Grillezett süllő fűszeres vajjal

Grillezett süllő fűszeres vajjal

A ragadozó halak szezonjában vagyunk, de most nem a horgászat, hanem az asztal oldaláról szeretném megközelíteni a kérdést. Nem csak a halak horogra csalásában, de az elkészítésében is legyünk változatosak. Így aztán vasárnapi asztal dísze lehet ez az egyszerűen elkészíthető halétel.

Akár kezdhetném úgy a receptet, hogy menjünk és fogjunk egy szép süllőt, de megteszi az elmúlt héten lefagyasztott is. Sőt az sem ront az élvezeti értékén, ha jobb híján úgy vásároljuk a halat.

Nézzük mi is kell az elkészítéshez:

Bors, póréhagyma, vöröshagyma és só kerül a pácba

,"s","80%","k"]Hozzávalók 2 személyre:

- 4 szelet süllő
- őrölt bors, só
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 4 evőkanál olaj
- 2 evőkanál citromlé

a fűszeres vajhoz:

- ujjnyi póréhagyma
- 10 dkg vaj
- késhegynyi só
- fehér bors
- mustár
- citromlé
- pici fokhagyma[-doboz]

A felszeletelt halat sózzuk,borsozzuk

A halszeleteket sóval, borssal behintjük és egy lapos edénybe fektetjük. A megtisztított vöröshagymát és a póréhagyma felét vékony karikákra, a petrezselymet finomra vágjuk és mindkettő felét a hal tetejére tesszük. Az olajat a citromlével elkeverjük és ezt is a halra öntjük.

Az olajból, citromléből az apróra vágott petrezselyemből pácot készítünk és a lapos tálban levő süllőszeletekre öntjük

Többször átforgatva, legalább 1 órán át így pácoljuk. Közben elkészítjük a fűszeres vajat.

A fűszervaj alapanyagai:póréhagyma, vöröshagyma, kevés fokhagyma,mustár,fehérbors és természetesen vaj

Az alaposan megmosott pórét és a maradék vöröshagymát nagyon finomra vágjuk, a vajjal habosra keverjük, petrezselyem-mel, sóval, fehér borssal, mustárral és citromlével ízesítjük.

Alufóliára halmozzuk az elkészített fűszervajat, hengeresre formázzuk és fagyasztóba tesszük

Kiterített alufólialapra kanalazzuk, és henger alakúra formázva összegöngyöljük. Tálalásig mélyhűtőbe rakjuk.

A halat páclevéből kiemeljük, a nedvességet leitatjuk róla, és kevés olajjal megkenjük. Roston vagy grillsütőben, a visszamaradt páclével kenegetve, oldalanként kb. 6-8 perc alatt pirosra sütjük. Tálaláskor a forró halszeletekre egy-egy karika fűszeres vajat rakunk, ami ráolvad és pompás ízt ad a süllőnek. Köretnek saláta vagy burgonyapüré illik hozzá.

Az elkészült étel mellé kínáljunk száraz könnyű fehérbort

Jó étvágyat!

Product catalogue

Haldorádó
Cataloque

The Haldorádó 2025 product catalog has been published, turn to it!

Visit Cataloque
2021 Széchenyi napelem

10seconds until we redirecting you to the payment page.