Újra körbeért a sorozat, ismét rajtam a sor, hogy válaszokat és néhány hasznos tippet adjak az érdeklődő horgászoknak. Igyekeztem ezúttal is érdekes témákat kigyűjteni a postaládából, amelyek egyben aktuálisak is az előttünk álló időszakra, illetve remélhetőleg minél többetek számára kapóra jönnek majd! Nézzük, melyek ezek!
Vass Szabolcs
„Kedves Tamás! Érdekelne, hogy te víztípustól függetlenül milyen aromákat használsz a mostani időszakban? Melyiket ajánlanád univerzálisan pontyozni?”
Putz Tamás:
Kedves Szabolcs!
Számos jó megoldás és alternatíva található a kínálatunkban, ezért az aktuális kedvenceimet mutatom meg ezek közül. :-) 2024-től került forgalomba a SpéciAdditive Csípős Barack és a Melasz Tüzes Szilva, amelyek bár elsősorban nyári adalékok, számomra áprilistól és 16-18 Celsius-fok körüli vízhőmérséklettől már épp olyan eredményesnek bizonyultak. Közös tulajdonságuk, rettentően csípnek a chili paprika kivonatnak köszönhetően. Alap ízük kellemesen édes, nagyon vonzó a pontyok és amurok számára. Mindkettőt széleskörűen használhatod, akár kosaras etetőanyagok, micro pelletek és stick mixek ízesítésére, pl. a bekeverés során vagy felületi aromásításhoz, akár spod mixek tuningolására (magvakra, pelletekre, bojlikra öntve) vagy csalik fogósabbá tételéhez. Természetesen mindegyik PVA barát. Sok sikert hozzájuk!
Szabó Norbert
„Kedves Tamás! Szeretnék egy komplett recept (etetőanyag, aroma és csali) tippet kérni tőled! A Palotási víztározóra készülök feederezni bordás kosaras módszerrel. Köszi!”
Putz Tamás:
Kedves Norbert!
Az alábbi összeállítást javaslom, szerintem ezzel nem nyúlhatsz mellé! Még egy tanács: mindenképp próbálj meg a tó első vagy középső részénél helyet foglalni, a mélyebb vízi zónában! Valahányszor ott horgásztam ősszel, nekem mindig jobban bevált.
- HALDORÁDÓ Carp Micro Pellet - Spanyol Mogyoró
- HALDORÁDÓ SpéciAdditive - Melasz Tüzes Szilva / Molasses Hot Plum
- HALDORÁDÓ SpéciCorn Limited Edition - Csípős Barack
Kocsány Zsolt
„Kedves Tamás! A Gyermelyi Horgásztavon szeretnék nagy pontyot fogni. Korábban már eredményesen alkalmaztam az általad bemutatott módszereket, szerelékeket az amurozások során, de idén ősszel a nagy pontyot tűztem ki célomul. Van esetleg valami tipped, hogy mi működhetne most jól? Konkrétan arra gondolok, hogy az amurokat ki is kerülném… Köszi!”
Putz Tamás:
Kedves Zsolt!
Én úgy tapasztaltam, hogy az ottani pontyok kifejezetten kedvelik a csípős, fűszeres ízeket, ami egyaránt igaz hideg és meleg vízi horgászatok során. Az alábbi összeállítást javaslom, szerintem ezzel jó eséllyel pályázhatsz a tó öreg pontyaira!
- HALDORÁDÓ LEGEND Groundbait - Chili Lime
- HALDORÁDÓ SpéciAdditive - Csípős Barack
- HALDORÁDÓ LEGEND PELLET Wafter - Chili Lime
Írta: Putz Tamás
Fotók: Putz Tamás