Trófeakészítés házilag!

Trófeakészítés házilag!

A portál egyik topicjában olvastam, hogy többen is érdeklődnek a trófeakészítés rejtelmei iránt. Mivel ilyen írás itt még nem jelent meg, ezért örömmel teszem közkinccsé az általam megtapasztalt technikákat, apró fortélyokat, amelyek még emlékezetesebbé és maradandóbbá tesznek egy-egy nem hétköznapi fogást.

Mikor szép fogással gazdagodik horgászmúltunk, valamilyen módon szeretnénk róla emléket őrizni. Ez az emlék lehet fénykép, videofelvétel, vagy egy szép trófea. Talán a trófea adja vissza leghűbben, kézzelfoghatón a hal emléket, és a megfogás emlékét…

Trófeakészítés és a különböző preparátumok elkészítése egy szakma, egy olyan szakma, amely sok időt és nagy szakértelmet kíván. Vannak, akik e szakmának áldozzák életüket. A világért sem szeretném a kenyerüket elvenni, mindössze csak pár szóban, pár képben akarok segítséget nyújtani az egyszerű házi trófeakészítéshez.

Minden fajta halból lehet trófeát készíteni! Sokakban az a kép él, hogy csak a kapitális hal való a falra. Nem! Ugyanolyan mutatós lehet egy kisebb méretű, de számunkra különleges hal is, amely szép emléket idéz.

A folyamat lényege, hogy egy vegyszerrel kell konzerválni a szöveteket. Sokan sót használnak tartósításra, ez azonban nem túl jó, mert nem őrzik meg így a pigmentek színüket. Azonban a formalinnal kezelt megőrzi, és más jó tulajdonsága, hogy csak enyhe klórszaga lesz a már kész trófeának.


Lássuk, mi kell hozzá

- formalin (beszerezhető bármely gyógyszertárban, mindenki számára elérhető áron)
- műanyag kád (lehetőleg légmentesen zárható)
- műanyag lemezek (az uszonyok kiterítéséhez)
- merevítő illetve rögzítő drót
- kisebb fadarabok (a merevítéshez)
- hátlemez (melyre a kész halfejet helyezzük)
- gipsz (a kivágott hús kitömésére)
- lakk (a spray változat ad teljes fedést)
- igényesebbeknek műszem


Elkészítés lépései

1. legfontosabb, hogy az elkészítendő hal fejét a mellúszótól 2-3 ujjnyival hátrébb vágjuk le!
- a halat mossuk meg, minden nyálkától és vértől megtisztítjuk, vigyázva a pikkelyekre
2. készítsük el a merevítéseket, törekedjünk a minél életszerűbb tartásra, pl.: nem szép, ha egy ragadozó szája a szokásosnál jobban nyitva van
3. helyezzük el a kádban, úgy, hogy ne érjen hozzá sehol a falához
4. töltsük fel kézmeleg vízzel, majd öntsük bele a formalint, kicsit keverjük el és kész az oldat, keverési arány 5-15 %, gyakorlatilag lehet hígítás nélkül is, de felesleges
5. az edényt légmentesen zárjuk le, mert a formalin elpárolog!
6. most jön a legtöbb időt igénylő várakozás, miután a ládánkat elhelyeztük egy hűvös, árnyékos helyen, egy átlagos (kb. 1 kg-os) halfejnél ez legalább 3 hónap, ennyi idő kell ahhoz, hogy az oldat teljesen átjárja a szöveteket, nagyobb halaknál ez az idő jóval több, 2-3 kilós halfejnél már 7-8 hónap is lehet
7. miután a halfejet teljesen átjárta a formalin, vegyük ki a ládából és bő langyos vízzel mossuk le, hagyjuk száradni egy jól szellőző, de árnyékos helyen (itt jegyzem meg, hogy az évek alatt folyamatosan veszít a nedvességéből), majd két hét után nekiláthatunk az utómunkálatoknak
8. egy éles késsel vágjuk ki a húst a fej mögül, majd öntsük ki gipszel, ebbe csavart vagy drótot rakjunk mielőtt megköt
9. ha megkötött a gipsz lakkozzuk le, egyenletesen csak flakonos lakkal tudjuk bevonni
10. miután megszáradt a lakk, helyezzük fel a hátlapra, melyet előzőleg lakkoztunk le
11. kész, keressünk neki egy szép helyet a falon és tegyük fel!

Egyszerűen feszítsük ki a mellúszókat
Fadarabbal támasszuk ki a hal száját, de ne túlzott mértékben!
A formalin remek tartósítószer
A bajusz kimerevítése következik
A leendő trófeák az edény falához, és egymáshoz se érjenek!
Kézmeleg vízzel töltsük fel az edényt elsőként…
… majd jöhet bele a formalin
Az edény légmentesen zárandó, majd nyugodt hűvös helyen tárolandó!
A megszárított halfejet az élethűbb hatás elérése érdekében lakkozzuk le
Ez elkészült!
Saját trófeám az a csuka, melynek a felső álkapcsa jóval rövidebb volt az átlagnál
A „lágy” halakból is lehet trófeát készíteni. Ez egy dunai garda, volt…


Érdemes megfontolni

- fényes lakkot használjunk, így vizesnek, életszerűnek tűnik a trófea
- a formalin: maró hatású vegyszer, csak jól szellőző helyen, lehetőleg maszkban és gumikesztyűben dolgozzunk vele!
- életszerűbbé tehetjük a halfejet, ha a horgot (wobblert, villantót) amivel elejtettük a szájában hagyjuk, de mindenképp a szárítás előtt
- a hátlapot érdemes szakmunkással készíttetni, szépen mutat egy fém gravírozott tábla a legfontosabb adatokkal (mekkora volt a hal, hol, mikor, és ki fogta)

Kocsis László (cilapower)

Product catalogue

Haldorádó
Cataloque

The Haldorádó 2025 product catalog has been published, turn to it!

Visit Cataloque
2021 Széchenyi napelem

10seconds until we redirecting you to the payment page.