Az utóbbi időben egyre több helyen feltűnik a löncshús (luncheon meat) mint csali. Elsősorban a külföldi szakirodalomban bukkantam a széleskörű használatára, és azonnal kipróbáltam én is. Az eredmény meglepő volt, bodorka, kárász, törpeharcsa és főképpen ponty jelentkezett visszaigazolásként, hogy kedvükre való az efféle eleség. A cikkben a csali újszerű felkínálási módját és néhány gyakorlati tanácsot részletezek.
Gyakorlati tanácsok
Több feederes horgászat alkalmával teszteltem a löncshúst, és nagyon kellemes tapasztalataim voltak. A legnagyobb számban kárászok és pontyok kerültek merítőbe, ezekkel a halakkal kapcsolatos tapasztalataimat szeretném itt közreadni.
Alapvetően kétféle szereléket próbáltam ki, egy csúszóra és egy fixre szereltet. A csúszó etetőkosaras megoldással is voltak kapásaim, de sajnos sokkal kisebb százalékban tudtam a halakat megfogni, mint fixre szerelt kosárral. A kapások mindkét szerelék használata esetén nagyon vehemensek voltak, viszont a fix kosaras szerelék szinte megakasztotta a halat, és be sem kellett vágnom, elég volt csak a feedert felemelni a tartóból.
Az előkét fokozatosan csökkentettem 60 cm-ről, és 30 cm-nél álltam meg a többszöri visszavágás után, de jelentős különbséget nem tapasztaltam. Minden kapás erőszakos volt, és szinte kivétel nélkül a halak szája szélében ült a horog.
Célszerű kicsit nagyobb méretű (10 - 6) horgot választanunk, hiszen ha nagyobb méretű kockát vágunk, nagytestű halak kapásaira is számíthatunk, és ott nem árt, ha van egy kis plusz tartalék a horogban. Én Drennan Speciment használtam, de a céljainknak megfelelő horgok választéka - természetesen - szinte határtalan.
Aki szereti az újdonságokat, tegye próbára a löncshúst. Sok sikert a kísérletezéshez!