"Májusban elkezdődött a pergető szezon. A műcsalis rablózók ilyenkor nyúlnak először a tilalmi idők miatt félretett könnyű, de gerinces botjaikhoz (a tíz kiló alatti harcsára, kősüllőre még tilalom van!). Kérdőn matatnak műcsalis dobozaikban: villantó, twister, gumihal, szivarólom, légy vagy wobbler lenne-e az igazán nyerő? Válaszoljon a kérdésre Cservenyák Péter, aki nemcsak az ország egyik legeredményesebb pergető horgásza, hanem tapasztalait felhasználva ő készíti a Chervy woblereket."
72 óra egy csónak fogságában
"Egyedül nem kívánkoztam ki a vízre, ezért hosszas rábeszélés után Laci barátom vállalta a horgásztárs szerepét. Így tavaly július végén Háromfán kezdtük - külön csónakból - az újabb hetvenkét órát. A horgászat során célirányosan harcsára, pontyra és amurra készítettük el a felszerelést. Étellel, itallal, megfelelő ruházattal és rengeteg egyéb felszereléssel megtöltve a csónakokat indultunk el az újabb kalandok felé."
Az amurozás varázsa
"Egy első hallásra furcsának és hihetetlennek tűnő telefonhívásnak köszönhetően váratlan lehetőség nyílott meg előttem. Lódor Norbert meghívására másfél hetes horgásztúrát tölthettem el Floridában. Mielőtt egyáltalán a horgászat közelébe kerültem volna, sokféle előkészület várt rám. Az első és egyben legfontosabb feladat volt a megfelelő társ kiválasztása, hiszen egyedül szinte lehetetlen végrehajtani egy ekkora méretű vállalkozást. Rövid keresgélés után Kracsál Ferenc személyében - mint utólag kiderült - megtaláltam a tökéletes partnert. A rengeteg felszerelést (bot, orsó, zsinór, horog stb.) az Elnex Kft. biztosította a számunkra. Ezáltal tulajdonképpen tesztelésre nyílott lehetőségünk, hiszen több új terméket kipróbálhattunk a legszélsőségesebb körülmények között is. Miután nagy nehezen megkaptuk az amerikai vízumot, és beszereztük a repülőjegyeket, izgatottan vártuk a nagy kaland kezdetét, az indulást!"
Cserkésző pontyhorgászat
"Azokon az intenzíven telepített tavakon, ahol az országos horgászrendtől eltérő módon egész évben lehet pontyra horgászni, az ívási időszak környékén gyakorta érik meglepetések a horgászokat. A legváratlanabb helyeken felbukkanó halak a hagyományos felszerelésekkel és csalikkal szinte megfoghatatlanok. Vagy talán mégis?"
Világbajnoki praktikák
Etetőanyag-keverési trükkök
"A békés halak horgászata során a legtöbb horgász kizárólag az etetőanyagnak tulajdonítja a sikert vagy bukást. Valóban ilyen nagy a szerepük? Egy jó keverék használatával már lehetetlen hibázni? Hát nem! A horgászat eredményességét valóban döntő módon befolyásolhatja az adott évszaknak, a megfelelő vízhőmérsékletnek és a halak ízlésének megfelelően összeállított etetőanyag. De nincsenek csodaszerek! Bizonyára mindenki megtapasztalta már, hogy az a keverék, amelyért az egyik tóban a "partot rágták a halak", azzal máshol egy nyeszlett keszeget sem lehetett horogra csalni. Egyet azonban el kell ismerni: ha van egy jó etetőanyagunk, a horgászat sikerét 30-40 százalékig már biztosítottuk. Ugyanennyire (30-40 százalékra) taksálom a megfelelő felszerelést, a többi a horgász rutinján, tapasztalatán és ügyességén múlik. Olyan soha nincs, hogy valaki száz százalékig biztos lehessen a dolgában, de talán pont ezért szép a horgászat! Ám olyan horgásszal sem találkoztam még, akinek ne lett volna titkos receptje. Ifjú Katus Gyula egyik szintén "titkos" nagyhalas receptjét osztja meg velünk. S ez nem csupán az alkotóelemek felsorolásából áll, Gyuszi azok pontos keverésének és adagolásának módjába is beavat bennünket."
Horgásztúrák a nagy halak birodalmában
A Hársas-tó rejtelmei
"2001. évi horgásztúráim közül kiismerhetetlenségével kiemelkedik a szentgotthárdi Hársas-tó. Régen volt részem annyi kellemetlenségben, amennyi itt ért. Az akadós vizeken végzett horgászat az egyik kedvenc műfajom, de csak akkor, ha többé-kevésbé tisztában vagyok a jelenlétükkel. Az ilyen helyek általában rendkívül jó haltartóknak bizonyulnak, meghorgászásuk megfelelő felszereléssel halat eredményezhet. Na de ami a Hársas-tóban található, az maga a borzalom!"
Ifjú Mesterek Tornája
"Március 29. és 31. között Kápolnásnyéken rendezték meg az ifjúsági válogatott keret számára azt a háromnapos, három fordulóból álló versenysorozat. A tét az volt, hogy ki kerül be az 5+1 fős keretbe, amely hazánkat képviselheti a 2002. évi olaszországi ifjúsági világbajnokságon."
Vakuval
Illatok armadája
"A halak vegyi érzékelése, ízlelése és szaglása, óriási jelentőséggel bír a horgászat eredményességére nézve. Ennek jelentőségét nem lehet túlbecsülni. A halászok ezt igen régen felismerték. Egy halászati szakkönyv például azt ajánlja, hogy a varsát kesztyűben helyezzék el a halak vonulásának útjába. Már az ismeretterjesztés szintjén álló vizsgálódásnál kiviláglik, hogy az ember érzékelő képességével összehasonlítva szinte felfoghatatlan eltérés tapasztalható a halak javára az ízek és illatok kérdésében. A cukor ízét nyilván ismerjük, ám a cukor szaga számunkra alig-alig érzékelhető. S az összehasonlításnak nincs igazán értelme (mármint a hal és az ember között), ugyanis az ízlelés és a szaglás szerve az alacsonyabb rendű állatoknál nehezen különíthető el. A hal az ízlelésnél általában a vízben oldott anyagok kémiai összetételét, ingerét érzékeli, a szaglás a gázok érzékelését jelenti (természetesen a gáznak vízben elnyelt formájáról van szó). Ismételve: a halak és más víziállatok esetében a szaglás és az ízlelés nehezen határolható el, hiszen mindkét esetben vízben oldott anyagokat érzékelnek."
Kapitális pontyok telepítése
"Idén tavasszal elindult egy folyamat, mely minden nagyhalas pontyozónak, bojlis horgásznak, sőt a horgászok döntő többségének örömteli hír. Szinte "járványszerű" kapitálisponty-telepítés kezdődött az egész országban! Sorra érkeztek az információk a különböző tavakról, s kivétel nélkül egyedülálló telepítésekről szóltak. Rengeteg 10-15 kiló feletti és jó néhány 20 kiló feletti ponty került behelyezésre több vízen is. A Maconkán, Háromfán és Palotáson elkezdődött folyamat példa értékű lehet, a tavak és a horgászok érdekében mindenkinek követni kellene. Mert nemcsak a hatalmas méretű pontyok telepítésén van a hangsúly, hanem az érdekükben született rendelkezéseken és tiltó határozatokon. Ezek a tavak levédték kapitális méretű pontyaikat, s felső súlyhatárt állapítottak meg az elvihető pontyokról! A betelepített pontyokat megjelölték, és ezzel újabb védelem alá kerültek."
Balatoni orvhalászok rendőrkézen
"Rengeteg víz lefolyt már a Sión az érdekes eset óta, de hogy a haltolvajlás szégyenletes hagyománya a mai napig él, azt a közelmúlt néhány felháborító esete is igazolja.
Ez év március 13-án a fonyódi rendőrkapitányság járőrei kétnapos megfigyelés után megfogtak két haltolvajt, akiknél 41 kiló fogast találtak! A halak ikrával teli, 5-7 kilós gyönyörű példányok voltak. A házkutatás során előkerült még hal a fagyasztóból, megtaláltak más orvhalászeszközöket is. A tettesek elismerték, hogy orvhalászatot folytattak. Az elkövetők jól ismerték a terepet, hiszen eresztőhálóval azt a Bélatelep és Fonyód közötti strand előtti vizet halászták, amely jó fogasos hely hírében áll."
Lássuk a multit!
Rángasd el, magad!
"Ismerkedjünk meg most egy különleges horgászmódszerrel, amelyet kifejezetten multiorsóval történő pergetéshez fejlesztettek ki a tengerentúlon. Bár régi, bevált dologról van szó, hazánkban gyakorlatilag ismeretlen maradt mind a mai napig. Az a lényege, hogy egy speciálisan kiegyensúlyozott, terelőlapka nélküli, felszíni wobblert azáltal keltünk életre, hogy ritmikusan rángatjuk. A rándítástól egyensúlyát vesztett műcsali vonaglani kezd a felszínen, teljesen azt az illúziót keltve, hogy egy kishal vergődik."
Receptkönyv
Süllő - Gabriella módra
"Süllők roston: A vajat teflonserpenyőben olvasztjuk, és csipet sót adunk hozzá. A süllőszeleteket leöblítjük, lecsepegtetjük, s mindkét felükön öt-öt percig pirítjuk a vajban. Ha kész, átrakjuk a halat az előkészített lecsóba, alufóliával letakarjuk, s közepes lángon nyolc-tíz percig pároljuk, hogy az ízek összeérjenek. Amíg sül a hal, egy konzerv zöldborsó levét alaposan lecsepegtetjük, s kevés vajon megfuttatjuk, fél mokkáskanálnyi kristálycukrot adva hozzá.
Tálalás: A kész lecsós-gombás halat átrakhatjuk hosszúdad halas tálra, mielőtt asztalra adnánk, de maradhat a tepsiben. Így vagy úgy, a borsókörettel, esetleg zeller zöldjével, petrezselyemmel díszítve szépen mutat az asztalon. Lágy fehérbort vagy rosét adhatunk hozzá."
Sporthorgász toplista
Pontyok az élen
"A tavaszi fogások élén a hazai horgászok kedvenc halát, a pontyot találhatjuk. Ezúttal öt szép példányról érkezett bejelentés a Maconkai-tározóról. A vízkezelő Bátonyterenyei Bányász HE elnöke, Dérer István juttatta el szerkesztőségünkbe, a következő megjegyzéssel: A kedvezőtlen márciusi időjárás nem teremtett alkalmat az igazán jó fogásoknak, de panaszkodni, azt hiszem, így sincs okunk. Egyébként halőreink most fényképezni tanulnak, hogy szakszerű fotókat tudjunk mellékelni. A horgászok pedig a halak kíméletes kezelését sajátítják el."
Horgászportré
A wobblermester
"Májusban elkezdődött a pergető szezon. A műcsalis rablózók ilyenkor nyúlnak először a tilalmi idők miatt félretett könnyű, de gerinces botjaikhoz (a tíz kiló alatti harcsára, kősüllőre még tilalom van!). Kérdőn matatnak műcsalis dobozaikban: villantó, twister, gumihal, szivarólom, légy vagy wobbler lenne-e az igazán nyerő? Válaszoljon a kérdésre Cservenyák Péter, aki nemcsak az ország egyik legeredményesebb pergető horgásza, hanem tapasztalait felhasználva ő készíti a Chervy woblereket."
-