Az aprómagvak jelentősége a horgászatok során megkérdőjelezhetetlen, függetlenül attól, hogy az utóbbi években kissé talán háttérbe szorultak. A különböző bojlik és pelletek előretörése csökkentette az aprómagvak szerepét a ponty és amur horgászatánál is, pedig a szerepük, jelentőségük a több napig tartó horgászatok és versenyek során felbecsülhetetlen. Nincs ez másképpen nálam sem, de aprómagvak nélkül nem kezdek el egyetlen horgásztúrát, vagy akár versenyt. Előkészítésük, elkészítésük és tárolásuk nem igényel különösebb trükköket, de azért pár apró részletre nem árt odafigyelni. Nézzük át együtt, hogy nálam milyen úton jutnak el az aprómagvak a végső fázisba, mikor különböző versenyeken nagy segítséget nyújtanak a jó helyezések eléréséhez.
Először is ismerkedjünk meg egy kicsit közelebbről azokkal az aprómagvakkal, melyek a kedvenceim közé tartoznak, és ezért nem maradhatnak ki az aprómag mixemből.
Tigrismogyoró
Hihetetlen vonzerővel bír a pontyoknál és az amuroknál a tigrismogyoró! Etetőanyagnak és csalinak is egyaránt kiváló, különösen törpeharcsáktól, domolykóktól és keszegektől hemzsegő vizeken. Adagolására viszont vigyázni kell, mivel a pontyok és amurok számára kissé nehezen emészthető táplálék. Édeskés ízét, ha egyszer egy ponty megkóstolta, soha nem felejti el.
Fekete tigrismogyoró
A fekete tigrismogyoró nagyon hasonlít a normál tigrismogyoróra. Színe és íze csak kissé tér el tőle, de a méretben már komoly különbségek tapasztalhatóak. A tigrismogyorók között a „fekete tigris” az óriás! Áztatás és főzés után egy kisebbfajta bojli méretét veszi fel, ezért inkább csalinak ajánlanám, de én az etetések során is nagy hasznát veszem. Cukor-, fehérje- és olajtartalma magas, rendkívül vonzó táplálék a pontyoknak, amuroknak.
Csicseriborsó
A csicseriborsó rövid időn belül legendás hírnévre tett szert, egyre többen használják az etetések során. Áztatás és főzés után kiváló etetőanyaggá válik. Különlegességét az adja, hogy kicsíráztatva édeskés, puha csíranövényt kaphatunk kézhez, melyekért a halak (különösen az amurok) szinte megőrülnek, mohón fogyasztják.
Juharmag
Magas természetes protein- és cukortartalma miatt igen fogós csali és kiváló etetőanyag a juharmag. Az elkészítése során vigyázni kell arra, hogy maximum fél órán keresztül főzzük. Hosszabb ideig tartó főzést nem igazán bírja, könnyen szétmállhat. Különlegessége, hogy a főzés után egy vékony, kocsonyás réteg képződik a magok felületén, ami akár dipként is működhet.
Kukorica
A kukorica a legrégebbi és egyben legtöbbet használt csali és etetőanyag. Kedvencem a lófogú és az óriás kukorica. Ugyanakkor - véleményem szerint - a kukoricát az etetésen csak módjával szabad használni, különösen akkor, ha nagyhalas horgászatra készülünk. A nagy testű, 15-20 kilón felüli pontyoknak életük során volt elég kellemetlen élményük a kukoricával kapcsolatosan, ezért ha tehetik, kerülik az ilyen jellegű etetéseket. Nálam is inkább a versenyeken, a kisebb pontyok horgászatánál van nagyobb jelentősége a kukoricának, de akkor is csak mértékkel adagolom. Az óriás kukorica az egyik kedvencem a csalizások terén, különösen abban az esetben, ha amurra horgászom. Ezeknek a kukoricáknak a belsejében egy légbuborék található, mely a méretétől függően lebegtetheti a kukoricát. Ha óvatosan főzzük ki, akkor a szemek jelentős része megtartja lebegő képességét. Ezáltal egy fantasztikus lehetőséghez, teljesen természetes lebegő csalihoz juthatunk!
Csillagfürt
Az egyik legfogósabb amur csali, mely valaha is kezeim közt megfordult. Nagy mérete miatt még bizonyos mértékben szelektálni is képes a halakat, több nagy testű amurt is sikerült fognom már a csillagfürttel. Főleg csaliként jöhet számításba, de más magokkal keverve az etetések során is hasznát vehetjük. Íze más, mint a normál kukoricáé, s ennek köszönhetően kiemelkedő sikereket érhetünk el vele agyonhorgászott vizeken.
Mikromag keverék
A kisméretű aprómagvak, mint például a vörös köles vagy akár a repcemag a ’90-es évek óta töretlen népszerűségnek örvend. A Mikromag Mix több mint tízféle magból áll, és azonnali csalogató hatással van a halakra. Áztatás után is bevethető, de igazán a főzés után fejtheti ki erejét.
Megamag keverék
A megamag keveréket kimondottan nagy szemű magvakból válogatták össze, ebben többféle borsó és bab is megtalálható. Etetőanyagként és csaliként egyaránt használható, áztatás és főzés után azonnal bevethető.
Vörös Magmix
A Vörös Magmix magában mint etetőanyag is tökéletes, de kiválóan megfelel ledarált állapotban bojli adaléknak, alapanyagnak. Ezt kimondottan a pontyok számára állították össze, és csipetnyi ánizzsal ízesítették, ami fokozza az etetőanyagok csalogató hatását.
Miután megismerkedtünk a fontosabb aprómagvakkal és magmixekkel, vegyük át az elkészítésüket. De előtte pár fontos tényezőre fel szeretném hívni a figyelmet.
- Ha lehetőségünk van rá, csak friss aprómagvakkal etessünk. A régi, többnapos, erjedt magokat ne szórjunk a vízbe. Bár tisztában vagyok azzal is, hogy többen savanyítják a kukoricát (tej, tejföl, kefir hozzáadásával), én mégsem javasolnám ezt a módszert.
- Főzés előtt mindig áztassuk be az aprómagvakat.
- Hűvös helyen tároljuk a horgászatok során.
- Ha van rá lehetőség, akkor a vízparton is főzhetünk ki aprómagvakat, így mindig friss anyaghoz juthatunk
Aprómagvak előkészítése, főzése
,"s","75%","k"]Hétvégi horgászatra ajánlott etetőanyag-mennyiség
- 75 ml Amino Total Complex
- 1/2 kg tigrismogyoró
- 1/4 kg fekete tigrismogyoró
- 2 kg kukorica
- 1 kg csicseriborsó
- 1/2 kg juharmag
- 2 kg Vörös Magmix
- 1 kg Megamag keverék
- 2 kg Mikromag keverék
Áztatási idő: 12 óra
Főzési idő: 1/2 óra[-doboz]