Az etetésre és a csalizásra szánt pelletek fogóssága néhány apró trükkel jelentősen növelhető. Három olyan ismert „tuningolási” technika van, amely segítségével drasztikusan növelhetjük az egyébként is fogós granulátumok csalogató hatását.
1./ Aromásítás
A leggyakrabban alkalmazott és különösen hatásos technika az aromásítás. Erre a célra a (natúr) halas pelletek a legjobbak. A gyárilag ízesített pelleteket - tapasztalataim szerint - már nem érdemes újabb aromákba (dipekbe) mártani.
Az aromásítás során mindig az okozza a legnagyobb dilemmát, hogy mennyi időt töltsön a sűrű folyadékban a pellet? Mennyi idő alatt szívja magába a csábító aromát? Mennyi idő alatt puhul fel benne a pellet? Ezekre a kérdésekre azért nem lehet egyértelmű választ adni, mert rendkívül sokféle aroma kapható, amelyek zöme tökéletesen alkalmas a pelletek ízesítésére is. Nem mindegy, hogy a csábító folyadék alkoholos, olajos vagy glükóz bázisú… esetleg ezek keveréke? A legerősebb „maró” (a pelletet szétbontó) hatással az alkoholos aromák rendelkeznek, ezek nagyon gyorsan beszívódnak a szemekbe, de viszonylag rövid idő alatt (főleg, ha nagy mennyiségben használjuk) szétmarják a szemeket. Az olajos aromák lényegesen lassabban szívódnak fel, de nincs „maró” hatásuk. Ezekben sokkal tovább, akár napokig is tárolhatjuk a szemeket a teljes felpuhulás veszélye nélkül. Végül, de nem utolsósorban arról sem szabad megfeledkezni, hogy milyen átmérőjű és fajtájú pelletet ízesítünk. Minél nagyobb és keményebb egy szem, annál tovább áztathatjuk. Legtovább a halibut pelletek bírják.
![A Van Den Eynde Bio aromák nagyon hatékony pellet ízesítők is A Van Den Eynde Bio aromák nagyon hatékony pellet ízesítők is](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
![Az olajos aromákban sokkal tovább bírják a szemek Az olajos aromákban sokkal tovább bírják a szemek](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
Sajnos a kevéske horgászatra szánt időnk nem mindig teszi lehetővé, hogy kivárjuk, amíg pelletünket kellően átjárja az aroma. Ez a folyamat hiper gyorssá és kontrolálhatóvá tehető egy speciális eszköz, a pelletpumpa segítségével. Ez nem ismeretlen már a magyar horgászoknak sem. Több mint fél évvel ezelőtt írtam róla először… Az eltelt időszakban nagyon sok új és értékes tapasztalatot sikerült begyűjteni a használata során. Ezzel a „szerkezettel” mindössze néhány perc alatt lehet azonos módon ízesített finom, puha pelleteket készíteni.
![A gyors és hatékony horgászat eszköze a Halibait Expander pellets A gyors és hatékony horgászat eszköze a Halibait Expander pellets](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
![A pellet különlegessége, hogy a kőkemény száraz szemek lebegnek. Kizárólag pelletpumpával tehetők süllyedővé A pellet különlegessége, hogy a kőkemény száraz szemek lebegnek. Kizárólag pelletpumpával tehetők süllyedővé](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
![Az eredetileg halibut (óriás laposhal) ízesítésű pelletet tetszés szerint aromásíthatjuk. Én ehhez kedvenc VDE Bio eper aromámat használtam Az eredetileg halibut (óriás laposhal) ízesítésű pelletet tetszés szerint aromásíthatjuk. Én ehhez kedvenc VDE Bio eper aromámat használtam](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
![A látványosabb bemutatás érdekében a szükségesnél több folyadékot öntöttem az edénybe. Normál esetben csak annyi vizet és aromát használjuk, amely éppen ellepi a szemeket. Ne tömény aromát használjunk! A helyes arány 1/4-1/2 aroma és 3/4-1/2 víz legyen! A látványosabb bemutatás érdekében a szükségesnél több folyadékot öntöttem az edénybe. Normál esetben csak annyi vizet és aromát használjuk, amely éppen ellepi a szemeket. Ne tömény aromát használjunk! A helyes arány 1/4-1/2 aroma és 3/4-1/2 víz legyen!](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
![A fedélben található kis kar határozott ki-be mozogatásával vákuum keletkezik az edényben A fedélben található kis kar határozott ki-be mozogatásával vákuum keletkezik az edényben](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
![A folyadék felhabosodik a légritka térben A folyadék felhabosodik a légritka térben](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
![Rövid pihenő után, nyomjuk meg a „Push” gombot Rövid pihenő után, nyomjuk meg a „Push” gombot](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
![Ekkor ismét levegőt kapnak a szemek. A levegővel együtt azonban az aromásított folyadék is beszívódik a belsejükbe Ekkor ismét levegőt kapnak a szemek. A levegővel együtt azonban az aromásított folyadék is beszívódik a belsejükbe](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
![Az eddig lebegő szemek hirtelen lesüllyednek és néhány másodperc alatt felpuhulnak Az eddig lebegő szemek hirtelen lesüllyednek és néhány másodperc alatt felpuhulnak](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
![Előtérben a felpuhult, megdagadt (6-8 mm átmérőjű) és illatos szemek, hátul a száraz (4,5 mm átmérőjű) lebegő szemek. A különbség szembetűnő! Előtérben a felpuhult, megdagadt (6-8 mm átmérőjű) és illatos szemek, hátul a száraz (4,5 mm átmérőjű) lebegő szemek. A különbség szembetűnő!](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
2./ Pirítás
A pirítás még kevesek által ismert és alkalmazott trükk. Különösen hatásos a magas halliszt és halolaj tartalmú (halibut, master, betain carp) pelleteknél. Egy hegyes fém tárgyra felhúzva addig pirítsuk a szemet, amíg az abban található olaj ki nem csapódik és lángra nem lobban. A pirítás során olyan anyagokat tárunk fel, amelyek döbbenetes módon növelhetik a pellet fogósságát. Számos kísérlet bizonyította, hogy a pirított csali előbb gazdára talált, gyakorta a legfogósabbnak hitt aromákat is lekörözte! Ezzel az egyszerű trükkel olyan új, különleges ízű és illatú csalihoz jutunk, amelyre (talán eddig) nem is gondoltunk! A kételkedők figyelmét szeretném felhívni arra, hogy az olajos magvaknál (mogyoró, kender, len, repce stb.) meg sem kérdőjeleződik, hogy a pirított vagy a natúr változat a fogósabb.
![A pirítás során olyan új ízeket tárhatunk fel, amelyek tovább növelik a pellet csalogató hatását A pirítás során olyan új ízeket tárhatunk fel, amelyek tovább növelik a pellet csalogató hatását](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
3./ Lebegtetés
Iszapos mederfenéken vagy kánikulai melegben a fenéken fekvő legízletesebb csali sem mindig kellően csábító. A „döglött” pelletet a finnyás hal nem hajlandó felvenni. Ekkor hatékony megoldást jelenthet a lebegtetés. Az első kérdés, amivel szembesülünk, hogy milyen anyaggal tudjuk a súlyos szemet megemelni. Számos eszköz alkalmas erre, de szerintem a legjobb a lebegő szivacs. Ami mellette szól, hogy nagyon szívós és könnyen darabolható. A következő probléma, amellyel találkozunk, hogy miként tudjuk a horog garantált akadását biztosítani? Miről is van szó? Gondoljuk csak végig, hogy mi történik, amikor felfűzzük a lebegő szivacsot, majd alá a csalit! A pellet - a hajszálelőkén - nagy súlyánál fogva rázuhan a horogra, meggátolva a biztos akadást. Ezért mielőtt felakasztjuk a szilikon hajszálelőkét a horogra, fűzzünk még egy apró gumigolyót is rá. Ez meggátolja a csali elmozdulását (a hajszálelőkén). Az akadást még biztosabbá tehetjük, ha a horog öblére is felhúzunk egy speciális, nagyon szoros Fox gumi stoppert. Ez biztosítja, hogy dobás közben se tudjon a hajszálelőkére felfűzött csali a horog száráról lecsúszni. Fontos azt is tisztázni, hogy milyen mértékben engedjük a fenék fölé a csalit, hány centimétert lebegjen? Gyakorta elegendő, ha csupán a csalit megkönnyítjük, és éppen csak felemelkedik. Ha ez nem hoz változást, akár 10-15 centire is felemelhetjük! Legegyszerűbben a horogelőkére nyomott sörétólmokkal vagy ólompasztával tudjuk ezt szabályozni. Ezek a rendkívül fontos „apróságok” jelentős módon befolyásolhatják a sikeres csali felkínálást és akasztást. Ne hagyjuk figyelmen kívül ezeket!
![Az apró részletekre is figyeljünk oda a pellet meglebegtetése során! Az apró részletekre is figyeljünk oda a pellet meglebegtetése során!](/assets/front/img/fallback_image_169.png)