Véget ért a nyár! Nincs már izzasztó meleg, nincs késő estig világos, a nyári szabadságolások ideje is elmúlt. A városokban is nagy már a nyüzsgés, hiszen az iskola is elkezdődött. Egész egyszerűen szeptember 1-jével felpörgött az élet, és a legtöbben átadták magukat a szürke hétköznapok forgatagának. Mi, emberek hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a természetben is minden egy csapásra megváltozik, és egyik napról a másikra gyökeresen meg kell változtatni valamit a horgászatban, hogy eredményesek lehessünk…
A halaknak azonban nincs naptárjuk, náluk az átállás - ahogy a természetben minden - szépen, fokozatosan történik. A vizek jóval lassabban hűlnek, mint a levegő, és a nyáron bevált horgászmódszerek, csalik még sokáig eredményesen használhatóak, ha jókor, jó helyen alkalmazzuk őket! Ahogy mindig, ezen a nyáron is a tejsavas erjesztésű FermentX etetőanyagok voltak a legnépszerűbbek a Haldorádó kínálatából. Ez teljesen érthető, hiszen a meleg vízben ezek a keverékek nagyon hatásosnak bizonyultak. Hogy miért beszélek múlt időben? Mert ezt a terméket egyértelműen nyári etetőanyagnak ismerik a horgászok, és ahogy beköszönt az ősz, úgy el is felejtődik a tejsavas keverékek használata.
E sztereotípiának szeretnék most véget vetni. A lassan visszahűlő vízben a halak ugyanúgy horogra csalhatóak a FermentX termékekkel, mint nyáron. Sőt vannak olyan helyek, mint pl. aktuális horgászatom helyszíne, a Kápolnásnyéki-tó, ahol a tejsavas etetőanyagok még késő ősszel is eredményesebbek, mint bármilyen más csalogatóanyag. Azonkívül, hogy demonstrálni szeretném a tejsavas kaják eredményességét ősszel, van még egy oka annak, hogy itt voltam, ez pedig nem más, mint az új FermentX Oldódó Pelletek részletes bemutatása.
Ezek a kemény, fúrt, 12 mm-es oldódó pelletek minden olyan ízváltozatban rendelkezésre állnak, mint a FermentX etetőanyagok. A Tejsavas Betainos, Nagy Ponty, Mézes Pálinka, Nagy Amur és Édes Fűszeres változatokban forgalomba kerülő FermentX család így már etetőanyag és csali formájában is elérhető.
E FermentX etetőanyag alapból készült pelletek fő vonzerejét az adja, hogy fokozatos oldódás mellett ontják magukból az igazán egyedi, finom ízeket. A kosárból kioldódott etetőanyag halom mellett vagy éppen annak közepében felkínált falat szinte elvész a kaja közt, ám markáns íze, aromája miatt mégis könnyen megtalálja a hal!
Mint említettem, a pellet oldódó. Az, hogy mennyit bír a vízben, nagyban függ a vízhőmérséklettől, de a tapasztalataim azt mutatják, hogy 40-80 percet is kibír a vízben.
Íme, egy független „szakértő”, Szél Gábor kisfilmje, amelyből kiderül, hogyan is oldódik az új pellet. Köszönet, Gábor, a kisfilmért!
A csalizás egyébként rendkívül gyors, mivel fúrt pelletről beszélünk. Annak ellenére, hogy a csali méretéhez képest nem túl nehéz, érdemes kicsit kikönnyíteni. Ehhez a legegyszerűbb egy szem SpéciCorn műkukoricát használni. Ez pont annyira billenti fel a pelletet, hogy az ne gyűrje maga alá teljesen a horgot, ne takarja ki az, amikor a hal felszippantja a csalit.
A melegedő és hűlő vízben a FermentX családból a Tejsavas Édes Fűszeres az, amelyik a legeredményesebbnek bizonyult számomra. A horgászat napján is ezt használtam, így nem kérdés, hogy milyen pellet került a horog mellé. Apropó, horog! A csali mérete közepesen nagy (12 mm), mégsem érdemes túl nagy horoggal használni, mert oldódódás közben is veszít a méretéből, így a később rászívó hal számára sem lesz gyanús.
10-es méretű Guru QM1 horgot használtam, bízva az amurok aktív táplálkozásában. Ez a horog nekem bevált e harcos halak horgászatánál is. Ez a tűhegyes, furcsa alakú kampó erősen beül az amur csontos szájába is, és annak ellenére, hogy szakállmentes, biztosan tart! Többször előfordult már, hogy merítéskor az amur kiugrott a hálóból, nem kis galibát okozva ezzel, de ez a horog minden belazulás, rángatózás és forgolódás ellenére is biztosan tartott és egyáltalán nem tágította tovább a sebet.
Ha már a FermentX pelletek felfűzését könnyűnek mondtam, akkor az etetőanyaggal történő horgászat egyenesen gyerekjáték. Mindösszesen annyi vele a teendő, hogy a zacskó kibontása után kicsit szétmorzsoljuk a már kész nedves kaját. Természetesen át is lehet törni rostán a gyorsabb, egyenletesebb oldódás érdekében, de ez nem feltétele a rendeltetésszerű használatának.
Mint minden horgászvíznek, a Kápolnásnyéki tónak is megvan a megfejtése. Az egyik az erjesztett kaja, míg a másik a pontosság. Most sokan kacagnak, hiszen egy ilyen kis kiterjedésű tavon a pontosság nem lehet olyan nehéz. Azonban a hűbelebalázsok pórul járhatnak itt is. Az itteni legeredményesebb helyek ugyanis a túloldali nádasban vannak. Nem írtam félre, a nádasBAN. Oda be kell dobni, hogy a nappali órákban esélyünk legyen jó halat fogni.
Egy szó, mint száz, a feladat adott, úgy kell a nád tövétől 50 centire felkínálni a csalit, hogy merülés közben a horog ne akadjon bele a növényzetbe. Ezt kizárólag method technikával lehet megoldani, aminél a csalit és vele a horgot is kosár közepe rejti. Ha a gombócot jó erősen összenyomjuk, akkor biztos, hogy a kb. 2 méteres merülés alatt nem fog szétoldódni, hanem majd a fenéken elterülve fogja várni a halakat.
Kapás esetén éppen ezért már a bevágás után észnél kell lenni! Nem szabad azonnal, erőből tépni a halat, ám engedni sem ajánlatos. Rugalmas bottestre van szükség ahhoz, hogy behúzott fékkel meg tudjuk tartani az ellenfelet. Ez a huzavona eltarthat néhány másodpercig, ám ezután a hal elkezd oldalazni és távolodni a kritikus helytől. Innentől már lehet a megszokott módon fárasztani.
Az ilyen nem túl nagy kiterjedésű tavakon, ahol nagytestű halakra is lehet számítani, én a Nevis Altiva Carp Feederek 3,60-as változatait használom. Mivel a dobástáv közepes, olyan 60-70 méter, elég a rövidebb bot ahhoz, hogy elérjük a kívánt távolságot.
A vénasszonyok nyara még kellemes, napos idővel emlékeztetett ezen a napon minket a nyárra, ám hamarosan hűvösebbre fordul az idő, és a vizek is jelentősen visszahűlnek. Ekkor az általam kedvelt FermentX Édes Fűszeres a túlságosan savas kémhatása miatt már nem működik a tőle megszokott hatékonysággal. Ekkor sem kell elfelejteni a tejsavas etetőanyagokat, csupán kicsit lágyítani kell rajtuk. A túl aromás csalogatóanyagok sem jók már az olyan vizeken, ahol a kukorica (nyáron erjedt kukorica) a hal domináns eledele. Erre az állapotra én a következő kellemes, igazán különleges keveréket javaslom:
FermentX Tejsavas Betainos + Fluo Energy Ördögűző együtt!
E két csalogatóanyag 1:1 arányú keverésének eredménye egy kicsit mandulás-fokhagymás aromájú, de kukoricás, natúr eledel, amelyben érződik az a kellemes fanyarság, amely a tejsavas keverékekre jellemző, mégsem olyan „vad” és savanyú, mint önállóan. Ezzel még akár késő ősszel is eredményesek lehetünk! Elkészítésénél egy-két dologra oda kell figyelni:
A tejsavas etetőanyagokat eddig szinte kizárólag a nyári, meleg vízi horgászatokra ajánlották, ám amint a példa is mutatja, vannak olyan helyek, ahol még ősszel is lehet, sőt érdemes az erjesztett kaják használata. A vénasszonyok nyara még bizonyára tartogat számunkra kellemes horgászidőt, amikor akár még amurokra is lehet pályázni.
Később, ahogy hűl a víz, a natúrabb változatú tejsavas keveréket ajánlom. Ez a keverék a reménytelennek hitt időszakokban is felkeltheti a tavi torpedók és a finnyás pontyok figyelmét!
Aztán, ahogy a hajnali fagyok jelentősen visszahűtik a tavakat, és azok hőmérséklete 10 Celsius-fok alá csökken, a tejsavas kaják elvesztik létjogosultságukat. Ilyenkor már csak az ezen időszakra fejlesztett hideg vízi anyagokkal lehetünk eredményesek, amely már egy újabb írás témája. Na de ne menjünk ennyire előre, előttünk áll még egy szép, változatos ősz, ha tehetjük, használjuk ki annak minden ígéretes horgásznapját!
Írta: Sipos Gábor
Fotók: Takács Péter
Videó 1: Szél Gábor
Videó 2: Takács Péter