Mai rohanó világunkban sok embernek nincs ideje napokig kiülni a vízpartra és kedvenc szenvedélyének hódolni. Azonban a megfelelően összeállított felszereléssel, etetőanyaggal és csalival a rövid, félnapos horgászat alatt is sikerülhet megfogni a hőn áhított zsákmányt. Egyik kedvenc tavamra, az ácsi Öntöző-tóra látogattam el és töltöttem el egy napot horgászbottal a kezemben.
A szerelék összeállítása után az előkészületeket az alapozó etetéssel folytattam, ami tíz gombóc Édes Ananász etetőanyag volt. Nyári horgászataim során sikeresen használom ezt az etetőanyagot. A legmelegebb napokon is tökéletesen működik és csalja a halakat a horgunk közelébe. A keverékhez adtam még csontit és kukoricát is, hogy tovább fokozzam a hatékonyságát. Miután elvégeztem az etetést, csúzli segítségével lőttem csontit és kukoricát is az úszom köré. A top szettbe 2,1 mm-es csőgumit fűztem. A főzsinórom 0,16 mm-es, az előke pedig 0,14 mm-es Nevis Vision fluorocarbon zsinór volt. Az előkére 12-es méretű Gamakatsu horog került. A súlyozást nem bonyolítottam túl, az előke fölé tettem az ólmozást.
Az etetés befejezése után pár perc múlva már el is tűnt az úszóm, és egy kisebb kárászt sikerült szákba terelnem. Fogtam még hatot a karcsikból. A helyzet úgy nézett ki, hogy a kárászok hamar rátaláltak az etetésre. A csalim három szem csonti volt a 12-es horgon, amit kezdetben érintőre tettem, majd teljesen a fenéken kínáltam fel a halak számára. A három szem csonti fölé egy szem csemegekukoricát fűztem. A csontit és a kukoricát folyamatosan lőttem az etetésre. A következő bevágást erős kirohanás követte: végre ponty küzdött a horgon! Pár perces fárasztást követően egy tükröst tarthattam a kezemben, amit még három társa követett. Újabb gombóc etetőanyagot dobtam az etetésre, hogy ott tartsam a halakat. A pontyok között azért még beköszönt pár szebb ezüstkárász is.
Az etetőanyagom sajnos fogyóban volt, ezért is kellett még bekevernem egy fél zacskót. Többet nem szerettem volna, úgysem akartam estig maradni. Tikkasztó hőség volt, azonban a halak szerencsére étvágyuknál voltak. A legnagyobb halamat pont a legmelegebb időben, a déli órákban sikerült megfogni egy gyönyörű tőponty személyében, ami egy szem Nagy Halas édes dipben áztatott csemegekukoricára és három szem csonti szendvicsére éhezett meg. Ezt a gyümölcsős ízű, édes aromát leginkább a kora tavaszi és téli horgászataim során használom, azonban - mint e példa is mutatja - nyáron is érdemes benne áztatni a csalinkat, mert okozhat kellemes meglepetéseket.
A tóban a pontyok mellett elég szép számmal van kárász is, viszont a csaliváltás után szerencsére csak hébe-hóba akasztotta fel magát egy-egy a horogra. Délután 2-3 óra felé járhatott az idő, amikor elkezdtem összepakolni a felszerelésem. Elég szép mennyiséget sikerült fognom a horgászat során. Nem a legfinomabb szerelékkel pecáztam, de a jól megválasztott csali és etetőanyag tette a dolgát, így szép zsákmánnyal fejeztem be a horgászatot. Bátran ajánlom mindenki számára az Édes Ananász etetőanyagot fenekező és úszós módszerhez is egyaránt. A nap folyamán összesen 11 pontyot és 9 kárászt sikerült fognom, ami remek szórakozást nyújtott. Kellemes napot töltöttem el az Öntöző-tavon: igazi gatyarohasztó melegben volt részem, azonban ezért a zsákmányért mindenképpen megérte sülni a vízparton.
Írta: Horváth Viktor (Vitya)