Igaz, lassan elmúltak az ünnepek, és beköszöntöttek a szorgos hétköznapok. Mindezek ellenére, szeretnék egy talán ünnepélyesebb alkalomhoz illő, és egy hétköznapibb halételt bemutatni.
A pirított mandulával tálalt pisztráng egy viszonylag gyorsan és egyszerűen elkészíthető, ízletes és nagyon látványos, dekoratív étel.
Mandulás pisztráng
A pisztrángokat megtisztítom, beleit, kopoltyúlemezeit eltávolítom, jól kimosom. Besózom és pár órát hagyom a sóban állni.
Serpenyőben vajat olvasztok ezután, majd a gyufaszál vastagságúra darabolt mandulát aranysárgára pirítom a vajban.
A halakat paprikás lisztbe forgatom, ugyanabban a vajban kisütöm. Óvatosan megforgatva, hogy mindkét oldaluk szép világosbarnára süljön.
Megszórom a pirított mandulával, franciasalátát, burgonyapürét vagy akár rizst tálalhatunk mellé.
Nagyon ízletes és gyorsan elkészíthető étel, bármilyen ünnepi asztal dísze lehet.
A másik ételt, a Haldorádó fórumain sem ismeretlen ttamas horgásztársam ötlete, receptje alapján készítettem el.
Gombás halfasírt
Hozzávaló: bármilyen halfilé, gomba, vöröshagyma, zsemlyemorzsa, petrezselyemzöld, 2 tojás, só, bors.
A gyermekeim legutóbbi paduc és márna zsákmánya szolgáltatta a halfilét a fasírt elkészítéséhez. Annak ellenére, hogy a halhús ledarálásra kerül a biztonság kedvéért még sűrűn be is irdaltam, az ördög nem alszik alapon.
Az apróra vágott vöröshagymán megpirítottam a gombát. Annak érdekében, hogy hangsúlyosabb legyen a gomba íze, beáztattam egy jó marék szárított vargányát is 2 órával korábban, majd ezt is együtt pirítottam a csiperkével.
Amikor elkészült, ugyanannyi halfilét, mint amennyi a gomba volt együtt húsdarálón ledaráltam. Sóval, borssal fűszereztem, hozzáadtam a 2 tojást, az apróra vágott petrezselyemzöldet, majd annyi zsemlyemorzsát, hogy jól formázható legyen.
Majd pici pogácsákat formáztam a masszából, megforgattam zsemlyemorzsában és forró olajban kisütöttem.
Mellé majonézes burgonyasalátát tálaltam.
Nagyon finom étel kerekedett belőle, és bátran ajánlhatom mindazoknak is, akik irtóznak a szálkáktól. Szinte bármilyen halból elkészíthető, akár a legszálkásabb keszegfélékből is.