Karácsony ünnepe alkalmával a legtöbb család asztalára hal kerül, ami sokféle módon elkészíthető ételt jelenthet. A megszokottnak tekinthető ponty-variációk helyett ezúttal két süllőételt ajánlunk a ragadozóhalat enni is kedvelő olvasók figyelmébe: egy egyszerűbb, a hal saját ízét jobban kidomborító, de látványosabb asztali díszletként jellemezhető, és egy fűszeresebb, a pikáns ízeket kedvelőknek szánt változatot.
Tűzdelt tepsis süllő
Hozzávalók:
- 1 db 1 (maximum 1,5) kg-os süllő
- 3 fej fokhagyma
- szeletelt bacon
- vaj (margarin), só; a díszítéshez citrom, rozmaring, petrezselyem, esetleg bazsalikom
- köret: burgonyapüré vagy petrezselymes burgonya
Első lépésként meg kell tisztítani a konyhára szánt halat. Mivel ebben az esetben egyben sütjük a süllőt, a tisztítás során csak a pikkelyezést és a belsőségek (beleértve a kopoltyúkat is!) eltávolítását végezzük el, a fej és az úszók maradnak!
A bemetszéseket tetszőleges sűrűséggel alakíthatjuk ki, de figyeljünk arra, hogy ez nem irdalás (a süllőnél teljesen felesleges is lenne)! Ha fűszeresebb halételt szeretnénk készíteni, akkor sűrűbben, ujjnyi részeket kihagyva is bevagdoshatjuk, úgy a só is gyorsabban átjárja a halhúst, és némileg a sütési idő is rövidül.
Pikáns mustáros süllőfilé
Hozzávalók:
- 1 db 1-1,5 kg-os süll
- 3-4 gerezd fokhagyma
- mustár (lehet csípős angol vagy dijoni)
- vaj (margarin), só, citrom, őrölt szerecsendió
- tejszín
<=ul>Friss halból kiindulva eleve a süllőfilék előállításáig menjünk, ha kibelezve és lepikkelyezve fagyasztott alapanyagunk van, akkor a kiolvadást követően kell elvégezni a filézést. Ez kicsit nagyobb figyelmet igényel, mint a friss hal esetében, mert a kiengedett halhús veszít tartásából, könnyebben törődik.
Jó étvágyat kívánunk!
Írta: Varga Zoltán (fonyod),
Csörgits Gábor (csg),
Fotók: csg