Fagyos finomságokA városi zöldPlasztik csalis trükkökLőkösházán jártunkKajakhorgászat I. részSpanyol (tor)túraFellegek közt jártunk Előbb tudtam horgászni, mint járni
Fagyos finomságok Most egy olyan hideg vízi pontyhorgászatra kívánom az olvasókat elkalauzolni, amelynek során a legfrissebb „fagyos finomságokat” fogom mûködés közben szemléltetni. A most bemutatásra váró praktikák kiválóan mûködnek késő ősszel, télen és a kora tavaszi időszakban addig, míg a víz hőfoka el nem éri a 16 Celsius-fokot. Mert utána már új időszámítás kezdődik… |
A városi zöld Sokáig nem bírtuk, az biztos! Január 5-én, az év első szombatján autónk már hajnali négykor falta a kilométereket, miközben szezonkezdő süllőzésre igyekeztünk a Tisza-tóra. Társaim Palotai Kristóf és Tremmel Balázs, a Nevis-Exner Molnár-sziget Team tagjai voltak, akik nemcsak a finomszerelékes versenyhorgászat világbajnokai, hanem elhivatott szereplői a pergetés hétköznapjainak is. Mindebből pedig legkevesebb annyi következik, hogy az átlagnál is fogékonyabbak az új irányokra, hát még akkor, ha az a finomabb, az érzékenyebb és a természeteshez még közelebb álló horgászat felé mutat. Akár a pergetésben is. |
Plasztik csalis trükkök A plasztik csalik annak idején a Tisza-tavon robbantották hírnevüket, hihetetlen eredmények születtek velük. Persze mint minden csoda, ez is három napig, jobban mondva három évig tartott; a végén én is belekóstoltam, de akkor már nem volt az a kánaán. A legenda szerint ritkán esett napi száz kilogramm alatti süllőfogás fejenként… Természetesen ma is lehet szép eredményeket elérni ezzel a csalival, csak figyelmesen kell megközelíteni a dolgokat. |
Lőkösházán jártunk A túráim során rengeteg helyen, vízen megfordulok az országban, így nem kerülte el a figyelmemet a magán- és bértavak elterjedése. A szívélyes vendéglátásnak, kulturált környezetnek és nem utolsósorban a halbőségnek köszönhetően egyre nő a népszerûségük. Természetesen folyamatosan megy a vita arról, hogy vadvízen vagy bértavon lehet-e sportszerû, igazi élményt jelentő horgászatot folytatni. Akár napokig értekezhetnénk a témáról, de szerintem nem lehet dûlőre jutni a kérdéssel kapcsolatban. Az biztos, hogy már nem lehet egy kézlegyintéssel elintézni a bértavakat, hiszen a mai rohanó világban, rövid idő alatt az ilyen jellegû vizek biztosíthatnak sikerélményt. |
Kajakhorgászat I. rész A manapság egyre inkább divatossá váló kajakhorgászat aktív módszer, feltételez némi sportolói beállítottságot. Akinek nehezére esik a mozgás, és feltétel nélküli kényelemhez van szokva, annak nem érdemes belevágni. A vállalkozóbb szellemûek előtt viszont a vízi világ egészen más arca tárulhat fel, és olyan mértékben része lehet a környezetnek, amit sem partról, sem csónakból horgászva nem tud megtapasztalni. Nekik szól ez a gyakorlati tanácsokkal, praktikákkal bőven megtûzdelt kétrészes írás, melyben saját tapasztalataimat igyekszem közreadni. |
Spanyol (tor)túra Bábáskodni hálás feladat. Legyen az egy új bot, orsó, etetőanyag, aprócikk vagy éppen egy új horgászfilm születése, olyat alkotni, ami előtte még nem volt, izgalmas kihívás. Továbbgondolni egy baráti beszélgetés közben felmerült ötletet, átgyúrni, formázni, mintha csak egy szobor lenne. Zanzásítva ez történt a tavalyi FeHoVa nyitónapjától e cikk megjelenéséig egy hamarosan induló új horgászfilmsorozat esetében. |
Fellegek közt jártunk Az úgy volt, hogy eszembe jutott, nincs még bográcsba való pontyom az ünnepekre. Márpedig ez az állapot tarthatatlan. Mégis, hogy néz ki, hogy épp egy horgászszakírónak ne legyen hal az asztalon karácsonykor? Nem mintha a világ omlana össze, ha esetleg nem jutnék halászléhez, de azért a tradíció mégis tradíció. S az egészben nem is az volt a pláne, hogy pontyom nincs, hanem egy árva pikkely nem volt a fagyasztóban, semmilyen halból! |
Előbb tudtam horgászni, mint járni Alig fél évvel ezelőtt új horgászturisztikai menedzser lépett szolgálatba a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-nél. Kíváncsi voltam, ki viszi tovább azt a munkát, amit a tragikus hirtelenséggel elhunyt kedves barátunk, Szakáll Tamás sok éven át elhivatottan, nagy hozzáértéssel végzett. Nagy Gáborral személyesen eddig még nem találkoztam, de a halászati vállalat honlapján több írását olvastam, és ez felkeltette az érdeklődésemet. Vajon a pályája elején lévő fiatal szakember milyen elképzelésekkel vág neki e nem könnyû munkának. |