Mostani írásomban egy főzött pellet receptjét és annak elkészítését fogom bemutatni. A főzött csali nagyon lassan oldódik, ellentétben a másik változattal, amit ez előző részben mutattam be. Lássuk tehát, mikből és hogyan készül a főzött pellet! Természetesen lesz szó arról is, miként lehet csalizni a két változattal.
A főzött pellet elsősorban a többnapos túrákhoz ideális, de akkor is érdemes használni, ha sok apró hal él az adott vízben, és szelektálni kell a nagyobb példányokat. Elkészítése valamivel tovább tart, mint az oldódó változaté, de egyelőre ne szaladjunk ennyire előre!
A következő összetevőkre van szükség:
Alapmix (500 g):
- 125 g Haldorádó Spanyol Halliszt
- 125 g Haldorádó Hidegen sajtolt tökmag pellet, darálva
- 75 g Haldorádó Tintahalliszt
- 50 g finomra szitált kukoricadara vagy kukoricaliszt
- 50 g darált keksz
- 50 g panírmorzsa
- 25 g kazein
Folyékony rész:
- 1 evőkanál édesítőszer vagy szőlőcukor
- 1 evőkanál betain
- 1 evőkanál por alakú Robin Red
- 1 evőkanál étolaj
- 1 teáskanál só
- 5-6 tojás, mérettől függően
- 25 ml Haldorádó Carp Syrup Fűszeres Vörös Máj
- 10 ml Haldorádó SpéciAdditive Folyékony máj
- 10 ml Haldorádó Fluo Flavor Fekete Erő
- 5 ml Haldorádó SpéciAdditive Csípős paprika kivonat
A bojlis horgászok is jól ismerik, és szívesen használják a büdös, fűszeres és csípős változatokat. Nem véletlenül, ugyanis a nagytestű, öreg pontyokra az egyik legjobb csalik! A Haldorádó adalékanyagok kínálatában egy kiváló minőségű tintahalliszt is kapható, szívesen használom ezt a fűszeres csalik készítéséhez. Nagyon tiszta és nagyon tömény, ezért nem kell belőle sokat használni. A májas aromák mágnesként vonzzák a pontyokat, a fűszeres adalékok pedig még tovább fokozzák a csali vonzerejét!
A főzött pellet masszáját nehezebb elsőre tökéletesen elkészíteni. Ennek oka a tojások különböző mérete. Ha esetleg szárazabb lenne a massza, mint amire szükség van, nem kell kétségbeesni, egy kis tojás hozzáadása után könnyen beállítható a megfelelő állag. A hallisztes dolgok viszonylag jól felveszik a folyadékot, ezért kell a bojlikhoz is annyi tojás. Ettől függetlenül megéri, mert némi szerencsével gyönyörű halakat lehet fogni a főzött pellettel!
A pellet sokszor gyorsabban gazdára talál, mint a bojli. A formája hosszúkás, ezért könnyebben felveszik a pontyok, mint a nagy, golyó alakú csalikat. 18 mm-es rollert használok, az ezzel készített pellet már elég nagyméretű ahhoz, hogy a szebb halakat szelektálja. A roller segítségével akár egyedi változatokat is lehet készíteni. Ilyen például a párnácska, ami agyonhorgászott vizeken eredményes igazán.
A pellet véglegesen csak főzés után lesz kész! Ez a folyamat különösen fontos, hiszen főzés nélkül a tojással készült, majd kiszárított pelletek könnyen megromlanak és penészesek lesznek. A 18 mm-es pelleteket nagyjából 1-2 percig szoktam főzni, ez alatt már feljönnek a víz tetejére. A nagyobb méretű változatoknak persze több idő kell. Lecsepegtetés után egy napig szárítani kell őket, és el is készültek. Ha a pelleteket nem használom fel néhány nappal az elkészítés után, irány a fagyasztó. Akár hónapokig is eláll.
A főzés során távozhat az értékes összetevők egy része, ezért be kell tartani néhány alapvető szabályt! A pelleteket túlfőzni nem szabad, és túl sokat sem ajánlott egyszerre a vízbe tenni, mert akkor később jönnek a felszínre. Az aromát később nem árt pótolni úgy, hogy egy zacskóba kell tenni a pelleteket és rá kell önteni egy keveset a csábító folyadékból. Egy gyors összerázás után a csalik felszínét bevonja a sűrű aroma. Fagyasztani lehet aromával vagy nélküle, de legalább a horgászat előtti este érdemes aromát használni, biztosan meghálálják majd a halak! A főzött pellet akár több napot is kibírhat a vízben!
Jelen esetben három kiváló aromát is öntöttem a csalizásra szánt főzött pelletre. A Carp Syrup és a két kivonat tökéletes harmóniát alkot. Nyári időszakban akár néhány csepp vajsavval is fogósabbá tehető a pellet! Igazából csak a fantázia szab határt, számtalan féle pellet készíthető! A variációk száma szinte végtelen, zöld borsos - fokhagymás, tintahalas - rákos, ananászos - vajsavas, gyümölcsös - halas, csak hogy néhányat említsek. A Haldorádó alapanyagok kiválóak, és nemcsak etetőanyagokhoz, hanem csalik készítéséhez is tökéletesek!
A bemutatott pelletek süllyedő változatok. Önmagukban is fogósak, de érdemes kikönnyítve használni őket. Elég egy pop-up csalit vagy SpéciCornt felfűzni mellé, és már kész is van a kikönnyített változat. Akik ennél komolyabban foglalkoznak csalikészítéssel, igazán különleges adalékokat használnak. Parafaőrleménnyel szintén könnyebbé lehet tenni a pelletet és a bojlit, de különböző mixeket is lehet kapni akár pop-up csalik készítéséhez. Én nem szoktam túlbonyolítani a dolgot, néha az egyszerűbb jobb! Érdemes kipróbálni!
Írta és fényképezte: Járfás Dávid