Kevés olyan horgászvíz van a világon, amire szinte mániákusan szeretnék visszatérni, de a távolság, vagy a horgászati feltételek korlátozottsága miatt lehetőségem nem igazán adódik rá. Az Ebro e kevés víz közé tartozik! Viszont a közel 2500 km-es távolság és a szigorú horgászati, táborozási feltételek miatt az ember ezerszer is meggondolja, hogy belevágjon-e egy oda tervezett komoly horgásztúrába. Véletlen sorozatoknak köszönhetően - vagy talán a sors rendezte így, írta meg előre? - 2006 novemberének végén és december elején 10 nap erejéig visszatértünk egy nagyon kedves, régi barátunkhoz, az Ebróhoz! Szinte hihetetlennek tűnő fogások, örökké emlékezetes kalandok kísértek bennünket végig ezen időszak alatt. Elemi erővel küzdő nyurgapontyok, hatalmas harcsák jelezték számunkra azt, hogy jó döntés volt visszatérni oda.
Előzmények
Nemcsak a horgászat, hanem az Ebróra való visszatérés sem volt mindennapos. A Magyarországról történő induláskor ugyanis barátommal, Kracsál Ferivel egy franciaországi, pontosabban a Cassienen történő horgászatot tűztük ki célul. Miután a reggeli órákban megérkeztünk a tóra, több igen kellemetlen tényezővel is szembesülnünk kellett.
- A jó, halfogásra felettébb esélyes helyek kivétel nélkül foglaltak voltak.
- A rendkívül alacsony vízállás sem kecsegtetett sok jóval bennünket.
- A víz hőmérséklete a vártnál lényegesen alacsonyabb volt.
- Persze mindezek nem jelentettek volna problémát, ha egyáltalán ki tudtuk volna váltani a tóra érvényes engedélyt. Komoly francia segítséggel is hamar rá kellett jönnünk arra, hogy erre rövid időn belül esély sincs.
Miután órák óta hiába toporogtunk a tó partján Feri fejéből váratlanul, szinte a semmiből előpattant egy gondolattal, mely pillanatok alatt gyökeret vert bennünk.
- Innen már csak egy ugrás az Ebro! Menjünk oda horgászni! - állt elő Feri a váratlan ötletével
- 7-800 km Neked csak egy ugrás? - lepődtem meg kellően a további súlyos kilométerekre gondolván. Végül is rövid tépelődés után döntöttünk, és továbbutaztunk az Ebróra. A naplemente már a folyóparton köszöntött bennünket, felemelő érzés volt újra látni a vizet, pillanatok alatt beugrottak a régi élmények, fogások. Álom is alig jött a szemünkre, rendkívül izgatottan vártunk a másnapot, a horgászat kezdetét.
A horgászhely kiválasztása
A helykiválasztás során mindenképpen kerülni akartuk a nagy nyüzsgést (elég sok bojlis és harcsás horgász tartózkodik a decemberi napokban az Ebrón), ezért egy olyan helyre esett a választásunk, melynek a 30 km-es körzetében nem volt említésre méltó lakott település. Persze ez eléggé megnehezítette a későbbiek folyamán az élelmiszer- és italutánpótlás beszerzését, de a 30 km-es autózás megérte a nyugalomért. Amúgy a hely csodálatos környezetben volt, hatalmas hegyek, függőleges sziklafalak övezték a túlpartot szinte végig, igazi vadregényes táj ölelt körbe bennünket.
A táborhely kialakítása
Az ebrói horgászatok során a táborhely kialakításánál egy nagyon fontos szabályt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez pedig az Ebró teljes területén érvényben lévő sátorozási tilalom. Csak kijelölt helyeken, campingekben lehet sátrat felállítani. A hatóságok ezt nagyon szigorúan veszik, folyamatosan ellenőrzik a horgászokat. Persze a vízparton azért lehet aludni, de csak az autóban vagy a szabad ég alatt. Éppen ezért nagyon örültünk annak, hogy a táborhelyünk közvetlen közelében, a vízparton olyan olajfák voltak, melyek alatt kényelmesen elfértek a horgászágyaink, s ennek köszönhetően hellyel-közzel védve voltunk az éjszakai széltől és a páralecsapódástól.
Az etetés, a horgászhely kiválasztása
Az első és egyben legfontosabb szempont az volt, hogy az előttünk elterülő vízterületen olyan helyet jelöljünk ki, amely a partról is kényelmesen megdobható. Szerencsénkre 80 méteres távolságban rendkívül jó haltartó helyekre, akadókra, olajfák maradványaira leltünk a vízben. Az etetést ettől mintegy 10 méterre jelöltük ki, mely kényelmesen megdobható és etethető is volt egyben.
Az első kapások
Az Ebrón csak éjfélig lehet horgászni, s azt követően napfelkeltétől lehet újrakezdeni. Éppen ezért az esti órákban a sötétedés beköszöntével kicsit kezdtünk aggódni, hogy tán valamit rosszul csináltunk, mivel nem volt még kapásunk. Végül is este 10-kor megtört a jég, és megérkezett az első nyurgapontyunk. Az 5 kiló körüli nyurgapontynak nagyon örültünk, igazolni láttuk elképzelésünket a helyválasztással és az etetéssel kapcsolatosan.
Arra még a legvadabb álmunkban sem mertünk gondolni, hogy pár óra múlva alapjaiban dől meg minden elképzelésünk! A második halunk ugyanis egy 18,4 kg-os szürkeharcsa lett! Ferinek nagyméretű pellettel sikerült horogra csábítani a harcsát, mely azért nem várt vendég volt. Főtt is a fejünk rendesen, hogy a pontyozásnak valószínűleg lőttek, a harcsák ellepik az etetésünket. Szerencsére ez nem így történt, kisebb-nagyobb atrocitásoktól eltekintve a 10 nap alatt tulajdonképpen békén hagytak bennünket a harik. Bizonyítéka ennek az 5 és fél mázsás pontyfogásunk, melyet a horgásztúra során sikerült elkönyvelnünk.
Megfelelő felkészülés a hideg, párás éjszakákra
Az ebrói horgászataink során az első igazi problémával a naplemente után szembesültünk. A nappali 25-30 fokos meleg pillanatok alatt elillant, a hőmérő higanyszála félelmetes tempóban kezdett süllyedni abban a pillanatban, hogy eltűnt a láthatáron a Nap. Az éjszakai órákban 0 fok körüli hőmérséklet uralkodott, amely vízparti páralecsapódással is párosult. Reggelre minden felszerelésünk szinte „vízben állt”! Végül is mozgósítva a thermoruha készletünket, kellő mértékben fel tudtunk készülni az éjjeli hidegekre. De azért mindig kissé remegve vártuk már a nappali órákban azt, hogy a nap megtörje a köd, pára uralmát.
Boklikészítés a hidegvízi horgászatokra
Bár mi a Cassien 10-12 fokos vízére készültünk fel az otthoni bojlikészítések során, az Ebró 13-14 fokos vízében is rendkívül jól működött a könnyített Clone Ice májas bojli. Nézzük át, hogy milyen alapanyagokat tartalmazott ez a bojli, melynek köszönhetően több mint 5 mázsa pontyot sikerült fognunk az Ebrón.
,"s","75%","k"]Könnyített Clone Ice májas bojli (5 kg)
Száraz összetevők
- 3 kg Clone Ice bojli mix
- 30 dkg Robin Red
- 25 dkg Atlanti rák liszt
- 25 dkg Tintahal liszt
- 25 dkg Garnélarák liszt
- 25 dkg Vérliszt
- 50 dkg Eggalbumin
- 30 dkg Bogár mix
- 20 dkg PTX
Folyékony összetevők
- 200 ml Clone Ice Liquid
- 30 ml Elit máj aroma
- 100 ml téliesített olaj
- 50 ml CSL
- 25 ml Fűszeres cajusers
- 10 ml Fekete bors illóolaj
- 150 ml Amino Total Complex, tintahal ízesítéssel
Speciális összetevők
- 50 gr Betain
- 50 gr Májpor
- kb. 40 db Tojás