Édesköményes pisztráng

Édesköményes pisztráng

Az ünnepi asztal dísze és legnemesebb étele (talán nem csak nekünk, horgászoknak) a hal. No de hol vannak már az ünnepek?! Már az új év napjait koptatjuk, de ettől függetlenül és némi leleményességgel bármikor ünnepi hangulatot varázsolhatunk a szürke hétköznapokba! Gondolom - velem együtt - már mindenkinek elvonási tünetei vannak, de azért van még remény ekkor is a halfogásra, és a zsákmány méltó feltálalására. A megszokottól eltérően most nem pontyos ételt, hanem töltött pisztrángot fogok bemutatni. Egy ízletes, igazi különlegességet tárok elétek lépésről lépésre, amit mindenki könnyedén el tud készíteni. Főként azoknak ajánlom, akik bár szeretnek újítani, nem akarnak teljesen eltérni a tradícióktól sem.

Első és legfontosabb lépés a halat megfogni. Erre kiváló helyszínnek bizonyult a Préri horgásztó, ami télen is meghorgászható: nyáron fürdőző tóként üzemelő tava télen sem fagy be, amibe most pisztrángokat telepítettek. A horgászatra vágyóknak télen sem kell lemondani kedvenc hobbijukról, mert még az első két kis tó is üzemel, amiben ponty, harcsa, busa és amur is fogható egész télen. (További részletek itt.)

Szép, havas a táj, de az idő zord, -10 Celsius-fok
Íme, a hal, amiért jöttem

Második lépés a hal feldolgozása:

A feldolgozásra váró pisztráng
Pikkelyezés
Szemek eltávolítása
Kopoltyú kiszedése
Belsőségek kiszedése
Egy centiméterenként irdaljuk be párhuzamosan

Harmadik lépés a töltelék elkészítése:

Zsömlét tejbe áztatunk, hagyjuk, hogy jól megszívja magát
Nyomkodjuk ki a felesleges tejet…
… majd szitán nyomjuk át a zsömlét
A töltelék fő alkotóeleme az édeskömény
A felesleges részek eltávolítása után almareszelőn reszeljük le
Reszelve így néz ki
Szükség van fokhagymára is, amit a kés oldalával összenyomunk, majd durvára darabolunk
Minden hozzávaló megvan, már csak összedolgozásra várnak
A finomra vágott vöröshagymát kevés zsiradékon fonnyasztunk
Jöhet az édeskömény
Rá a kapor
Az átpasszírozott zsömle
Sózás
Borsozás
Reszeljünk a töltelékre citromhéjat…
… és adjuk hozzá a fokhagymát
Kész az édesköményes töltelék
Így néz ki a töltelékkel a pisztráng
A tepsi aljára egy kevés olaj, a pisztrángra vaj, és máris mehet be a sütőbe 180 Celsius-fokon 20-25 percre

Negyedik lépés a köret elkészítése:

Hercegnő burgonya:

  • 500 g burgonya
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 1 kávéskanál só
  • frissen reszelt szerecsendió

Sós hideg vízbe tegyük fel a burgonyát főni - lehet ezzel is kezdeni, mert sok idő, amíg megfő
Héját lehúzzuk, majd a burgonyát átpasszírozzuk
Hozzáadjuk a tojássárgáját
Olvasztott vajat adunk hozzá
Szerecsendiót reszeljünk hozzá, majd jól eldolgozzuk
Előkészítés a sütéshez
Jó étvágyat kívánok!

Írta: Kun Balázs (dever3)

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.