A ragadozó halak szezonjában vagyunk, de most nem a horgászat, hanem az asztal oldaláról szeretném megközelíteni a kérdést. Nem csak a halak horogra csalásában, de az elkészítésében is legyünk változatosak. Így aztán vasárnapi asztal dísze lehet ez az egyszerűen elkészíthető halétel.
Akár kezdhetném úgy a receptet, hogy menjünk és fogjunk egy szép süllőt, de megteszi az elmúlt héten lefagyasztott is. Sőt az sem ront az élvezeti értékén, ha jobb híján úgy vásároljuk a halat.
Nézzük mi is kell az elkészítéshez:
,"s","80%","k"]Hozzávalók 2 személyre:
- 4 szelet süllő
- őrölt bors, só
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 4 evőkanál olaj
- 2 evőkanál citromlé
a fűszeres vajhoz:
- ujjnyi póréhagyma
- 10 dkg vaj
- késhegynyi só
- fehér bors
- mustár
- citromlé
- pici fokhagyma[-doboz]
A halszeleteket sóval, borssal behintjük és egy lapos edénybe fektetjük. A megtisztított vöröshagymát és a póréhagyma felét vékony karikákra, a petrezselymet finomra vágjuk és mindkettő felét a hal tetejére tesszük. Az olajat a citromlével elkeverjük és ezt is a halra öntjük.
Többször átforgatva, legalább 1 órán át így pácoljuk. Közben elkészítjük a fűszeres vajat.
Az alaposan megmosott pórét és a maradék vöröshagymát nagyon finomra vágjuk, a vajjal habosra keverjük, petrezselyem-mel, sóval, fehér borssal, mustárral és citromlével ízesítjük.
Kiterített alufólialapra kanalazzuk, és henger alakúra formázva összegöngyöljük. Tálalásig mélyhűtőbe rakjuk.
A halat páclevéből kiemeljük, a nedvességet leitatjuk róla, és kevés olajjal megkenjük. Roston vagy grillsütőben, a visszamaradt páclével kenegetve, oldalanként kb. 6-8 perc alatt pirosra sütjük. Tálaláskor a forró halszeletekre egy-egy karika fűszeres vajat rakunk, ami ráolvad és pompás ízt ad a süllőnek. Köretnek saláta vagy burgonyapüré illik hozzá.
Jó étvágyat!