehessen tenni. A legtöbb adalék specifikusan használható és csak bizonyos keretek közt szabad az adagolását végezni a kívánt hatás érdekében. Ahhoz, hogy azok is eredményesen tudják használni, akik még sosem hallottak egyikről-másikról, e sorozattal próbálok meg egy kis segítséget nyújtani. Az első epizódban a versenyhorgászok egyik nagy fegyverével, a pastonchinóval ismerkedünk meg.
A pastonchino adalékokat a versenyhorgászok évtizedek óta használják eredményesen. Az átlagos, hétköznapi horgászatok során eddig nem volt jelentőségük. Ahogy azonban nőnek a pecások igényei, úgy kerülnek elő a „titkos” adalékok a profik táskájából. No de mi is ez, honnan származik, és mire használják a versenyzők? Erre most választ kaphatnak!
Ahogy a neve is mutatja, olasz adalékról van szó, ami nem más, mint egy zsíros, nehéz kekszdarálék, amely durvára őrölve kerül felhasználásra. Az eredeti erősen citromos aromával rendelkezik, amely elsősorban a ponty és kárász horgászatánál került előtérbe. Az íze mellett a legfontosabb tulajdonsága az, hogy nagyon nehezek a szemcséi, így azok garantáltan a fenéken maradnak. A gombóc vízbe érését követően segítik annak gyors bontását, és míg az etetőanyag könnyebb alkotóelemei felfelé dolgoznak, addig a pastonchino apró, de nehéz szemcséi gyorsan lesüllyednek a mederfenékre és ott is maradnak. Áramló vízben sem viszi el könnyen a víz, hiszen amilyen apró, beszorul a fenék egyenetlenségeibe. Folyóvízben, ha az áramlat fel is tudja kapni a fenékről, hamar visszasüllyed oda, ezzel lassítva az etetésünk „lecsúszását”.
Az apró, színes szemcsék felkeltik az etetésen táplálkozó halak figyelmét, így azok hosszan elidőznek a morzsák felszedegetésével, de csak nehezen telnek el tőle, mivel igencsak aprók azok.
E különleges adalék ideális aránya az etetőanyag 10-20%-a körül mozog, attól függően, hogy mennyi halra számítunk az adott napon. A pastonchinót a már kész, benedvesített, áttört etetőanyaghoz kell keverni, így semmi nem fogja „lefedni” az önálló életet élő szemcséket. Ennek köszönhetően sokáig fejtik ki rendkívül attraktív hatásukat.
A Haldorádó kínálatába négyféle pastonchino került, lássuk, melyek ezek:
A Pastonchino Ponty Sárga egy sárga színű, citromízesítésű, de 10%-ban piros színű, eperízesítésű szemeket is tartalmazó, édes adalékanyag, főként a ponty és kárász horgászatához használható eredményesen. Nyáron a világos színű etetőanyagoknak kitűnő hátteret ad, sokáig megtartva az etetés helyét. Ha sötétebb keverékekbe tesszük, akkor a sárga szemcsék nagyon látványosan kitűnnek abból, mintegy vizuális hatást is keltve abban.
A Pastonchino Ponty Piros piros színű és eperízesítésű, de 10%-ban sárga színű, citromízesítésű szemcséket is tartalmazó édes adalék. Ahogy előző társa, ez is legfőként a pontyfélék horgászatához való. Aromája annyira kellemes, hogy szívem szerint megenném, mintsem a halaknak adjam. A sötétebb keverékekkel homogénné keverhető, ám a világos, főleg a sárga árnyalatú etetőanyagokban jól láthatóan kivehetőek az élénkpiros szemcsék.
A Pastonchino Dévér egy sötétbarna színű, egyedi dévéres aromával ízesített, édes adalékanyag. A legjobb minőségű versenykeverékek elmaradhatatlan alkotóeleme! Ahogy a neve is mutatja, kifejezetten a keszegek horgászatához való. Hiánypótló termék ez, hiszen az édes, esetleg aroma nélküli keszeges versenykeverékekből az eddig rendelkezésre álló citromaromájú pastonchinók kilógtak, nem harmonizáltak azokkal. A nagy dévérek imádják a fenékről felszedegetni ezeket az édes, kemény szemcséket.
A Pastonchino Márna egy pirosas színű, igazán különleges termék. Több mint 40% parmezán sajtlisztet tartalmaz egyedi módon feltárva és ötvözve a pastonchinók minden jó tulajdonságával. A végeredmény egy sós ízű „sajtbomba”, amely nehéz szemcséi révén sokkal koncentráltabb és pontosabb horgászatot tesz lehetővé, hiszen kisebb területen oszlik szét, mint az egyébként szintén sikeres és kedvelt adalékanyag, a sajtliszt. A márnás, folyóvízi keverékek nélkülözhetetlen alkotóeleme.
A Haldorádó adalékanyagoknak, így a pastonchinónak is visszazárható zacskója van, így hosszan megőrzi frissességét és az aromáját.
A pastonchinóról és a Haldorádó adalékanyagokról még többet megtudhatsz a termékeket bemutató filmből:
Tekintsd meg filmet is, amely számos további infót tartogat!
Írta: Sipos Gábor
Fotók: Nagy Gábor, Sipos Gábor