Borókával bolondított bükkfa füstjén sülő pisztrángok mennyei illata járja át a kerthelységet. Nem gondoltam volna azelőtt, hogy a halfüstölés ennyire izgalmas lehet. Így, télvíz idején semmihez sem hasonlítható hangulatot teremt kedvenc szivárványosaimból az ételkészítés. Nem állok nagy szakács hírében, így nem csoda, hogy az tetszik benne a legjobban, hogy a gyorsaságán és egyszerűségén túl valóban elronthatatlan az asztali halfüstölővel készített halétel. A füstölt pisztráng vagy makréla illatánál csak az ízüket szeretem jobban!
A füstölt hal íze, zamata nagyban függ az általunk használt fűrészpor-keveréktől és az alapanyagunk frissességétől, gondos előkészítésétől. A legjobb, legillatozóbb füstöt a válogatott keményfák (pl. bükk) kérgéből és fenyőfélék magjának, kérgének keverékéből készítik. Ilyen kész keverékeket általában félliteres-literes kiszerelésben szerezhetünk be.
Az asztali halfüstölőt helytakarékos állapotában bonthatjuk ki a dobozából. A összeszerelés sorrendjére csak egyszer kell figyelnünk, az első használat után már minden egyértelmű lesz, gond nélkül, egyszerűen és kényelmesen tisztíthatjuk meg használat után a zsiradékoktól és némi égésszármazéktól.
Használjátok ki ti is az asztali halfüstölőben rejlő gasztronómiai lehetőségeket! Olyan ízeket és illatokat fogtok varázsolni vele, melyről korábban álmodni sem mertetek!
Forrás: Halmos Mihály
EnergoTeam