Jól emlékszem még arra az időkre, amikor nálunk nem lehetett minden boltban hozzájutni a pácolt halhoz. Mennyire éheztük ezt a sokak által undorító, mások szerint pikáns halételt. Családunk szerencsés helyzetben volt, mert szlovák ismerőseink rendszeresen megleptek bennünket jónéhány üvegnyi csemegével. Akik nem jutottak hozzá, azok saját maguk készítették el. A saját készítésű mindig finomabb, hiszen benne az ember munkája, és türelmetlen várakozása, mikor érlelődik már össze a fejedelmi étel? Ehhez a munkához szeretnék ötletet adni. A két halétel elkészítése nagyon hasonló egymáshoz, ezért egy cikk keretében közlöm.
Göngyölt garda
Hozzávalók
4 db garda
két nagyobb fej hagyma
(a pácléhez):
1 liter víz
mustármag
szemes bors
só, cukor, ecet ízlés szerint









Pácolt küsz
Hozzávalók
10-15 db küsz
két nagyobb fej hagyma
(a páclevet lásd a Göngyölt garda receptnél)


A páclé elkészítése következik, amely teljesen azonos az előbbi receptben leírtakkal. Vágjuk fel a hagymát félkarikákra és sózzuk be. Hagyjuk egy kis ideig állni.
