A dunaújvárosi kikötői öböl nem könnyű pálya. Jól tudják ezt a nap mint nap itt horgászó helybéli és az ide látogató vendéghorgászok. Időnként már a horgászhely elfoglalása is komoly fizikai teljesítmény, hiszen a nagyméretű sziklákkal kirakott partvédő kövezésen sem egyszerű a közlekedés. De ha sikerült leküzdeni az első néhány akadályt, egy nem hétköznapi horgászélményben lehet részünk!
A Perfect Team legfiatalabb tagja, Szűcs Balázs lesz a kalauzunk. Ifjú mesterünk 2003-ban, az utánpótlás korúak számára Portugáliában megrendezett világbajnokságon csapatával a második, míg egyéni kategóriában az első helyezést érte el! Szereti a kihívásokat, a nehéz feladatok megoldását. Gyakran látogat ide, ahol tanítómesterével, barátjával és csapattársával, Danó Gáborral közösen készülnek a versenyekre. A hatalmas, de kissé szeszélyes élővíz mindig tartogat meglepetéseket, amelyre lehetetlen felkészülni, ezeket a helyszínen kell megoldani. Ettől (is) szép az itteni horgászat.

Információ a vízről
A vízterület neve: Dunaújvárosi kikötői öböl
A vízterület kezelője: DUNAFERR Horgász Egyesület
A horgászhely sajátossága: Az öböl déli vége nyitott, itt a Duna vize - és Vasműbe alapanyagot szállító uszályok - akadálytalanul tud(nak) közlekedni. Az öböl vízszintje a nagy folyó vízállástól függ. Az itteni horgászatot az teszi érdekessé, hogy a betelepített halállomány (főként pontyok) mellett gyakorta lehet számítani termetes dunai halak (elsősorban kapitális dévérkeszegek) felbukkanására is. Minden időszaknak megvan a jellegzetes méret- és fajösszetételű halállománya. Horgászatunk napján (június elején) termetes bodorkák tették még izgalmasabbá a horgászatot.
Vízmélység a horgászhelyen: 3,5 m
Biztos módszer: A legpontosabb horgászatot a rakós botos technika teszi lehetővé, de alacsony vízállás mellett érdemes a matchbottal, erőteljes szélben pedig a feederbottal is próbálkozni.
Napijegy kapható: A dunaújvárosi horgászboltokban és az öböl partján található Horgásztanyán
Jellemző halállomány: dévérkeszeg, bodorka, karikakeszeg, ponty, süllő, csuka, harcsa
Dunaújvárosi vízállás a horgászat napján: 175 cm
A víz hőmérséklete a horgászat napján: + 21 Celsius-fok
A levegő hőmérséklete: + 25 Celsius-fok
Légmozgás: élénk É-i szél fújt, melegfronti hatás érvényesült
Felszerelés
Balázs 13 m hosszú rakós bottal horgászott, melybe 1 mm vastag Milo HP Latex gumit fűzött. Főzsinórja 0,11 mm, horogelőkéje 0,09 mm vékony volt. A horog Kamasan B512 típus, 12-es méret. A horogelőke hossza 40-50 cm (!). Az áramló vízben ezt teljesen le kell fektetni a mederfenékre, ez garantálja a csali megfelelő felkínálását, ami a termetes halak sikeres horgászatának alapfeltétele. Az úszó 1,5 g-os Perfect Wind Stopper volt.



Etetőanyag recept
A viszonylag mély és áramló vízbe olyan intenzív aromájú keveréket célszerű bevetni, amelyet nem mosnak el a közlekedő uszályok, de „dolgozik” is. Oldódás közben felhőt képez, felhívva magára az óvatos, termetes halak figyelmét, amelybe ráadásul belebújva zavartalanul táplálkozhatnak.

Íme, Szűcs Balázs receptje
- 2 kg Sensas Super Anglaise Brémes (jól tapadó, de gyorsan oldódó, elsősorban „orsós” módszerhez kikísérletezett, remekül lőhető - dobható - etetőanyag)
- 1 kg Sensas Etang Fine Mouture (finom szemcseméretű, intenzív, fűszeres alap etetőanyag)
- 700 g Sensas Pastoncino Orange (narancsságra színű, citrom aromájú, nehéz morzsa)
- 1 csomag Sensas Super Additive Brasem (robbanásszerűen terjedő, rendkívül intenzív, új, nagy hatásfokú aromapor)
- 1 flakon Sensas Aromix Brasem (olajos aroma, az etetés pontos helyének megtalálásban van szerepe, bár édes ízét is imádják a halak)
- 1 kg Sensas Liant A Allonger (olyan speciális nehezítő anyag, amely beékelődik az etetőanyag szemcséi közé, súlyt adva a keveréknek, ezáltal pontosabban dobható -lőhető -, de fenékre kerülve gyorsan szétdobja azt, és oldódás közben felhősít)



Az alapozó etetés során a bekevert mennyiség felét dobta be. A későbbi, 15-20 percenkénti ráetetéshez földbe (Sensas Terre De Fond Orange és Terre De Somme keverékébe) belekevert szúnyogot és etetőanyagot egyaránt dobott.




