A következő bemutató azok számára készült, akik már túlléptek a bojlikészítés kezdeti nehézségein. Számukra nem ismeretlen a bojliroller vagy a kinyomó pisztoly fogalma, de gyúrásaik során úgy érezhetik, hogy vannak még hiányosságok! Hogy néhány konkrét példát említsek: hogyan lehet több kilogramm bojlit legyártani anélkül, hogy zsibbadt karral értékes órákat töltenénk a kinyomó pisztoly mellett? Vagy hogyan lehet több liter folyékony adalékot pillanatok alatt tökéletesen elkeverni? Most - hogy még érdekesebbé tegyem ezt a bemutatót - egy olyan recept elkészítésén keresztül mutatom be a fortélyokat, melynek az SBS Pontymánia a 2007-ben a Palotáson megrendezett Dynamite Baits kupa döntőjén kifogott (és fajtáján belül tórekordnak számító) 25,35 kg-os tükörpontyát köszönheti.
Ez a recept az M2-es fantázianevű véres-halas alapmixből készült, fekete kaviár ízesítéssel. A következő mennyiségek 3 kg alapmix meggyúrásához szükségesek:
- 3 kg M2 Quest Base mix (halas-véres alapmix)
- 36 db tojás
- 30 ml SBS Concentrated Flavour - Black Caviar (fekete kaviár tömény aroma)
- 60 ml Omega Red Salmon Oil (kiváló minőségű vöröslazac olaj)
- 60 ml Blended Fish Oil (halolaj)
- 75 ml Attract Natural (természetes, előemésztett fehérje)
- 3 evőkanál Betain HCl (közismert természetes étvágyfokozó kivonat, amely 98%-os tisztaságú)
- 3 teáskanál Flavatract & Flavone - Savoury (természetes alapú, különleges étvágyfokozó húsos alapú mixekhez)
- 3 evőkanál Edge Extract (az SBS titkos összetételű „csali fokozója” - speciális CSL kivonat és sörélesztő keveréke)
- 3 teáskanál só
Az első szembetűnő különbség, hogy az előző epizódban szereplő Catcher Boilie mix helyett itt már a Quest Base mix a főszereplő. A Quest mixek olyan felsőbb kategóriás termékek, melyek különféle értékes, minőségi anyagok komplex keverékéből állnak. Tartalmaznak többféle hallisztet, ásványi anyagokat, természetes adalékokat, esetünkben az M2-es mix különlegességét jelentő vérlisztet is. Ezek a termékek már sokkal hatékonyabb keverékek, de általában nem tartalmaznak aromát. Emiatt - évszaktól és helytől függően - érdemes a mixben található egyes adalékanyagok hatását felerősíteni, vagy a belőlük hiányzó, értékes étvágyfokozókkal még tökéletesebbé tenni. Így ezekből az éveken keresztül tesztelt és tökéletesített keverékektől - igaz, bizonyos korlátokon belül - könnyedén eltérhetünk, ezzel hazánk adottságainak megfelelően még fogósabbá és egyedivé tehetjük bojlijainkat. Ez is az egyik kulcsa az SBS termékek bármely kontinensen a pontyhorgászatban megtapasztalható kimagasló sikerének.
Most lássuk az elkészítést:
A tökéletes keveréshez használjunk egy kézi fúrót, melybe egy keverőszárat erősítettünk (bármely festékboltban beszerezhető). Ennek segítségével pillanatok alatt tökéletesen elkeverhetjük a folyékony összetevőket. Miután meggyőződtünk a tökéletes elkeveredésről, további keverés mellett lassan adagoljuk a mixet a folyadékhoz.
A keverés végén még egyszer, kézzel gyúrjuk át a masszát, hogy sehol ne maradjon száraz mix, mely csökkentené a bojlink értékét a tökéletlen elkeveredés miatt. Ezután fedjük le a masszát, és hagyjuk néhány percig „érlelődni”.
Ígéretemhez híven, most következik az a rész, melyben megmutatom, hogyan takaríthatunk meg értékes időt a hurkák gyártásánál. Ehhez az egyik kulcs a kompresszor. Ez a gép fogja az emberi erőt helyettesíteni. Ehhez elengedhetetlenül szükséges az erre a célra gyártott, sűrített levegővel működő kinyomó pisztoly.
Ezen eszközök segítségével néhány percre redukálható a hurkák és bojlik elkészítéséhez egyébként szükséges több órányi munka. Az ezzel megtakarított időt is a vízparton tölthetjük! Az elkészült golyókat az előző részben bemutatottal azonos módon főzzük! Az egyetlen különbséggel, hogy a most elkészített bojlik átmérője 18 mm, ezért ezeket 1 perc 35 másodpercig kell főzni. Figyeljünk a főzési időre, nehogy kifőzzük az értékes anyagokat!
A megfőzött bojlikat az előző epizódban említett módszer szerint szárítsuk tovább, és 1 óra elteltével dipeljük vagy aromásítsuk, majd tegyük a fagyasztóba! A nyári időszakban félelmetes fegyver az így elkészített bojli, ezért senki ne feledkezzen meg arról, hogy egy jó bojlis horgász legfőbb ismérve nem a tökéletes bojli elkészítése, hanem a példaértékű viselkedés a vízparton, melyhez elengedhetetlenül hozzátartozik a halakkal való a kíméletes bánásmód. Mert egy haladó szintű bojlis legszebb pillanatának a hal fényképezés utáni kíméletes visszaengedésének kell lennie! Ennek tükrében mindenki döntse el, hogy melyik szinthez tartozik, és ennek alapján használja a megadott recepteket!
A videóban további hasznos információkat találhattok:
Jó fogást kívánok és tartsatok velem a következő epizódban is, melyből megtudhatjátok, hogy mi (az SBS SziKo Team) hogyan készítjük bojlijainkat a versenyekre!
(X)
Kovács Zoltán
www.sbsbojli.hu
Fotók, videó: Takács Péter