A sorozat hatodik részében egy olyan adalékanyagot mutatok be, amely nem a keverék állagát vagy annak tapadását, esetleg szemcseméretét módosítja, mindössze plusz ízt ad. A csalogatóanyagok legfontosabb tulajdonsága ugyanis az íz! Hogy az éppen sós, édes, savanyú vagy teljesen natúr, sokszor annak illatából ki sem derül. Az egyik legnépszerűbb íz a halak csalogatása során az édes! Ezzel általában nehéz mellélőni, sőt néha még kevésnek is bizonyulhat a gyári mennyiség, úgyhogy magunknak kell beállítani keverékünk édességének mértékét. Erre való az édesítőszer!
Aki még sosem alkalmazta az etetőanyag édesítését, talán nem is gondolja, hogy ennek van jelentősége. Pedig a vízben jól és gyorsan terjedő íznek talán nagyobb hatása van, mint néhány olyan adaléknak, amelynek szaga van, de íze nincs.
![A Haldorádó Édesítőszer olyan adalék, amely nem az állag, a szemcseméret vagy a tapadás javítását szolgálja, hanem kizárólag az édes íz fokozását A Haldorádó Édesítőszer olyan adalék, amely nem az állag, a szemcseméret vagy a tapadás javítását szolgálja, hanem kizárólag az édes íz fokozását](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
Akik már vettek részt horgászversenyen, azok biztos átélték már azt, amikor a már-már bántóan erős illattal rendelkező aromák riasztó hatással voltak a halakra, viszont a natúr aromájú keverékkel egymás után lehetett kapást kicsikarni. Ám a natúr illat nem azt jelenti, hogy íze sincs az éppen jól teljesítő keveréknek. Néha a siker olyan dolgokon múlik, amelyek láthatatlanok, és bizony szaglással sem lehet érezni.
![Versenyeken, kiélezett helyzetekben az aroma elhagyása, ám az íz fokozása eredményes lehet Versenyeken, kiélezett helyzetekben az aroma elhagyása, ám az íz fokozása eredményes lehet](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
![Ennyi halat csak úgy lehet megtartani az etetésen, ha nem zavarjuk őket el túlaromázott etetőanyaggal Ennyi halat csak úgy lehet megtartani az etetésen, ha nem zavarjuk őket el túlaromázott etetőanyaggal](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
Jogos a kérdés, ha az édes íz ennyire hatásos, akkor miért nem cukorral érjük el a kívánt hatást? Ennek oka, hogy a porcukor, kristálycukor vagy éppen cukorszirup mind befolyásolja az etetőanyag tapadását, és egyúttal annak oldódását is. Az édesítőszerrel ilyen baj nincs, hiszen csak nagyon kevés kell belőle, ám hatása annál erősebb.
![Az etetőanyag ízének meghatározása olyan kulcsfontosságú dolog, amely a komoly versenyeket megelőző tréningek idejének nagy részét felemészti Az etetőanyag ízének meghatározása olyan kulcsfontosságú dolog, amely a komoly versenyeket megelőző tréningek idejének nagy részét felemészti](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
Sok édesítőszerre jellemző, hogy megkóstolva hirtelen nagyon, már-már bántóan édes, aztán kis idő elteltével kesernyés utóízt lehet érezni. Sajnos ezt a halak is megérzik, úgyhogy nem szabad holmi csodaszerekkel ízesíteni etetőanyagunkat. Csak olyan terméket szabad választani, amelynek minősége megkérdőjelezhetetlen. Mivel mi komoly tétversenyeken is használjuk a Haldorádó Édesítőszert, bátran ajánlom a hétköznapi pecákhoz.
![Versenykeverékek és hétköznapi horgászatra alkalmas etetőanyagok ízesítésére egyaránt alkalmas az édesítőszer Versenykeverékek és hétköznapi horgászatra alkalmas etetőanyagok ízesítésére egyaránt alkalmas az édesítőszer](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
Egyszerű használata
A Haldorádó Édesítőszer egy púder finomságú, por állagú adalékanyag. Ebből kiindulva egyértelmű, hogy a legnépszerűbb felhasználási módja az, ha száraz etetőanyaghoz keverjük, majd abban eloszlatva az egészet vízzel készre nedvesítjük. Adagolására nagyon oda kell figyelni, nem szabad átesni a ló túloldalára! Egy kiló száraz etetőanyaghoz egy csapott teáskanálnyi elegendő plusz ízt kölcsönöz. Természetesen lehet ezt fokozni, de csak akkor, ha biztos fogósabb lesz tőle a keverékünk. Sajnos kivenni az édesítőszert már nem lehet a kajából!
![Száraz etetőanyaghoz keverve a legegyszerűbb a használata Száraz etetőanyaghoz keverve a legegyszerűbb a használata](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
![Ha a helyzet megköveteli, menet közben is tovább lehet édesíteni a kaját Ha a helyzet megköveteli, menet közben is tovább lehet édesíteni a kaját](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
Beletenni viszont még lehet! Horgászat közben, ha édes etetőanyagot szeretnénk készíteni, nincs más dolgunk, mint a már nedvesített kajára szórni egy pici édesítőszert, majd az egészet jól átkeverni, és pár percig állni hagyni. Így lehet alkalmazkodni a halak ízléséhez menet közben is.
Ízek keverése
A halak érzékelése kifinomult, az összetett ízekre is jól reagálnak. Nemcsak a natúr ízesítésű keverékeket lehet édesíteni, hanem érdemes más karakterisztikájú etetőanyagoknak is további ízeket adni. A savanyított (FermentX) keverékek például kifejezetten hatásosak édesítve. Az ízek keverésének csak a képzelet szab határt, előfordul, hogy a legmeglepőbb társítások hoznak eredményt.
![A FermentX Édes Fűszeres már önmagában is édeskés… A FermentX Édes Fűszeres már önmagában is édeskés…](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
![… de édesítőszerrel fokozható az íze … de édesítőszerrel fokozható az íze](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
![Néha a megdöbbentő keverékek hozzák meg a sikert Néha a megdöbbentő keverékek hozzák meg a sikert](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
Speciális felhasználási ötletek
Az édesítőszer használata nem merül ki abban, hogy etetőanyaghoz keverve dobjuk be a vízbe. Lehet élő csalira szórni, így azok néhány óra alatt átveszik annak ízét, de csalikat is lehet vele édesíteni. Horogpasztába is lehet keverni, így túlédesített csalit is lehet készíteni.
![A ragasztott csonti édesítőszerbe hempergetése is egy praktikus felhasználása ennek az adaléknak A ragasztott csonti édesítőszerbe hempergetése is egy praktikus felhasználása ennek az adaléknak](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
Folyóvízi horgászatoknál is hatékony lehet az édesítés, még úgy is, ha a folyóvízi etetőanyagok egy része sós. A kontraszt néha sokkal jobban előhozza az ízeket, és olyan harmóniát alkot, amely különleges és finom. Elég itt a sós - karamell ízű fagyira gondolni, amely édes, ám mégis sós, de semmiképp nem lehet diszharmonikusnak mondani.
![A „Csontiragasztás egyszerűen” című írásomban részletesen is megmutatom a csonti ragasztásának menetét A „Csontiragasztás egyszerűen” című írásomban részletesen is megmutatom a csonti ragasztásának menetét](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
Adalékanyag kalauz 3. rész - Csontiragasztás egyszerűen
A ragasztott csonti édesítése is hatékony trükk lehet, ugyanis ebben az esetben töményen és célzottan ízesítjük meg csalogatóanyagunkat. Sós etetőanyag közé téve az édesített csontihalom olyan feltűnő a halak számára, ami kikerülhetetlen és ellenállhatatlan. Ha a csali is egy édes kupac, akkor nyert ügyünk van.
![A sós kajából előbukkanó édes csontigombóc kikerülhetetlen a halak számára A sós kajából előbukkanó édes csontigombóc kikerülhetetlen a halak számára](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
![Ne feledjék: A halak is szeretik a változatos ízeket! Ne feledjék: A halak is szeretik a változatos ízeket!](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
Az édesítőszer tehát egy olyan univerzális adalékanyag, amellyel képesek lehetünk fokozni a halak aktuális kapókedvét. Ez is egy olyan „fegyver” a kezünkben, aminek segítségével eredményesebb órákat tölthetünk a vízparton.
Az Édesítőszerről és a többi Haldorádó adalékanyagról még többet megtudhat a termékeket bemutató filmből:
Írta: Sipos Gábor
Fotók: Haldorádó archívum