Mesterkonyha 7. - Pellet tuning

Mesterkonyha 7. - Pellet tuning

A magyar békéshalas horgászkultúra szinte kizárólag a kukoricán alapul. A leleményes horgászok mindent kihoztak belőle, amit lehetett. A legtöbb horgászvízen azonban már a legcsábítóbban elkészített aranymazsolát is „unják” a halak. Azoknak a horgászoknak ajánlom ezt a cikket, akik nem hajlandók beletörődni a sikertelenségbe, és új, alternatív megoldásokat keresnek!

Néhány éve bukkant csupán fel Magyarországon, de újabb néhány éven belül - szinte biztosra veszem - a pellet lesz a kukorica után a második leggyakrabban használt szemes csalogatóanyag! A pellet sem csodaszer, de néhány apró műhelytitok birtokában csodálatos csalogatóanyaggá varázsolható. Ráadásul az apróbb-nagyobb granulátum szemekkel olyan dolgokat is elvégezhetünk, amit a kukoricával nem. Ezt az epizódot kizárólag két nagyon hatékony „pellet tuningolási” módszernek szánom. Számos alkalommal kipróbáltam már, és a hatás időnként döbbenetes volt (még versenyszerű körülmények között is!).

A mesterkeverék kellékei

Ha van lehetőségünk néhány (2-4) egymást követő napon ugyanarra a helyre leülni, és kizárólag a rafinált módon előkészített pellettel etetni, a fogás szinte 100%! A szoktató etetés során a halak megismerik a számukra új, rendkívül tápláló, érdekes csemegét, és ha egyszer rákaptak… a hagyományos csalik a nyomába sem érnek!

Az etetésre szánt pellet előkészítése

1. lépés: 800 g Van Den Eynde Carp Pellet Strawberry (szemcseméret 4 mm) + 300 g Van Den Eynde Carp Academy Fishmeal pelletet keverjünk össze
2. lépés: Ehhez elsőként 1 doboz csemegekukoricát öntsünk (a levét csorgassuk le előtte!)
Ez a keverék már így is vonzó, de hol van még a tökéletes állapottól?!
3. lépés: 500 ml Van Den Eynde Big Fish (édes, olajos, vadszilvás) aromát öntsünk rá
4. lépés: öntsünk rá 250 ml Van Den Eynde Bio Amandel aromát (természetes mandula kivonat)
5. lépés: Elsőre talán nagyon soknak tűnik a bő 1 kiló szárazanyaghoz 7,5 deci aroma. Semmi pánik! Öntsük át az egészet egy légmentesen zárható műanyag edénybe, és minimum 10 órát pihentessük (célszerű ezért ezt a horgászat előestéjén elvégezni)
6. lépés: Másnap reggel az egész tökéletesen megpuhul, és majdnem duplájára dagad. A rengeteg aromát szivacsként szívja magába a sok-sok golyócska. Nagyon érdekes, hogy minden pelletszem rugalmasan puha, de nem mállik szét! Egy-egy ilyen granulátum vízbe kerülve még sokáig megőrzi formáját, és lassan adja ki magából az aromát. A halak imádják az ilyen finom szemeket!
7. lépés: A rugalmas, felpuhult szemek egy határozott mozdulattal gombóccá formálhatók, de ugyanilyen könnyen szét is morzsolhatók. Rövid távolságra gombócban is bedobhatjuk! A legjobb azonban csúzlival szemes formában belőni vagy etetőcsészével a kívánt helyre borítani

Pelletpaszta készítése

Elkészült a kiváló csalogatóanyag, de mivel csalizzunk? Ugyanis a megduzzadt, felpuhult szemek nem kellően horogállók. Legegyszerűbb azokat a kukoricaszemeket horogra tűzni, amelyek közben tökéletesen átvették a pellet ízét és aromáját
A pellet is horogállóvá tehető a következő módon. 1. lépés: Helyezzünk egy marék felpuhult pelletet a legkisebb lyukú törőszitára, majd passzírozzuk át (nem könnyű!)
2. lépés: Ez lesz belőle: íme, a pelletmorzsa
3. lépés: Kevéske búzaliszt hozzákeverésével rugalmas anyagot készíthetünk belőle
4. lépés: Néhány perc gyurmázás után egy tésztaszerű, masszív anyagot kapunk, amelyből tetszőleges méretű horogravaló golyókat is formálhatunk
Product catalogue

Haldorádó
Cataloque

The Haldorádó 2025 product catalog has been published, turn to it!

Visit Cataloque
2021 Széchenyi napelem

10seconds until we redirecting you to the payment page.