Az Árva galócái, Az óriáspontyok birodalmában - Bojlikészítés a vízparton, Kreatív horgászat - Élőhalas harcsázóelőke, Kis magyar horgásztörténelem - 3. rész, Libbentős-sodródós, Pergető-útmutató - Ragadozóink II. rész, Híres horgászvizeink - A Sajó, Angliából jöttem
Az Árva galócái Karácsony és újév között nekem mindig nehezen van maradásom, ezért amikor Balázs cimborám felhívott, hogy lenne két horgászjegye a szlovákiai Árva-folyóra galócázni, azt sem engedtem meg, hogy befejezze a mondatot! Naná, hogy jövök! Tisztáztunk néhány apróságot, aztán abban maradtunk, hogy indulásig még beszélünk, de 27-én hajnalban mindenképp elindulunk. |
A bojlizás és ezáltal a bojlikészítés is egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban. A bojlis horgászat hihetetlen méretű terjedése és töretlen népszerűsége a nagy halak utáni vágyban és a sikeres horgászatban keresendő. Hihetetlen csodákra képesek a bojligolyók, szó szerint szinte függővé tehetik a halakat. Ennek köszönhetően a bojlikészítést őrületes misztikum veszi körül, többen feleslegesen túlbonyolítják a „csodagolyók” gyártását. Pedig a bojligyártást egyszerűen is meg lehet oldani, akár a vízparton elkészített golyókkal is szép halakat foghatunk. |
A Sporthorgász tavaly decemberi számában bemutattam egy élőhallal való csalizásra alkalmas, rendkívül eredményes kuttyogatóelőkét. Több horgásztársam érdeklődött, hogy hol lehetne ilyet beszerezni, vagy hogyan tudnák saját maguk megkötni. Jelenleg még nincs forgalomban ez a kéthorgos harcsázóelőke, de ígéretet kaptam, hogy tavaszra, nyár elejére ott lesz a horgászboltokban. A barkácsoló kedvű érdeklődőknek viszont már most is segítségére tudok lenni azzal, hogy megmutatom, én hogyan készítem el ezt az egyébként nem csak kuttyogatásra alkalmas, nagyon fogós végszereléket. |
A rendszerváltáskor a magyar horgászat is új korszakba lépett. Nem egyik napról a másikra, hanem a történelmi folyamatokkal, az új jogszabályok bevezetésével párhuzamosan. Az új világ első évei alatt a mozgalomból szép lassan üzlet lett, a vizek privatizációjával mindent a pénz, a nyereség motivál. A mindennapi élet etikátlan, pénzközpontú gondolkozása begyűrűzött a horgászatba is. Ahogy megszületett korunk vívmánya, a megélhetési bűnöző, úgy lett egyre több megélhetési horgász, orvhalász is; ahogy virágzik a szervezett bűnözés, ugyanúgy jöttek létre az orvhalászmaffiák. Születnek ellenük jogszabályok, de csak azért, hogy áthágják azokat, és az állami apparátus némi bírságpénzhez jusson. A háromszázezernyi horgász-kisember pedig évről évre többet fizet - egyre kevesebb halért. |
Egyik kedvenc vízparti elfoglaltságom a paducozás. Már amikor épp nem pergetek. No igen - gondolhatnák sokan -, hiszen ha magunk elé tudunk csalni egy csapatot, akkor remekül lehet szórakozni! Igen, mazochisták elsősorban. Mert a drágalátos paduc sokszor hajlamos rojtosra cincálni az ember idegeit. |
Az előző részben azokat a halfajokat mutattuk be, melyek fajspecifikus horgászatára valamilyen oknál fogva kevesebb pergető horgász vállalkozik. Márciusban viszont a legnépszerűbb, legkedveltebb, leginkább horgászott halak jellemzőit taglaljuk. Magyarországon tulajdonképp a PERGETÉS leggyakrabban e fajok megfogását célozza. Népszerűségüknek több oka is lehet: legtöbb horgászvizünkben megfelelő mennyiségben fellelhetők, horgászatuk elsajátítása nem könnyű, de nem is a legnehezebb feladat, és még átlagosnak nevezhető példányaik is legtöbbször „darabosabb” méretűek. |
Helyi specialitás a főtt gersli és a főtt rizs. Etetésnél oda dobáljuk be nagyméretű gombócainkat, ahol a mélyebb részről sekélyre vált a meder, így az etetés a domb folyás szerinti felső tövébe sodródik, és ott megáll. A horgászott hely távolságától függően match- vagy bolognai botot szerelnek a finomhorgászok, 5-10 grammos, kétpontos versenyúszóval. Az ólmozás egy helyen rögzített, és a fenéken sodortatják. A zsinór 14>16, az előke 8>12 átmérőjű, a horgok 16-10-ig. Érdekes, hogy a paducra ugyanazt az úszóméretet használják a Sajó menti horgászok, mint a márnázásnál. A horgot jól megtömik csontival, az árvaszúnyog néha dévérre, paducra kapós. Nem ritkaság, hogy márnás vízen többszörösen átfűzött vékony vörösgiliszta kell. |
Tavaly sok jót hallottam a Nagybivalyosi-horgásztóról, olyan hírek jutottak el hozzám, hogy ismét a régi fényében csillog. Nyughatatlan természetem által vezérelve, valamint a kíváncsiságtól hajtva nem sok idő telt el, és egy hétvégét nagybivalyoson töltöttem. Utólag bátran kijelenthetem, hogy megérte a kirándulás, mert megismertem egy csodálatos vizet, tapasztalattokkal is gazdagodtam, valamint érdekes riportot készíthettem egy Angliában született, a bojlizás alapjaival ott ismerkedő horgásszal. A beszélgetés számomra több érdekességgel is szolgált, meghökkentő információkat szereztem Franktől. |
-