A bojlikészítés egyik legfontosabb részét képezi a bojli aromásítása és egyben az ízesítése. E művelet elhagyása esetén, ha csak natúr golyókat készítenénk, lényegesen gyengébb minőségű és kevésbé fogós bojlit kaphatnánk kézhez. A bojlikészítések során, szinte mindig kísérleteztem, új aromákat kerestem, összekevertem a már meglévőket, különféle új ízeket és illatokat készítettem. A folyamatos kísérletezésnek köszönhetően rengeteg, különféle aroma megfordult a kezeim közt. Sokszor bámultam az egekig magasztalt nyugati termékeket, s ábrándoztam arról, hogy talán egyszer nekem is megadatik az a lehetőség, hogy a saját legbeváltabb aromáimból, egy komoly kínálatot állíthassak össze. Ez a lehetőség szerencsémre nem váratott magára sokáig, s idén végre beteljesült az egyik régi vágyam. Megjelent a Ladányi Tamás Speciál Aroma!
A hazai és a külföldi horgászpiacon már rengeteg különféle aroma kapható, a választék, sokkolóan széles. Igazán bajban lehet az a horgász, ki először szeretne vásárolni valamilyen aromát. Sok horgásznak megvan a kedvence, s abból semmi pénzért sem engedne. Ez alól én sem voltam kivétel, hisz ragaszkodtam a magyar piacokon kapható legjobb minőséghez, a Pelzerhez és a Top Secrethez.
Mindkettő igazán közel állt a szívemhez, mindkettőnek megvolt a maga erőssége és előnye a bojlikészítés során. A Top Secret elég tűrhetően bírta a főzést, jó illatmegtartása volt a szárítási folyamat végén is. A Pelzernek az egyik legújabb aromája a Bionamic's pedig összetett illatával tett rám és a halakra mély benyomást.
Hosszas gondolkodás, kísérletezés után végleg megérlelődött bennem a gondolat, hogy képes leszek én is összehozni, kikísérletezni olyan aromákat, melyek felveszik a versenyt a horgászboltokban található többi aromával. Közel 50 aromából sikerült végre összeállítani azt a pontyos és amuros kollekciót, mely a tesztelések során is félelmetes eredményeket mutatott. Szigorú minőségi, használati és készítési próbák után állapodtam meg a 12 db arománál.
A teljes horgászszezont lefedő kínálat, minden időszakra és helyzetre tartogat értékes darabokat.
Édesebb, gyümölcsösebb ízek lettek az eper, narancs, fekete ribizli, banán, dió, tigrismogyoró, míg a húsosabb, fűszeresebb aromák közül a füstölt sajt, fűszeres hal, rák és a húsmix lett kiválasztva. Az amuroknak pedig a már régóta, jól bevált méz és tutti frutti lett elkészítve.
Nézzük egyenként, hogy az aromákat hol és milyen körülmények között ajánlott használni, és mik a főbb tulajdonságaik:
Fekete ribizli: Egy igazi újdonság, mely a tesztelések során is rendkívül fogósnak bizonyult. A nagyon természetes, finom fekete ribizli illat különösen jó lehet a hideg vízi, téli horgászatoknál. Nagyon jól megtartja a főzés után az illatát. Kóstoláskor a fekete ribizli íz pillanatnyi ütemkivárással, jó utóízként jelentkezik.
Banán: Az egzotikus ízek közül, fogósságával kiemelkedik a banán aroma. Ősszel a lehűlő és a kora tavasszal fokozatosan felmelegedő vizekben fejti ki igazi erejét, de más évszakokban is nagyon fogós lehet. A főzést közepesnél valamivel jobban bírja, de mellett szól a rendkívül jó és egyértelmű banán íze.
Narancs: Ez a rendkívül tömény, narancs aroma forradalmasíthatja a bojlis horgászatot. Kevés ilyen aroma van, mely ennyire jól bírja a főzést! Mindenhol fogós, de különösen az iszaposabb tavakon érhetünk el vele kimagasló eredményeket. Az összes aroma közül talán a narancs bírja a legjobban a főzést, közel 90 %-os illatmegtartása van. Az íze jellegzetes narancshéj.
Eper: Az eper aroma valóságos fogalom a horgászok körében. Ez az íz soha sem hagy cserben bennünket. A kevésbé intenzíven horgászott vizeken érhetünk el vele fantasztikus fogásokat. A főzést jól bírja az aroma, az íze pedig közepesen csípős.
Dió: A jellegzetes dió illat és íz hamarosan a bojlis horgászok közkedvelt aromája lehet. Különleges illata hamar felkeltheti a pontyok érdeklődését. Egyaránt fogós lehet a sűrűn és a ritkábban horgászott tavakon is. Jól megtartja a főzés után az illatát.
Tigrismogyoró: Univerzális aroma, mely minden évszakban és minden fajta vízterületen sikeres fogásokat biztosíthat. Nagyon kellemes illatával könnyedén az etetésre csalhatja a halakat. A főzés utáni illatmegtartása 70-80 %-os, kellemes mogyoró utóíze van.
Füstölt sajt: A füstölt sajt aroma egy igazi különlegesség, mely teljesen eltér a megszokottól, s ebben rejlik az igazi ereje. Olyan, sűrűn horgászott tavakon, ahol már a pontyok ismernek több fajta ízt, a füstölt sajt aroma hihetetlenül jó fogásokat biztosíthat. A főzés után megmarad az aromának a jellegzetes füstölt sajt illata, mely ízleléskor is azonnal az ember nyelvére telepszik.
Fűszeres hal: A fűszeres íz különös vonzó és csábító lehet a pontyoknak. Főleg a nyári, erősen felmelegedett vizekben mutathatja meg fogósságát, de különlegessége végett minden évszakban eredményes lehet. Nagyon erős, szinte bódító fűszer illata van, melyet a főzés után is kiválóan megtart.
Rák: Folyóvízen, vagy csatornán történő horgászatok alkalmával fejtheti ki igazi vonzerejét a rák aroma. Rendkívül büdös, de ismerős illat a folyóvízi halaknak. A nyári hónapokban lehet igazán eredményes. A főzést tűrhetően bírja, közel 50%-os illatmegtartást érhetünk el a használata során.
Húsmix: Aki egy különc, olyan ízt keres, mely még ismeretlen a pontyoknak az megtalálhatja a számítását a húsmixben. Tökéletes hús illat és íz! Sűrűn horgászott vizeken, különleges aromájával ellenállhatatlan lesz a pontyoknak. A főzést jól bírja, egy kicsit túl aromásítva szenzációs illatot kaphatunk kézhez a konyhai műveletek végén.
Amur méz: Készült két aroma, amely kifejezetten a kapitális amurok célzott horgászatában segít, bár talán nem okoz nagy csalódást, ha "csak" egy éhes kapitális ponty ér oda elsőként. A legtöbb termetes amuromat a mézzel ízesített bojlival és kukoricával sikerült kifognom. Talán meglepő, de ez a klasszikus íz rendkívül nagy hatással van vizeink legnagyobbra megnövő növényevő halára. A rendkívül tiszta akácmézzel kombinált mézes aroma fogóssága és csalogató hatása engem is többször megdöbbentett. Ez az aroma nagyon jól bírja a főzést, amely a kész bojliból a száradás után is intenzíven kiérződik.
Amur tutti frutti: Kapitális amurjaim kifogásának körülményeit elemezve, a tutti frutti aroma bizonyult a második legjobbnak a méz után. Talán meglepő, hogy a nagytestű amurok mennyire édesszájúak. Hiszen egyértelműen az ilyen ízhatású bojlik (és ezzel ízesített kukoricák) voltak magasan a nyerők. Az intenzív vegyes gyümölcs aroma jól bírja a főzést, amely a kész bojliból, is jól kiérződik.
Jó kísérletezést, próbálkozást kívánok mindenkinek!