A Haldorádó termékek 12 éves történetében talán egy dolog volt az, amely mindig állandó, ez pedig nem más, mint a folyamatos fejlesztés és megújulás. Ez nemcsak a különféle termékre igaz, hanem magára a tesztcsapatra is, hiszen egyre nagyobb létszámú és egyre tapasztaltabb teszthorgász gárda segíti a cég munkáját. Időnként fel-felbukkanó észrevétel a filmjeinknél, hogy „ja, ott könnyű…!”, mindegy miért, de ott nekünk könnyű. Majd a következő „kérés”, hogy: „Gyere ide és mutasd meg, itt mit tudsz fogni a csalijaiddal!”.
No, és hogy jön ez ide? Hát, gondoltunk egy merészet és ez az írás a kapcsolódó filmmel most nem kizárólag egy horgászatról vagy helyszínről szól, hanem arról a komplett csapatról, akik aktívan részt vettek az itt bemutatásra kerülő BlendeX újdonságok megalkotásában, tesztelésében. Kik ők? Haskó Tamás, Sipos Gábor, Putz Tamás, Borbiró Ádám, Bugyinszki Gábor, Holler Imre és jómagam. Mindannyian az ország különböző pontjain, ismert vagy kevésbé ismert tavain mutatjuk be ezeknek az új termékeknek a működését. Persze ez is „csak” 6 különböző helyszín és két különböző módszer, mégis nagyon érdekes lett az így elkészült cikk és film. Nagyon sokat dolgoztunk ezzel az anyaggal, hasonlóan az ebben bemutatásra váró újdonságokkal, de reményeink szerint nem hiába, és számos szép halhoz segít majd hozzá Titeket is az új esztendőben!
A BlendeX név a „blend”, azaz a „kevert” szóból ered, amely tökéletesen illik ezekre a csalikra. Az évek, évtizedek alatt legjobban bevált ízeket és színeket ötvöztük, amelyek hatékonyságát a dobozban található, kis fiolában rejlő tömény aromával még tovább fokozhatunk.
A BlendeX Pop Upnak van nagy pontyos (Big Carp) és feederes (Method) változata. A pontyozóknak a nagyobb, 12 és 14 mm-es csalik készültek, míg a feederezőknek 8 és 10 mm-es méretűek. Gyors pecákhoz nehezen lehet ezeknél jobbat elképzelni, legyen szó feeder, bojlis, vagy hagyományos pontyhorgász módszerről!
A 2018-ban megjelent első 4 íz a következő volt: Tintahal + Polip, Eper + Méz, Fokhagyma + Mandula, Ananász + Banán. 2019-ben piacra került a Vajsav + Mangó és ezzel együtt forgalomba hoztuk a Pop Up csalikkal azonos ízesítésű, világoskék dobozú Hydro csali családot is, amely egy mérsékelt felhajtóerejű wafter csali. Ez azt jelenti, hogy önmagában ugyan lebeg, de a csalitüske és a horog éppen annyira elnehezíti, hogy szinte súlytalanul fekszik el a mederfenéken vagy a method kosárban. Ez a csali a céltudatos nagyhalas horgászatok, valamint a kiélezett versenyszituációk nyerő csalija.
Nagyon sokan kérték már az első év után a csalik mellett található tömény aromakoncentrátumot is. Ezt 2019-ben BlendeX Serum néven hoztuk forgalomba. Sikerült ehhez egy tökéletes adagolót találni, amelyből külön-külön vagy akár egyszerre is ki lehet nyomni a két különböző aromát. Ezt lehet a csalira, a megtöltött kosárra vagy PVA csomagokba is nyomni az extra íz- és csalogatóhatás érdekében, bár eredményes felhasználásnak csak a fantázia szab határt! Természetesen a PVA hálót sem oldja. Az elérhető ízek tökéletesen passzolnak a BlendeX csalikhoz.
Nagyon fontos, hogy mi nem magunknak, hanem nektek, termékeinket kedvelő és azokat rendszeresen használó horgászoknak fejlesztjük az újdonságainkat. Folyamatosan kérdezzük, hogy mit szeretnétek használni, milyen új ízeket, aromákat próbálnátok ki, mit hiányoltok a Haldorádó palettáról.
Rengeteg ötletet kapunk tőletek, amelyeket „csak” meg kell valósítanunk. Az előző évben is megszámlálhatatlanul sok javaslatot kaptunk, hogy melyik legyen a hatodik BlendeX íz. Próbáltuk ebből a lehető legjobbat kihozni és így alkottuk meg a TripleX fantázianevű csalinkat, amely 3 különböző színű: piros, sárga és fekete, illetve három nagyon népszerű arománk: a nagy ponty, a tintahal és a frankfurti kolbász keveréke. Így van benne édes, halas és fűszeres aroma is. Nagyon érdekes, hogy ezek mindegyike kiérződik, de együtt – megfelelő arányban keverve – nagyon harmonikus és különleges aromakeveréket képez.
A TripleX az év bármely időszakában nagyon hatásosnak bizonyult, és nagyon szép halakhoz segített hozzá önállóan vagy más csalikkal kombinálva is. Ez az íz megjelenik Serumok között is. De azt még nem tudtuk megoldani, hogy egy 2 tégelyes tartóba 3 különböző aromát tegyünk, így a Nagy Ponty önállóan, míg a Tintahal és Frankfurti kolbász keverve került bele.
De úgy gondoljuk, hogy az igazán nagy durranás csak most következik, amely egy új etetőanyag család, a BlendeX 2 in 1. Ez teszi teljessé a palettát, hiszen így már van csali, aroma és tökéletes csalogatóanyag is. Nem titok, ennek ötlete is tőletek származik. A megvalósítására is kaptunk számos, igazán hajmeresztő javaslatot.
Az egyik horgász azt javasolta, hogy olyan tasakba töltsük, amelyben elszeparáltan van a két íz, amely kiöntéskor keveredik össze. A másik ötlet az volt, hogy legyen nedves a kaja, amelyet egy kétszínű (fogkrémes) tubusból lehessen kinyomni. Voltak még ennél is vadabb ötletek, de azokat inkább nem sorolom fel.
No és akkor nézzük meg, hogy mit alkottunk, miként gondoltuk mi a legjobbnak a BlendeX etetőanyagokat! Ahhoz, hogy ne egy divatterméket, hanem egy valóban fogós és értékes csalogatóanyagot hozzunk létre, amely ráadásul passzol a BlendeX családhoz, elsőként megvizsgáltuk, mit használ a legtöbb horgász, mit tölt a kosarába vagy a PVA halójába? Nem nehéz kitalálni: etetőanyagot és/vagy micropelletet. Mi ezt a két fő alkotóelemet kevertük össze tökéletes arányban. Oldódás közben a finomszemcsés kaja „füstje” lerobban a kosárról, majd ott maradnak a pellet szemek, amelyek megvárják a később érkező termetesebb halakat is!
Nagyon sokat kísérleteztünk azzal is, hogy mennyi az ideális etetőanyag és pellet keverési aránya? 50-50%, 60-40% vagy 70-30%? Ez maradjon titok, hogy legyen min agyalni a minket másoló konkurenseknek is…! Egy biztos, mi ezt minden keveréknél hajszálpontosan belőttük.
A 6 különböző etetőanyag között 2 durván halas, hallisztes, ezek a Tintahal + Polip és a TripleX, a többi négy (Eper + Méz, Fokhagyma + Mandula, Ananász + Banán, Vajsav + Mangó) édes alapú, szénhidrátos keverékek.
Ezek a keverékek nagyon szépen tölthetők PVA hálóba is. De ehhez a száraz összetevőket is meg kell nedvesíteni úgy, hogy ne oldják a PVA hálót. Ehhez nem vizet kell használni, hanem a kínálatunkban található SpéciAdditive termékek közül kell választani. A halas kajákhoz a májas, halas adalékok (pl. Fűszeres Vörös Máj), míg a hallisztmentesekhez a növényi alapú (pl. Fokhagyma) kivonatok passzolnak a legjobban. Ez Haskó Tamás kollégámnak Derekegyházán is gyönyörű pontyokat adott!
Ha tetszett ez az írás és film, a bemutatott praktikák és újdonságok, próbáljátok ki mielőbb! Ezeket leghamarabb 2020. január 31. - február 1-2. között, a XIV. Haldorádó Pontyhorgász Napokon tudjátok kedvezményesen megvásárolni, majd később a webshopokban, viszonteladó partnereinknél és a partnerboltokban is elérhetők lesznek.
Írta: Döme Gábor
Fotók, videó: Takács Péter, Csapi Károly