Egy kapitális amur kifogása és fényképezőgép elé tartása sokak vágya. Régóta szeretnél Te is egy erőtől duzzadó, vad torpedót kifogni? Nem tudod, hogyan lehet a pontyok közül szelektálni őket? Fogalmad sincs, hogy milyen etetőanyaggal tudod horgászhelyedre csalni, vagy milyen csalikkal és csalizási trükkökkel lehet horogra csábítani? Ha ilyen és ehhez hasonló „amuros gondolatok” foglalkoztatnak Téged is, tarts velem, hogy mielőbb teljesüljön a Te vágyad is!
Az amur óvatos, megfontolt hal!
Az évtizedekkel ezelőtt Kínából betelepített „idegen” rendkívül jól érzi magát hazánk álló- és folyóvizeiben egyaránt. Nagyon kevés az olyan vízterület, ahol ne találkozhatnánk vele. Sok helyen nem is sejtik, hogy a pontyokkal együtt bizony amur is került a tóba. Erre hosszú éveken keresztül nem is derül fény, amíg véletlenül valaki nem fog egyet közülük. Az amur a pontynál sokkal óvatosabb, félénkebb, megfontoltabb hal. Ebből kifolyólag nehezebb horogra csalni és sokkal ügyesebben kerüli ki a halászok halóit is a természetes vizekben (folyókban), mint őshonos magyar halaink, ezzel is megsokszorozva túlélési esélyeit. Ezekről soha ne feledkezzetek meg, amikor amurt szeretnétek fogni!
Az amurfogás legjobb időszaka a nyár, amikor a felmelegedett, 20 Celsius-fokot meghaladó hőmérsékletű vizekben nagyon intenzíven táplálkozik. Kiemelkedően jó időszak az ősz első hónapja, a szeptember is, amikor talán még nagyobb ütemben próbálja téli tartalékait felhalmozni.
Hatékony amurcsalogatók
Az eredményes amurhorgászat ősidők óta bevált és nélkülözhetetlen kellékei a szemes termények, azaz a búza, kukorica és utóbbi időben a tigrismogyoró. Az apró halaktól és törpeharcsáktól hemzsegő vizekben sokan szárazon szórják be ezeket a magvakat. Ezt azonban csak végső megoldásként javaslom, ugyanis a vízben duzzadni kezdő magok a halak bélrendszerébe kerülve tovább dagadnak, és ez olyan erős teltségérzetet ad, amely akár több napra is elveheti a halak étvágyát, ha mohón nagy mennyiséget fogyasztottak belőle. A főtt vagy erjesztett szemes termények lényegesen jobban kímélik a halakat, és a csalogatóhatásuk is nagyobb. Igaz, ezzel könnyebben megbirkóznak az apróságok is… De úgy vélem, a nagytestű halak védelme minden szempontból elsőbbséget élvez! Az olyan tavakon, ahol minden második horgász otthon főzött vagy erjesztett tengerivel etet és horgászik, a fogási esélyünk drasztikusan lecsökken, ha mi is ugyanezt használjuk. Ekkor gyakorta csupán a szerencse dönt, hogy éppen kinek az etetését választják. Nem szeretem azt, ha csupán a szerencsében kell bíznom, ezért a már bevált és sokszor bizonyított dolgokat is mindig tovább tuningolom. Ha nincs időm otthon elkészített szemes terményekkel pepecselni, akkor a Top Mix Ponty-Mix tejsavas magmixét választom. Ebben 6 különböző erjesztett mag (kukorica, búza, kendermag, repce, tigrismogyoró és földimogyoró) keveréke található, és ami nagyon fontos, nem tartalmaz tartósítószert! Igaz, így csak maximum 180 napig bírja, de ennyi pont elég is! Ehhez a kiváló alaphoz szoktam a saját, Haldorádó márkajelzésű amuros etetőanyagjaimból, az Amur L’amourból és Nagy Amurból hozzákeverni. A rendkívül tartalmas keverékek önmagukban is komoly csalogató és szelektáló hatással bírnak, de magvakkal keverve nem lehet velük hibázni!
Végszerelékem etetőkosarába is ezt töltöm, de az alapozó etetésre szánt keverékből kivett - kosárba szánt - mennyiséget megfelezem. Az egyiket a Haldorádó Aroma Tuning Nagy Amurral tovább ízesítem, míg a másik felét nem. Miért is? Az aromásított keverék azonnal kitűnik erős, markáns aromájával az etetési szőnyegből, amelyet többnyire nagyon gyorsan lereagálnak a halak, és határozott kapásaik jelzik, hogy ez tetszik nekik. Azonban ez nem mindig van így! Ekkor egy másik (pl. a Mézes Pálinkás vagy a Vörös Démon) aroma lehet ütős, de lehet, hogy a natúr, ízesítés nélküli kaja adja a legtöbb halat. Ezek mindig aznap, a helyszínen derülnek ki! Az amurhorgászat során, ha több példány talál az etetésünkre, akkor 1-2 kiló etetőanyag (főleg, ha még kosárba is kell belőle tölteni) nem sokáig tart. Egy átlagos, 6-8 órás horgászat során 4-5 kiló csalogatóanyagot használok. Így akár több óráig is horgászhelyünkön lehet az amurcsapatot tartani. Egy marék kaja csak néhány percre elég… Az amurnál nem csak a minőség, hanem a mennyiség is számít!
Bevált amurcsalik és csalizási tippek
Nagyon sok hatékony és eredményes csali van, amellyel amurt lehet fogni. Ezek közül az én TOP 5 csalimat kívánom bemutatni.
1. Haldorádó Kukorica Tuning Nagy Amur
Kétségkívül mind a mai napig a finom aromákkal ízesített csemegekukoricák adják a legtöbb amurt. Ezek fogóssága meglebegtetve (Technopufi segítségével) jelentősen növelhető. Az etetési szőnyegből kiemelkedő csali mindig előbb gazdára talál, mint a fenéken fekvő. Ráadásul, ha nem a horogra tűzzük, hanem a hajszálelőkére fűzzük csalinkat, a „veszélyes fegyver” mindvégig szabadon marad, így az akadás szinte 100%-os biztonságú! A legtöbb amurt a Nagy Amur és Amur L’amour ízesítésű kukoricámnak köszönhettem. Ezek aromájának nem tud ellenállni a legöregebb növényevő sem!
2. Haldorádó Kukorica Tuning Amur L’amour
A tuningolt üveges kukoricában három különböző méretű és fajtájú mag rejtőzik. A válogatott, egész szemű csemegekukorica mellett Mega Mais (óriási méretű lófogú kukorica) és tigrismogyoró is található egy üvegcsén belül. A tigrismogyoró különösen bevált és eredményes csali a törpeharcsás vizeken. Ezt csak végső esetben bántja a törpe, miközben az amur szívesen fogyasztja. Ha a szoktató etetés tartalmazott már tigrismogyorót, szinte biztosra vehető csaliként is a sikere. Ha ezt is meglebegtetjük, a sok mag közül kiemeljük, tovább növelhetjük fogósságát.
3. Techno Lebegő szendvics kukorica
Ebben az évben hoztuk forgalomba a Haldorádó Lebegő csali szettet, a Techno cég szakembereivel egyeztetve és saját tapasztalatainkkal ötvözve. A „pontyozó” változatban a különböző méretű Technopufik mellett szendvics csalik is megtalálhatók. A lebegő aroma akkus fűzött kukorica ez egyik legfogósabb amur csali! Ez olyan balanszírozott halszendvics, amely nem emelkedik el a mederfenékről a horoggal együtt, azonban a csali mindvégig felfelé áll. Nagyon könnyen felszippantható, óhatatlanul is a hal szájába kerül. Nagy Amur aromával vagy dippel ízesítve félelmetesen fogós!
4. Haldorádó Hybrid Pellet Nagy Amur
Egy igazi különlegesség, egy új generációs halcsali, az amur kedvenc aromájával ízesítve! Olyan speciális, kukorica formájú, zöld színű, rendkívül kalóriadús pellet, amely lebegő és süllyedő változatban is készül. Külön-külön is fogósak, de együtt alkalmazva olyan balanszírozott (teljesen kikönnyített) csalira tehetünk szert, amely akkor is a hal szájába kerül, ha nem azt akarta felszippantani!
5. Haldorádó Red Tuning Pellet Nagy Amur
Intenzíven telepített tavakon, ahol a halak gyakran kapnak halliszttel dúsított csalogatóanyagokat (pelletet, bojlit) az amur is szívesen fogyasztja ezeket. Sőt az igazán nagyokat kizárólag ilyen csalikkal lehet horogra csábítani. Mint az eddig bemutatott csalik mindegyike, ez is akkor igazán fogós, ha meg van lebegtetve. Ennél a csalinál a Nagy Amur aroma a halliszttel keveredve egy igazán pikáns ízű és illatú csalit eredményez, de ha az amurnak ez kell?!
Írta: Döme Gábor
Fotók: Csapi Károly és Nagy Gábor