Káposztás csuka alföldiesen

Káposztás csuka alföldiesen

A csuka remek sporthal, a végsőkig képes harcolni. Ez a vadság a húsában is felfedezhető, markáns, jellegzetes íze van. Édesapám kedvence a süllő, de ősszel egy sem akadt a horgára. Nem így a csukák. Egy 2 kiló körüli, októberi csukáját kellett egy kicsit megszelídíteni, bebizonyítva, hogy a csuka is nagyon finom tud lenni. Édesanyám egyik kedvenc receptjét vettük elő, amit ezúton osztok meg veletek.

Hozzávalók:

Egy szebb, 2 kg körüli csuka, 1,20 kg savanyú káposzta, 3 dl száraz fehérbor, 2 dl tejföl, kevés pirospaprika, 2 dkg só, kevés törött bors, kevés majoránna, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 7 dkg liszt, 12 dkg zsír, 10 dkg lecsó.

A megtisztított csukát hosszában kétfelé vágjuk, de még jobb, ha kifilézzük
A szálkák miatt érdemes egy éles késsel előbb sűrűn beirdalni, majd sózzuk meg
A csukafiléket kevés zsiradékon pár percig sütjük…
… majd kevés vizet öntve hozzá, fedő alatt puhára pároljuk, azután félretesszük
A savanyú káposztát megmossuk, majd kevés vízzel és a fehérborral megfőzzük
A vöröshagymát apró kockákra vágjuk…
… kevés zsiradékon sárgára pirítjuk…
… hozzáadjuk a zúzott fokhagymát…
… és a lecsót
Egész borsot mozsárban törjünk apró darabokra…
… majd a majoránnával együtt szórjuk a mártásba
A tűzről félrehúzva adjuk hozzá a pirospaprikát
A csukából kisült zamatok se vesszenek kárba!
A félretett csukaszeleteket helyezzük a mártásba…
… és melegítsük össze őket
Készítsünk egy világos rántást
Ha rántás sárgára pirult, kevés hideg vízzel simára keverjük, és berántjuk a káposztát (ha káposzta leve sok lenne, mielőtt berántjuk, vegyünk ki belőle!)
Egy tűzálló tálba rétegezzük a káposzta felét
A káposztaágyra fektessük a csukaszeleteket
A mártáshoz adjuk hozzá a tejfölt…
… amivel simára keverjük
A mártást csurgassuk a halszeletekre…
… majd takarjuk be őket a káposztapaplannal
A maradék mártással locsoljuk meg a tetejét…
… és 25 percre forró sütőbe toljuk
Végül tálaljuk, és begyűjthetjük barátaink, családtagjaink elismerését. Jó étvágyat!

Írta: Polyák Csaba
Fotók: Polyák Csaba

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.