Az etetésre és a csalizásra szánt pelletek fogóssága néhány apró trükkel jelentősen növelhető. Három olyan ismert „tuningolási” technika van, amely segítségével drasztikusan növelhetjük az egyébként is fogós granulátumok csalogató hatását.
1./ Aromásítás
A leggyakrabban alkalmazott és különösen hatásos technika az aromásítás. Erre a célra a (natúr) halas pelletek a legjobbak. A gyárilag ízesített pelleteket - tapasztalataim szerint - már nem érdemes újabb aromákba (dipekbe) mártani.
Az aromásítás során mindig az okozza a legnagyobb dilemmát, hogy mennyi időt töltsön a sűrű folyadékban a pellet? Mennyi idő alatt szívja magába a csábító aromát? Mennyi idő alatt puhul fel benne a pellet? Ezekre a kérdésekre azért nem lehet egyértelmű választ adni, mert rendkívül sokféle aroma kapható, amelyek zöme tökéletesen alkalmas a pelletek ízesítésére is. Nem mindegy, hogy a csábító folyadék alkoholos, olajos vagy glükóz bázisú… esetleg ezek keveréke? A legerősebb „maró” (a pelletet szétbontó) hatással az alkoholos aromák rendelkeznek, ezek nagyon gyorsan beszívódnak a szemekbe, de viszonylag rövid idő alatt (főleg, ha nagy mennyiségben használjuk) szétmarják a szemeket. Az olajos aromák lényegesen lassabban szívódnak fel, de nincs „maró” hatásuk. Ezekben sokkal tovább, akár napokig is tárolhatjuk a szemeket a teljes felpuhulás veszélye nélkül. Végül, de nem utolsósorban arról sem szabad megfeledkezni, hogy milyen átmérőjű és fajtájú pelletet ízesítünk. Minél nagyobb és keményebb egy szem, annál tovább áztathatjuk. Legtovább a halibut pelletek bírják.
Sajnos a kevéske horgászatra szánt időnk nem mindig teszi lehetővé, hogy kivárjuk, amíg pelletünket kellően átjárja az aroma. Ez a folyamat hiper gyorssá és kontrolálhatóvá tehető egy speciális eszköz, a pelletpumpa segítségével. Ez nem ismeretlen már a magyar horgászoknak sem. Több mint fél évvel ezelőtt írtam róla először… Az eltelt időszakban nagyon sok új és értékes tapasztalatot sikerült begyűjteni a használata során. Ezzel a „szerkezettel” mindössze néhány perc alatt lehet azonos módon ízesített finom, puha pelleteket készíteni.
2./ Pirítás
A pirítás még kevesek által ismert és alkalmazott trükk. Különösen hatásos a magas halliszt és halolaj tartalmú (halibut, master, betain carp) pelleteknél. Egy hegyes fém tárgyra felhúzva addig pirítsuk a szemet, amíg az abban található olaj ki nem csapódik és lángra nem lobban. A pirítás során olyan anyagokat tárunk fel, amelyek döbbenetes módon növelhetik a pellet fogósságát. Számos kísérlet bizonyította, hogy a pirított csali előbb gazdára talált, gyakorta a legfogósabbnak hitt aromákat is lekörözte! Ezzel az egyszerű trükkel olyan új, különleges ízű és illatú csalihoz jutunk, amelyre (talán eddig) nem is gondoltunk! A kételkedők figyelmét szeretném felhívni arra, hogy az olajos magvaknál (mogyoró, kender, len, repce stb.) meg sem kérdőjeleződik, hogy a pirított vagy a natúr változat a fogósabb.
3./ Lebegtetés
Iszapos mederfenéken vagy kánikulai melegben a fenéken fekvő legízletesebb csali sem mindig kellően csábító. A „döglött” pelletet a finnyás hal nem hajlandó felvenni. Ekkor hatékony megoldást jelenthet a lebegtetés. Az első kérdés, amivel szembesülünk, hogy milyen anyaggal tudjuk a súlyos szemet megemelni. Számos eszköz alkalmas erre, de szerintem a legjobb a lebegő szivacs. Ami mellette szól, hogy nagyon szívós és könnyen darabolható. A következő probléma, amellyel találkozunk, hogy miként tudjuk a horog garantált akadását biztosítani? Miről is van szó? Gondoljuk csak végig, hogy mi történik, amikor felfűzzük a lebegő szivacsot, majd alá a csalit! A pellet - a hajszálelőkén - nagy súlyánál fogva rázuhan a horogra, meggátolva a biztos akadást. Ezért mielőtt felakasztjuk a szilikon hajszálelőkét a horogra, fűzzünk még egy apró gumigolyót is rá. Ez meggátolja a csali elmozdulását (a hajszálelőkén). Az akadást még biztosabbá tehetjük, ha a horog öblére is felhúzunk egy speciális, nagyon szoros Fox gumi stoppert. Ez biztosítja, hogy dobás közben se tudjon a hajszálelőkére felfűzött csali a horog száráról lecsúszni. Fontos azt is tisztázni, hogy milyen mértékben engedjük a fenék fölé a csalit, hány centimétert lebegjen? Gyakorta elegendő, ha csupán a csalit megkönnyítjük, és éppen csak felemelkedik. Ha ez nem hoz változást, akár 10-15 centire is felemelhetjük! Legegyszerűbben a horogelőkére nyomott sörétólmokkal vagy ólompasztával tudjuk ezt szabályozni. Ezek a rendkívül fontos „apróságok” jelentős módon befolyásolhatják a sikeres csali felkínálást és akasztást. Ne hagyjuk figyelmen kívül ezeket!