A botok, orsók, zsinórok, különböző végszerelékek esetében már tapasztalható volt, hogy milyen széles a kínálat. Nos, ez bizony az etetőanyagoknál és csaliknál is tapasztalható, sőt, ez esetben talán még jobban el lehet veszni a kavalkádban. Ebben az epizódban olyan, kifejezetten method horgászathoz optimalizált csalogatóanyagokat mutatok be, amelyeket az is könnyen tud kezelni, aki még sosem töltött etetőkosarat.
Az etetőanyagok elkészítésének legnagyobb buktatója, hogy a szárazanyaghoz mennyi vizet is kell adagolni, mikor is jó a kaja állaga, mikor felel meg leginkább elvárásainknak? Sokan követik el azt a hibát, hogy nekiesnek a keverésnek anélkül, hogy lenne benne tapasztalatuk. Túl szárazra keverve a kaja szétesik dobás közben, túlságosan nedvesre kutyulva pedig beleragad a method kosárba, így alkalmatlan a horgászatra. Éppen emiatt, kifejezetten a kezdő, tapasztalattal még nem rendelkező pecásoknak immár olyan készre kevert, megnedvesített állapotú keverékeket is kínálunk, amelyeket csupán bele kell tölteni az etetőkosárba. Jelen pillanatban kétféle ilyen termékünk van, a Ready Method etetőanyag, és a Ready Method Pellet.
Ready Method etetőanyagok
Ezek a keverékek különleges összetételűek és bonyolult gyártástechnológiával készültek annak érdekében, hogy megnedvesítve se romoljanak meg idő előtt. Ebben az etetőanyag családban különböző jellegű keverékek vannak. Sajátosságuk, hogy évszakokra, pontosabban különböző vízhőfokra lettek készítve. Ez azért van így, mert más fejt ki optimális csalogatóhatást 10 Celsius-fokos vízben, és más készteti evésre a pontyokat 25 fokos vízben. A Ready Method termékek mindegyikén található egy embléma, amely egyértelműen jelzi, hogy milyen időszakra ajánlott az adott keverék.
Ezek az etetőanyagok tulajdonképpen felbontás után azonnal kosárba tölthetőek. Annak érdekében azonban, hogy oldódásuk megfelelő legyen, célszerű átmorzsolni őket, sőt, ha van lehetőségünk, akár át is lehet rostálni. A rostálás sokáig a profi horgászok, versenyhorgászok kiváltsága volt, de a modern method horgászatban már bizony a kezdetektől érdemes ezzel foglalkozni, mert olyan jótékony hatással van az etetőanyagok állagára, oldódására, hogy nem szabad lemondani az előnyeiről!
Ready Method Winter és Spring
Ezek a kaják kifejezetten hideg vízre készültek, ugyanis tartalmaznak alkoholt, amely jól terjed hideg vízben is. A Winter sötétlila, fekete színű gyümölcsös keverék, míg a Spring vöröses színű, édeskés, szintén gyümölcsös aromájú etetőanyag.
Ready Method Pisty, Chili, Brauni és Amanda
Ez a négy etetőanyag egész évben eredményesen használható. A Pisty egy hallisztes, zöld keverék, a Chili vörös színű, csípős kaja, a Brauni barna színű, hallisztes, csoki-narancs ízesítésű keverék, míg az Amanda zöld színű és pisztácia, mandula, csokoládé aromájú, sós csalogatóanyag.
Ready Method Fusion és Tropicana
Ez a két etetőanyag kifejezetten meleg vízre ajánlott, hiszen tejsavas erjesztéssel készülnek. A Fusion vegyes, kissé fanyar, gyümölcsízesítésű, kék színű kaja, míg a Tropicana déli gyümölcsök aromájával rendelkező, sárga színű keverék.
Ready Method Pellet
A Ready Method Pellet, az etetőanyagokkal megegyező módon, benedvesítve kerül forgalomba, azonos ízekben, mint a Ready Method kaják. A kibontás után ezeket is azonnal kosárba lehet tölteni. A kezdők számára ennek használatát keverve javaslom a már bemutatott etetőanyagokkal. Azok ugyanis sokkal stabilabbak, nem vesztik el olyan gyorsan a nedvességüket, mint a pelletek, így használatuk is egyszerűbb úgy, ha mondjuk 50-50%-ban vannak elegyítve.
Akkor jó a method etetőanyagunk állaga, ha könnyű, göröngymentes, pergős állapotban van, és a töltőformába könnyedén beleszórható. Nagyon fontos, hogy a préselés kellően erősen történjen, de a formázott gombócot egy mozdulattal ki lehessen „lökni” a szilikonból.
A method kosár megtöltésének folyamata:
A következő epizódban megnézzük, milyen csalikkal érdemes belekezdeni a methodozásba, melyek azok, amelyek használata nem túl bonyolult, viszont nagyon fogósak! Tartsatok velem a következő részben is, ígérem, végre be is dobunk!
Írta: Sipos Gábor
Fotók: Putz Tamás