Az ember egyik legősibb tápláléka a hal, amióta van víz, azóta van hal. Mára azonban a halfogyasztás nagyban megváltozott. A távol-keleti és skandináv országokban mai is rengeteg - a hazai átlagfogyasztás többszörösét kitevő - halat esznek. Pedig a hazai halak is ízletesek, és a mai rohanó világban nem utolsó szempont, hogy gyors, egyszerű az elkészítésük.
Tényszerűen a hazai, egy főre eső halfogyasztás 3-4 kilogramm évente, míg a távol-keleti és skandináv országokban hetente 3-4 alkalommal kerül hal az asztalra. Kevésnek tűnhet a Magyarországra jellemző mennyiség, persze ez az ország átlaga, egyes részeken, például Baja környékén kiugróan magas a hazai halfogyasztás.Miért is jó nekünk, ha sok halat eszünk? Sok érv szól mellette, a legfontosabb talán az, hogy a halhús könnyen emészthető. Nagy a fehérjetartalma, miközben nincs benne ín, kevesebb a kötőszövet, a zsírszövet felépítése is alapjaiban más. Itt kell még megemlíteni, hogy rengeteg vitamint (D, E, A, B12), nyomelemeket (magnézium, vas, cink, szelén, jód), esszenciális aminosavakat és omega-3 zsírsavakat is tartalmaz.A felsoroltak közül talán a legutolsóról tudunk legkevesebbet. Az omega-3 zsírsavat az emberi szervezet nem tudja előállítani. Pedig ez fontos a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, az immunrendszer megerősítésében. Ezeket a (többszörösen telítetlen) zsírsavakat a tengeri halak húsa tartalmazza nagyobb mértékben, azonban van két hazai halfaj is, melyben aránylag nagy mennyiségben megtalálható. Ez a busa és a kecsege.
Most szeretnék egy olyan receptet átadni, ami nálunk a gyerekek kedvence. A szálkáktól mentesített halat bátran eszi a legkisebb is. Ez csak egy aprócska lépés, hogy a gyerekek táplálkozását a helyes mederbe tereljük. Ezenfelül a legegészségesebb vasárnapi, vagy akár hétköznapi ebéd is készülhet ilyen egyszerűen.
Lássuk, mi kell a busafasírthoz
,"s","75%","k"]Technikai szempontból:
- Éles filéző kés, vágódeszka
- Húsdaráló közepes rostával
- Különböző keverőtálak
,"s","75%","k"]Amiből a fasírt lesz:
- Busa (egyszerűség kedvéért filé)
- Vöröshagyma, fokhagyma, fűszerek, tojás, zsemlemorzsa
- Tejben vagy vízben áztatott kenyér
- Olaj a sütéshez
Gyerünk, csináljunk busafasírtot!
Írta: Kocsis László
Fotó: Kocsis László,Kocsis Lászlóné Timi