Catch and... Filézz! 2.rész

Catch and... Filézz! 2.rész

Nagyobb süllőnél - másfél kiló fölöttinél - megejthetjük a filézést is, bár ez relatíve sok halhús elvesztésével jár. (Ellenben megkímél bennünket az úszóhólyag macerás eltávolításától) Filézés alkalmazható akár kilós halon is abban az esetben, ha a halból például paprikást szeretnénk készíteni, mert így a csonton maradt húst kiválóan hasznosíthatjuk az alaplében.

Tökéletesen megtisztított halunkat kibelezzük, ám más metódust nem követünk el rajta. Azonban most elő lehet venni a hajlékony pengékkel megáldott filéző késeket! Maga a filézés folyamata rém egyszerű és nem kell valami komoly dologra gondolni - a gerincről vágjuk le, lehetőleg minél tökéletesebben a húst, így abban alig marad szálka.

Ezt a következőképpen tegyük: az oldalára fektetett halat a hátúszó mellett, mélyen, ameddig a gerinc engedi, elvágjuk, azaz belevágunk. Ezután óvatosan feszítve egyik kezünkkel a vágásba, tovább folytatjuk ezt a feszítő vágásfolyamatot, egészen addig, amíg a bordákhoz nem érünk. Mielőtt elérnénk a hal bordáit, találkozunk egy akadállyal, ami nem más, mint a süllő "Y" szálkasora. Ha tökéletesen szálkamentes filé a célunk, akkor ezt kikanyarítjuk, ennyi húst megér a kisgyermekek biztonsága. A bordáknál arra kell vigyáznunk, hogy miközben folyamatosan feszítünk és vágunk, az egyre vékonyabb húst ne vágjuk át a hasi részen. Ez itt egy kicsivel több türelmet és odafigyelést igényel, ám megéri.

A filézés mozzanatai. Leírva jóval bonyolultabbnak tűnik, semmint a gyakorlatban azt ne tudnánk gyorsan és jól alkalmazni...

A farok felé haladva az "Y" sor megszűnik a farok alatti úszó vonalában. Ezt azért érdemes megjegyezni, mert a süllőből, kisebb gyerekeknek a hal ezen részéből nyugodtan kínálhatunk, ebben a gerincen kívül a süllő esetében nincs szálka! Filézzünk tovább - az utolsó vágással metsszük el a fél halat a testétől a farokúszónál. Így már meg is van egy nagy filénk. Most ugyanez a teendőnk a másik oldalon. Tehát fordítsuk meg a halat. A csupa szálka oldal mutat így lefelé, és ismét vágjunk szorosan a gerinc mellett a testbe, majd feszítve a húst, ismételjük a már leírtakat. Ha végeztünk, a has felőli részeket a filéken kapargassuk le, mert óhatatlanul marad némi hashártya a húson. Ha evvel is végeztünk, és átmostuk filéinket, akkor vágjuk legalább ketté a gerincet, amelyen maradt még hús bőven - ez halászlébe alaplének kiváló, és a halpaprikás alaplevébe szintén.

Feldolgozás után, ha fagyasztjuk a halat, nem szabad elfelejteni, hogy mélyhűtőben, legfeljebb fél évet tárolhatjuk!

Product catalogue

Haldorádó
Cataloque

The Haldorádó 2025 product catalog has been published, turn to it!

Visit Cataloque
2021 Széchenyi napelem

10seconds until we redirecting you to the payment page.