Nyár közepén jelent meg a Haldorádó 2013-as termékpalettájának „beharangozójaként” egy új termék, mégpedig a Lebegő csonti. Ebben az írásban szeretnénk részletesen bemutatni ezt a terméket, valamint néhány használati tippet megosztani, ami igazolja, hogy nem csak a versenyhorgászoknak szánjuk ezt a különleges horogra valót!
A termék alapötletéről, megjelenéséről kérdeztük Döme Gábort:
„Az alapgondolatot egyértelműen a feederbotos versenyek szabályzata, a nemzetközi feeder versenyeken használható csalik behatároltsága adta. Ugyanis ezeken a versenyeken a csalik meglebegtetésére kizárólag természetes alapú termékeket lehet használni. Tehát a jól bevált lebegő szivacs vagy technopufi szóba sem jöhet. Lebegtetésre kizárólag természetes anyagokat használhatunk, mint például a puffasztott rizs, köles… Ezek a termékek tökéletesen teszik a dolgukat, felemelik a csalit - egyetlen, azonban igen súlyos hibájuk, hogy viszonylag hamar felpuhulnak és leesnek a horogról, elég, ha egy hal „meglöki” őket, máris leesnek, lesüllyednek, így horgunk és csalink elveszti lebegőképességét. Elég, ha csak a gyerekkorunkban előszeretettel fogyasztott zizire gondolunk (azt hiszem, mindenki evett már ilyet): amit eltűnik a külső cukros máz, pillanatok alatt elolvad a szánkban a zizi. Szükség volt egy olyan termékre, ami sokkal horogállóbb, mint a fenti termékek, ugyanakkor maximálisan megfelel a legszigorúbb szabályoknak is, tehát 100%-ban természetes alapú.
Így jutottunk el hosszas keresgélés után a lebegő csonti termékhez. Rögtön az elején szeretném tisztázni a kedves Olvasóval, hogy hasonló termékekkel már esetleg találkozhattak a horgászboltok polcain, tehát nem mi találtuk fel a meleg vizet. A Haldorádó azonban minden esetben szereti a már meglévő termékeket tökéletesíteni, vagy akár továbbfejleszteni. E termék gyártójával való jó együttműködés eredményeképp jött létre a Haldorádó Lebegő csonti, amiről örömmel mondhatom, hogy nem várt siker koronázta a „bevezető” széria megjelenését.
Haldorádó Lebegő csonti
A lebegő csonti nem más, mint valódi csontkukac liofilizált formában. A folyamat, amin a csontkukacok átesnek, a ma használatos legkorszerűbb és a végeredmény szempontjából legkíméletesebb eljárás, hiszen semmilyen károsodást nem szenved el a csali, csupán a víz távozik belőle. Ezen eljárás során a csontkukac minden értékes és a halak számára vonzó alkotóelemét megőrizzük, csak a vizet vonjuk ki belőle.
Az eljárás alatt a csontkukac megőrzi eredeti „szerkezetét”, miközben belsejében apró légbuborékok keletkeznek, amelyek lebegővé teszik. E folyamat közben kerül a csontihoz adagolva a háromféle aroma, így nyeri el végleges formáját a termék és kerül csomagolásra összesen 4 féle változatban: Natúr, ami nem kerül aromásításra, a másik három pedig Vörös Démon, Mézes Pálinka, valamint Nagy Dévér fantázianevű aromákkal lett elkészítve.
Az eljárásnak köszönhetően a hozzáadott aromát szivacsként rántja magába és magára, amit azután igen látványosan és hatékonyan áramoltat ki.
A termék száraz környezetben tárolva korlátlan ideig megőrzi ezután formáját és fogósságát, soha nem bábozódik be. Horogra tűzve akár több órán keresztül is lebeg. Önállóan is fogós, de más élő csalikkal kombinálva válik igazán csábító és kikerülhetetlen falattá!
Nem csak versenyhorgászoknak
Ezt a csalifajtát - bármennyire is a versenysport ihlette - nyugodtan ajánlom a finomszerelékes feeder-, illetve a pickerbotos horgászat szerelmeseinek. Eredményesen használható, amikor a halak előszeretettel választják az élő csalit a pelletekkel, szemes terményekkel szemben, az év minden időszakákban! Gyakorta egy-két szem csontkukac egy ilyen lebegő csontival meglebegtetve és apró horgon felkínálva jelenti a verhetetlen csalikombinációt!”
Némi túlzással csak a fantázia szab határt annak, hogy miként használjuk, milyen egyéb csalikkal kombináljuk. Eredményes kísérletezést kívánunk mindenkinek!
Írta: Haldorádó Team