Amur akadémia 2. rész - A methodos amurozás

Amur akadémia 2. rész - A methodos amurozás

A method technika szárnyalása az amurhorgászatot is elérte. Ez a módszer gyökeres ellentéte mindannak, amit az amur horgászatánál eddig használtunk. Ezt a technikát az intenzíven telepített tavak halbősége keltette életre, ahol „torpedóinkat” nem a hely közelébe kell csalni, hanem jó eséllyel csak kapásra kell bírni a közelben tartózkodó egyedeket. Erre a legalkalmasabb és talán a legegyszerűbb is a Flat kosaras végszerelék, amelynek titka, hogy a csali a savanyított etetőanyag közepébe van eldugva, így azt a hal el sem tudja téveszteni. Ezt a módszert azoknak ajánlom, akik akár fél nap alatt szeretnének eredményes amurhorgásszá válni.

A technika népszerűségét nemcsak eredményessége, hanem rendkívüli egyszerűsége is adja. A végszerelék csupán néhány elemből áll, emellett a csalogatóanyagok és a csalik is jól kezelhetőek, igazából hibázni sem lehet velük. Lássuk részletesen, mire is van szükségünk egy jól elkészített amuros végszerelékhez! Mivel az első részben már elláttuk zsinórral az orsót, elég a kosártól számba venni a szerelék elemeit.

A dobóelőkére elsőként egy gumiütköző (Haldorádó gumiütköző hajszálelőkére - nagy) kerül fel, ami a megakadályozza a kosár felcsúszását, emellett a jobb „önakasztást” segíti elő
A kezdő lépésekhez és a közeli dobásokhoz a 30 grammos Haldorádó Method Flat kosár javasolt
A kosár alá egy gyorskapcsot kell kötni. Ebben fog megütközni a kosár, és ennek a kampós felébe kerül a horogelőke
A horogelőke ideális mérete az amur horgászatánál picit hosszabb, mint a pontyénál. Én előszeretettel használom a 10-12 centis hosszúságúakat. A fonott előke vastagságán nem szabad „spórolni”. Menjünk biztosra, így a 0,14 mm-est válasszuk!
A horog kiválasztása nagyon nehéz döntés. Én kedvelem a szakáll nélküli típusokat, de megértem, ha egy kezdő, még kevésbé rutinos horgász idegenkedik a használatuktól. A típus így most legyen szakállas, ám ami nem lehet vita kérdése, az a forma. Amurozáshoz mindenképpen kerek, széles öblű és lehetőleg vastaghúsú modelleket válasszunk, mert csak ezek a formák képesek rendesen megakadni a hal kemény, csontos szájában! A horgot mindenképpen hajszálelőkével ellátva kell megkötni (hogy csalitüskés vagy standard módon, azt a később használt csalik határozzák meg)
Íme, a kész végszerelék

El is készült a végszerelék, lehet kezdeni a horgászatot. Előtte azonban nézzük meg, milyen nélkülözhetetlen csalogatóanyagokat és csalikat kell magunkkal vinni az amurvadászatra! Az etetőanyag kérdését rövidre lehet zárni. A FermentX etetőanyag család hat tagja közül érdemes választani, ezek: Tejsavas Ananász, Tejsavas Betainos, Tejsavas Mézes Pálinka, Tejsavas Nagy Ponty, Tejsavas Édes Fűszeres. Közülük bármelyik eredményes lehet. Vannak tavak, ahol az édes ízvilágú fermentált kaják, míg máshol a naturális ízű Nagy Amur a befutó, és olyan is van, ahol az ízesítés nélküli Tejsavas Betainos működik. Mivel Flat kosárral nagy mennyiséget nem lehet bejuttatni etetőanyagot, egy félnapos horgászatra maximum kétfélét érdemes kibontani.

A FermentX etetőanyaggal semmi dolgunk sincs, mint kibontani és kosárba tömni
Széles az ízválaszték, így minden vízre meg lehet találni a favoritot. Most éppen e kettőre esett a választásom

Ezek a termékek nem igényelnek semmiféle keverést, nedvesítést. Egész egyszerűen ki kell venni a zacskóból egy marékkal, és már tölthető is a kosárba. A legegyszerűbb egyébként, ha ki sem öntjük a zacskóból, hanem ebből veszünk ki annyit, amennyi elegendő egy dobáshoz. Így a keverék megőrzi az optimális nedvességtartalmát, és mi sem kenünk össze feleslegesen több vödröt, tálat. (FONTOS: Az etetőanyagot mindig tegyük árnyékba!) A rapid pecáknál mindent az egyszerűségnek kell alárendelni. Kivéve persze az eredményességet!

Ha zacskóban hagyjuk az etetőanyagot, akkor nem szárad ki. Ez főleg a kánikulai időben fontos. Így a zacskóból, egyből mehet a kosárba!

A csali szortimentet is minimálisra lehet csökkenteni. A FermentX etetőanyagok ízeiben elérhető FermentX Oldódó Pelletek közül azokat érdemes magunkkal vinni, amelyek harmonizálnak a kajával. E kemény, fúrt pellet mellett a legegyszerűbb és leghatékonyabb amurcsalik a SpéciCorn és SpéciCorn Mega termékek. Utóbbiak csalitüskére is szúrhatóak, így ezek a leggyorsabban bevethető csalik.

Kedvenc amurcsalijaim
A FermentX oldódó pelletekkel könnyű a csalizás, ám érdemes figyelmesnek lenni. Néhányszor már sikerült beletörnöm a vékony fűzőtűmet a fúrt pelletbe, mivel gyártás során maradt benne némi „törmelék”, amely elzárta az utat. Így fűzés előtt inkább átdugom rajta a fúrót, hogy kitisztítsam a furatot
Egy szem SpéciCorn pont eleget könnyít a csalin
A kétféle FermentX etetőanyagot akár „vegyítve” is tömhetjük a kosárba

Tulajdonképpen a partra érkezéstől számított 10. percben már be is dobhatunk, annyira egyszerű előkészülni ehhez a horgászathoz. A hely, amit én választottam félnapos amurozásomhoz, a Kápolnásnyéki-tó. Ebben a vízben nagyon sok amur él, amelyek viszonylag könnyen horogra is keríthetőek. Kezdő horgászoknak érdemes a tó elején helyet keresniük, mert ott a túloldali nádfal mindössze 30-40-50 méterre van, ami könnyedén megdobható, nem igényel túlságosan nagy technikai felkészültséget. A zsinórt a klipszbe úgy kell kiakasztani, hogy a szemközti part elé 1-2 méterrel essen a végszerelék. Az ügyesebb „tanulók” merészkedhetnek közelebb is.

Dús, árnyékos nádas - kizárt, hogy ne legyen ott néhány amur, amely csak arra vár, hogy becsobbanjon mellé a gombócunk!
Minél közelebb dobunk a nádfal elé, annál előbb lesz kapás. Hamar rááll a horgász keze, és néhány dobás után már akár közvetlenül a nád elé is megy a gombóc bevetése

Nem kell meglepődni azon, ha a horgászat nagy részében nemcsak amurokat, hanem pontyokat is fogunk. Szinte mindenhol a bajszosok vannak többségben, ezért kikerülhetetlenek amurozás során. Ám a türelem előbb-utóbb meghozza a sikert.

Nem kell minden horgászatnak „világmegváltó” célt adni, néha jólesik csak úgy lógatni

Az amur fárasztása merőben eltér a pontyétól. Bevágás után némi méltatlankodást követően szinte magától kiúszik a lábunk elé. Mikor már azt hisszük, hogy megvan az a hal, amiért jöttünk, az amur feleszmél és robbanásszerűen megugrik. Ekkor, ha nincs a fék kellően kilazítva, akkor a szakítás, horogkiakadás elkerülhetetlen. Ha a hal már a merítőben van, akkor sokkal rosszabbul is járhatunk!

Ez a beetetés! Elhiteti velünk, hogy már fáradt. Ilyenkor eszünkbe se jusson a merítőhöz nyúlni, inkább az orsó fékjét állítsuk lazára!
Most kezdődik még csak a „harc”! Ezekért a percekért érdemes amurra horgászni

Éppen ezért, amíg az amur ki nem rohant kétszer-háromszor, addig a fék legyen kellően kilazítva, és még csak meg se próbáljuk megmeríteni! Ha már kellően fáradt, akkor is csak óvatosan toljuk alá a fejet, így ha nagyon akar, akkor még kiszaladhat. Ha azonban úgy ítéljük meg, hogy eljött az idő, akkor határozottan meg kell emelni a merítő keretét és addig tartani, míg a rémült hal megnyugszik. Ha föladta a küzdelmet, akkor mehet a matracra, ahol nagy valószínűséggel már kezes bárányként fog viselkedi.

Néhány percnyi „csinnadratta” után elfárad, és lehetővé válik a biztonságos merítés
Nem kell mindjárt a tó legnagyobb torpedójára áhítozni, egy ilyen kis fickó megfogása is remek élmény
Mérettől függetlenül harcosnak kijáró tiszteletet érdemel!

Sikerült? Megvan az első amur? Akkor a technika 5-ösre vizsgázott!

A következő epizódban már egy kicsit komplikáltabb módszerrel fogunk horgászni, ám megéri a bonyolítás, hiszen a nagyobb példányok előbb megfoghatóak a kiadós etetésen történő horgászattal! Addig is jó „vadászatot”!

Írta és fényképezte: Sipos Gábor

Product catalogue

Haldorádó
Cataloque

The Haldorádó 2025 product catalog has been published, turn to it!

Visit Cataloque
2021 Széchenyi napelem

10seconds until we redirecting you to the payment page.