A sorozat hatodik részében egy olyan adalékanyagot mutatok be, amely nem a keverék állagát vagy annak tapadását, esetleg szemcseméretét módosítja, mindössze plusz ízt ad. A csalogatóanyagok legfontosabb tulajdonsága ugyanis az íz! Hogy az éppen sós, édes, savanyú vagy teljesen natúr, sokszor annak illatából ki sem derül. Az egyik legnépszerűbb íz a halak csalogatása során az édes! Ezzel általában nehéz mellélőni, sőt néha még kevésnek is bizonyulhat a gyári mennyiség, úgyhogy magunknak kell beállítani keverékünk édességének mértékét. Erre való az édesítőszer!
Aki még sosem alkalmazta az etetőanyag édesítését, talán nem is gondolja, hogy ennek van jelentősége. Pedig a vízben jól és gyorsan terjedő íznek talán nagyobb hatása van, mint néhány olyan adaléknak, amelynek szaga van, de íze nincs.
Akik már vettek részt horgászversenyen, azok biztos átélték már azt, amikor a már-már bántóan erős illattal rendelkező aromák riasztó hatással voltak a halakra, viszont a natúr aromájú keverékkel egymás után lehetett kapást kicsikarni. Ám a natúr illat nem azt jelenti, hogy íze sincs az éppen jól teljesítő keveréknek. Néha a siker olyan dolgokon múlik, amelyek láthatatlanok, és bizony szaglással sem lehet érezni.
Jogos a kérdés, ha az édes íz ennyire hatásos, akkor miért nem cukorral érjük el a kívánt hatást? Ennek oka, hogy a porcukor, kristálycukor vagy éppen cukorszirup mind befolyásolja az etetőanyag tapadását, és egyúttal annak oldódását is. Az édesítőszerrel ilyen baj nincs, hiszen csak nagyon kevés kell belőle, ám hatása annál erősebb.
Sok édesítőszerre jellemző, hogy megkóstolva hirtelen nagyon, már-már bántóan édes, aztán kis idő elteltével kesernyés utóízt lehet érezni. Sajnos ezt a halak is megérzik, úgyhogy nem szabad holmi csodaszerekkel ízesíteni etetőanyagunkat. Csak olyan terméket szabad választani, amelynek minősége megkérdőjelezhetetlen. Mivel mi komoly tétversenyeken is használjuk a Haldorádó Édesítőszert, bátran ajánlom a hétköznapi pecákhoz.
Egyszerű használata
A Haldorádó Édesítőszer egy púder finomságú, por állagú adalékanyag. Ebből kiindulva egyértelmű, hogy a legnépszerűbb felhasználási módja az, ha száraz etetőanyaghoz keverjük, majd abban eloszlatva az egészet vízzel készre nedvesítjük. Adagolására nagyon oda kell figyelni, nem szabad átesni a ló túloldalára! Egy kiló száraz etetőanyaghoz egy csapott teáskanálnyi elegendő plusz ízt kölcsönöz. Természetesen lehet ezt fokozni, de csak akkor, ha biztos fogósabb lesz tőle a keverékünk. Sajnos kivenni az édesítőszert már nem lehet a kajából!
Beletenni viszont még lehet! Horgászat közben, ha édes etetőanyagot szeretnénk készíteni, nincs más dolgunk, mint a már nedvesített kajára szórni egy pici édesítőszert, majd az egészet jól átkeverni, és pár percig állni hagyni. Így lehet alkalmazkodni a halak ízléséhez menet közben is.
Ízek keverése
A halak érzékelése kifinomult, az összetett ízekre is jól reagálnak. Nemcsak a natúr ízesítésű keverékeket lehet édesíteni, hanem érdemes más karakterisztikájú etetőanyagoknak is további ízeket adni. A savanyított (FermentX) keverékek például kifejezetten hatásosak édesítve. Az ízek keverésének csak a képzelet szab határt, előfordul, hogy a legmeglepőbb társítások hoznak eredményt.
Speciális felhasználási ötletek
Az édesítőszer használata nem merül ki abban, hogy etetőanyaghoz keverve dobjuk be a vízbe. Lehet élő csalira szórni, így azok néhány óra alatt átveszik annak ízét, de csalikat is lehet vele édesíteni. Horogpasztába is lehet keverni, így túlédesített csalit is lehet készíteni.
Folyóvízi horgászatoknál is hatékony lehet az édesítés, még úgy is, ha a folyóvízi etetőanyagok egy része sós. A kontraszt néha sokkal jobban előhozza az ízeket, és olyan harmóniát alkot, amely különleges és finom. Elég itt a sós - karamell ízű fagyira gondolni, amely édes, ám mégis sós, de semmiképp nem lehet diszharmonikusnak mondani.
Adalékanyag kalauz 3. rész - Csontiragasztás egyszerűen
A ragasztott csonti édesítése is hatékony trükk lehet, ugyanis ebben az esetben töményen és célzottan ízesítjük meg csalogatóanyagunkat. Sós etetőanyag közé téve az édesített csontihalom olyan feltűnő a halak számára, ami kikerülhetetlen és ellenállhatatlan. Ha a csali is egy édes kupac, akkor nyert ügyünk van.
Az édesítőszer tehát egy olyan univerzális adalékanyag, amellyel képesek lehetünk fokozni a halak aktuális kapókedvét. Ez is egy olyan „fegyver” a kezünkben, aminek segítségével eredményesebb órákat tölthetünk a vízparton.
Az Édesítőszerről és a többi Haldorádó adalékanyagról még többet megtudhat a termékeket bemutató filmből:
Írta: Sipos Gábor
Fotók: Haldorádó archívum