A bojlit kétféle módon szerezhetjük be. Megvásárolhatjuk a kívánt mennyiséget valamelyik horgászboltban, de otthon házilag is elkészíthetjük. Én legtöbbször a saját magam által előállított golyócskákat használom. Ezen döntésemet leginkább anyagi okokkal tudnám megindokolni. A horgász- kiskereskedések által kínált termékek kilónkénti ára elérheti az 1300-1400 Ft-ot. Ezzel szemben egy kilogramm elfogadható minőségű házibojli már 900-1000 Ft-ból kihozható. Szép eredményeket értem már el a gyári anyagokkal. Azonban diák vagyok, így nem választhatom mindig a könnyebb, de jóval drágább utat. Egy igazán fogós, jó minőségű bojli elkészítése nem egyszerű feladat, de egy kevés odafigyeléssel és sok gyakorlással elsajátítható.
Az itt látható anyagok gondos feldolgozásával egy elfogadható minőségű bojlit kapunk. A legfontosabb szárazanyag a tejpor. Rendkívül magas fehérjetartalma miatt fontos a használata. A szója teljesen zsírtalan, tápértéke pedig magas. E két tulajdonsága miatt alkalmas arra, hogy egy jó bojli részévé váljon. A szárazanyagokat kizárólag tojással dolgozzuk össze. Ha így teszünk, az elkészült golyók a vízben is sokáig megőrzik állagukat.
A jó minőségű aroma egyetlen bojliból sem hiányozhat. Ezúttal a vajkrémes ízesítést fogom kipróbálni. Az amino-dope étvágygerjesztő anyagokat is tartalmaz. Hatására a pontyok akkor is táplálkoznak, ha éppen nem farkaséhesek. Butaság lenne tehát kihagyni!
Bojlim negyven százalékát a gyümölcsös ízesítésű pisztrángtáp fogja képezni. A tavunkat szinte teljesen megszállták a kagylók. Ezeket az élőlényeket a pontyok szívesen fogyasztják. Bízok abban, hogy a gyümölcsös ízzel egy kis változatosságot hozok az étrendjükbe. Ha a halak fogékonyak az újra, garantált lesz a siker!
Először daráljuk le a pisztrángtápot. Minél finomabb az anyag, annál alkalmasabb egy fogós bojli elkészítéséhez.
A hassa tartósítószert mindig célszerű alkalmazni. A bojlinak nem kölcsönöz semmilyen mellékízt, a romlását viszont meggátolja.
Vörös szúnyoglárva hozzáadásával nagy mértékben megnövelhetjük bojlink fogósságát.
A pontosan kimért alkotóelemeket gondosan keverjük össze. Fontos, hogy a végeredmény egy teljesen homogén anyag legyen.
A folyékony aromát a felvert tojáshoz adagoljuk. Vigyázat! Ne essünk túlzásba. 50 ml aroma kb. 5 kg bojlihoz elegendő.
Az étvágygerjesztőt is a tojáshoz kell hozzáadni. 5 kg bojlihoz körülbelül 1,5 dl amino-dope illik.
Mindig a felvert és bearomásított tojáshoz kell fokozatosan adagolni a száraz anyagot.
A massza akkor jó, ha már nem ragad a kezünkhöz és az edény falához sem. A formázásra váró anyagot tegyük egy zacskóba, majd légmentesen zárjuk le. A kiszáradást így biztosan elkerüljük.
A masszából tépjünk ki egy darabot, majd ebből a roller segítségével formázzunk hengert.
A hengerről távolítsuk el a felesleget.
Ezekből a rudakból már csak golyócskákat kell formázni. Mivel én egyszerre csak egy munkafolyamatra szeretek koncentrálni először mindig hengereket készítek.
Az elkészített hengert helyezzük vízszintesen a rollere. A roller két felét illesszük egymásba. Ezután fel-le irányuló mozdulatokkal könnyedén gömbök formálhatók.
Ha mindent megfelelően végeztünk el a roller szétválasztása után, megpillanthatjuk a főzésre váró bojlikat.
A nyers golyókat addig kell főzni, amíg azokat meg nem pillantjuk a felszínen. Ha ez megtörtént, egy szűrővel emeljük ki őket.
Ha a szárítást nem a megfelelő módon végezzük el, könnyen kárba mehet az eddigi munkánk. Szárításhoz olyan helyet keressünk, ahol a levegő aktívan jár, de a nap nem égeti a bojlikat.
,"s","70%","k"]Íme egy fogós bojli recept.
- 2 kg gyümölcsös ízesítésű Top Secret forelli
- 1 kg tejpor
- 1,25 kg szójaliszt
- 75 dkg búzaliszt
- fél zacskó búzacsíra
- kb. 50 db tojás
- 50 ml Top Secret Butter-Vanilia folyékony aroma
- 1,5 dl amino-dope[-doboz]