fonyod_20241210144604
alias: fonyod
név: Varga Zoltan
e-mail: zolee.varga@freemail.hu
születési dátum: 1970-09-21
lakhely: Budapest
kedvenc horgászmódszerei: bolognai botos peca, fenekező süllőzés
kedvenc vízterületei: Balaton
legnagyobb halai: süllő 6,5 kg(más faj nem érdekes)
mióta horgászik: 1976 óta
https://www.haldorado.hu/szerzok/570/fonyod_20241210144604
Halételek / Ragadozó halból készült ételek
Karácsony ünnepe alkalmával a legtöbb család asztalára hal kerül, ami sokféle módon elkészíthető ételt jelenthet. A megszokottnak tekinthető ponty-variációk helyett ezúttal két süllőételt ajánlunk a ragadozóhalat enni is kedvelő olvasók figyelmébe: egy egyszerűbb, a hal saját ízét jobban kidomborító, de látványosabb asztali díszletként jellemezhető, és egy fűszeresebb, a pikáns ízeket kedvelőknek szánt változatot.
Tűzdelt tepsis süllő
Hozzávalók:
1 db 1 (maximum 1,5) kg-os süllő
3 fej fokhagyma
szeletelt bacon
vaj (margarin), só; a díszítéshez citrom, rozmaring, petrezselyem, esetleg bazsalikom
köret: burgonyapüré vagy petrezselymes burgonya
Első lépésként meg kell tisztítani a konyhára szánt halat. Mivel ebben az esetben egyben sütjük a süllőt, a tisztítás során csak a pikkelyezést és a belsőségek (beleértve a kopoltyúkat is!) eltávolítását végezzük el, a fej és az úszók maradnak!
https://image-live1.haldorado.eu/irasok/sullo-az-unnepi-asztalon_77670_3_0x01021700Ha nem friss alapanyagból indulunk ki, akkor olvasszuk ki a feldolgozni kívánt hala(ka)t Ne feledjük, ehhez idő kell, tehát jóval a tervezett sütögetés előtt vegyük ki a süllő(ke)t a fagyasztóból!
https://image-live2.haldorado.eu/irasok/sullo-az-unnepi-asztalon_77671_3_0x01024682A süllő hátát-oldalát vagdossuk be
A bemetszéseket tetszőleges sűrűséggel alakíthatjuk ki, de figyeljünk arra, hogy ez nem irdalás (a süllőnél teljesen felesleges is lenne)! Ha fűszeresebb halételt szeretnénk készíteni, akkor sűrűbben, ujjnyi részeket kihagyva is bevagdoshatjuk, úgy a só is gyorsabban átjárja a halhúst, és némileg a sütési idő is rövidül.
https://image-live3.haldorado.eu/irasok/sullo-az-unnepi-asztalon_77672_3_0x01024604A bemetszésekbe bőven dörzsöljünk sót, és hasonlóan „kezeljük” a hal hasüregét is
https://image-live4.haldorado.eu/irasok/sullo-az-unnepi-asztalon_77673_3_0x01024675A kialakított bemetszésekbe megtisztított fokhagymagerezdeket és apróra vágott bacont tömködünk (az erősebb ízhatást kedvelők a fokhagymát inkább szeletelve használják, és bevethetnek egyéb fűszernövényeket is!)
https://image-live5.haldorado.eu/irasok/sullo-az-unnepi-asztalon_77674_3_0x01020547Érdemes kicsit pihentetni a halat, hadd „dolgozzon” benne a só
https://image-live1.haldorado.eu/irasok/sullo-az-unnepi-asztalon_77675_3_0x0887768A tűzdelt, megfelelően besózott süllőt tepsiben sütjük. A sütőedény anyagának függvényében tehetünk a hal alá alufóliát is, némi vajjal vagy margarinnal azonban mindenképpen „ágyazzunk meg” neki
https://image-live1.haldorado.eu/irasok/sullo-az-unnepi-asztalon_77676_3_0x0779768Behelyezéskor a halat felbontott hasüregénél kissé nyissuk szét, ez segít abban, hogy a gerinc melletti vastagabb hús is jól, egyenletesen átsüljön
https://image-live2.haldorado.eu/irasok/sullo-az-unnepi-asztalon_77677_3_0x01024582A hal szájába a hasüreg felől tegyünk be egy kisebb burgonyát (vagy faragjunk egy nagyobból megfelelő méretű darabot), ez biztosítja a nyitott szájállást
https://image-live3.haldorado.eu/irasok/sullo-az-unnepi-asztalon_77678_3_0x01024595Egy kis vajat (vagy margarint), valamint pár szelet bacont a süllő hátára is érdemes tenni
https://image-live4.haldorado.eu/irasok/sullo-az-unnepi-asztalon_77679_3_0x01024768170 fokon minimum 30 percig, eleinte alufóliával letakarva sütjük, közben ajánlatos időnként megnézni, hogy áll a tűzdelt süllő (nagyobb hal esetén hosszabb sütési idővel számoljunk!)
https://image-live5.haldorado.eu/irasok/sullo-az-unnepi-asztalon_77680_3_0x01024578A megsült halat tegyük egy megfelelő méretű - lehetőleg hosszúkás vagy ovális alakú - tálra. Ekkor vehetjük ki a szájat nyitva tartó burgonyát, helyére akár be is tehetünk mást, pl. egy citromkarikát
https://image-live1.haldorado.eu/irasok/sullo-az-unnepi-asztalon_77681_3_0x01024768A halételhez készített köretet (itt: burgonyapürét) és díszítést helyezzük közvetlenül a tűzdelt süllő mellé. Kész a remek étek!
Pikáns mustáros süllőfilé
Hozzávalók:
1 db 1-1,5 kg-os süll
3-4 gerezd fokhagyma
mustár (lehet csípős angol vagy dijoni)
vaj (margarin), só, citrom, őrölt szerecsendió
tejszín
<=ul>
Friss halból kiindulva eleve a süllőfilék előállításáig menjünk, ha kibelezve és lepikkelyezve fagyasztott alapanyagunk van, akkor a kiolvadást követően kell elvégezni a filézést. Ez kicsit nagyobb figyelmet igényel, mint a friss hal esetében, mert a kiengedett halhús veszít tartásából, könnyebben törődik.
https://image-live1.haldorado.eu/irasok/sullo-az-unnepi-asztalon_77682_3_0x01024768Kis gyakorlattal a fagyasztott süllőből is szép filék vághatók. A szeletekről - ízlés szerint - hal bőrét is lenyeshetjük
https://image-live2.haldorado.eu/irasok/sullo-az-unnepi-asztalon_77683_3_0x01024678A süllőfiléket vágjuk fel kb. kétujjnyi szélességű csíkokra, sózzuk be alaposan, és hagyjuk kicsit állni (óvatosabban bánjunk a sóval, ha fokhagymakrémet használunk, mert az maga is tartalmaz sót)
https://image-live3.haldorado.eu/irasok/sullo-az-unnepi-asztalon_77684_3_0x01024768E halétel - süllő utáni - legfontosabb eleme maga a fűszeres mustáros „kence”
https://image-live4.haldorado.eu/irasok/sullo-az-unnepi-asztalon_77685_3_0x0737768A kiváló minőségű mustárt fokhagymával tuningoljuk. Fokhagymaprés híján a vágódeszkán késsel felaprított fokhagymagerezd, illetve a fokhagymakrém is jó megoldás
https://image-live5.haldorado.eu/irasok/sullo-az-unnepi-asztalon_77686_3_0x0786767A fokhagymás mustárba 1 citrom leve és őrölt szerecsendió kerül
https://image-live1.haldorado.eu/irasok/sullo-az-unnepi-asztalon_77687_3_0x01024588Az elkészített kencét a süllőszeletkék mindkét oldalára felvisszük (ha nem kell sietnünk, akár 5-10 percig pácolhatjuk is benne a szelteket)
https://image-live1.haldorado.eu/irasok/sullo-az-unnepi-asztalon_77688_3_0x01024768Az így „pácolt-panírozott” haldarabokat serpenyőben sütjük: vajban, vagy olívaolaj és vaj keverékében először megsütünk 3-4 gerezd fokhagymát, ezeket kivesszük, majd a fokhagymával ízesített zsiradékban 10-15 perc alatt, nem túl magas hőfokon a halszeleteket jól átsütjük
https://image-live2.haldorado.eu/irasok/sullo-az-unnepi-asztalon_77689_3_0x0894768A halszeleteket halmozzuk egy nagyobb tálra. A még forró vajat a tejszínnel besűríthetjük, és az így kapott mártást a halhoz adjuk
https://image-live3.haldorado.eu/irasok/sullo-az-unnepi-asztalon_77690_3_0x0894768Jöhet a hozzá szánt köret és díszítés!
Jó étvágyat kívánunk!
Írta: Varga Zoltán (fonyod), Csörgits Gábor (csg), Fotók: csg
Haldorádó Team Kft.https://www.haldorado.hu/assets/front/img/haldorado_schema.org_publisher_logo.pnghttps://www.haldorado.hu
Kommentek
* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!