Sokféle etetőanyaggal horgásztam már és szinte mindegyiket megkíséreltem jobbá, de legalábbis egyedivé tenni különféle segédanyagok vagy épp egy másik etetőanyag felhasználásával. E próbálkozások egy része kellemes meglepetésként igen jó eredményt hozó keverékeket adott, ezért kísérletező kedvem töretlen. Kíváncsian vártam, mit lehet majd „kihozni” a Haldorádó etetőanyagaiból… elsőként a Ponty Sárga változat felhasználási lehetőségeit igyekeztem feltárni.
Sokat horgászom békés halakra, leggyakrabban természetes (természeteshez közeli) vizeken keszegezek, ami egyben azt is jelenti, hogy a pontyokkal is gyakran csak „mellékhalként” találkozom. Ilyen kiindulási helyzetben - azt hiszem - nem meglepő, hogy a pontyos (gyakran „carp, big fish” stb. jelzőkkel ellátott) etetőanyagok is elsősorban „csak” mint keszegezésre szolgáló csalogatók jönnek nálam számításba. Ugyanakkor a jellemzően nagyobb szemcsékből álló pontyos etetők méretszelekciós hatása így is tetten érhető - feltéve, hogy az épp meghorgászott vízterület keszegállománya ez egyáltalán lehetővé teszi…
A Haldorádó Feeder Master etetőanyag család tagjaival tavaly kezdtem ismerkedni, és csak pozitív tapasztalatokat szereztem. A Ponty Piros univerzálisnak bizonyult (ami nem azt jelenti, hogy adott helyen nincs nála jobb, de ismeretlen helyre bátran ajánlom mindenkinek, akinek mumusa a betli), a Pelletes Fekete meg egyes vizeken és időszakokban megdöbbentő sikereket hozott. Az etetőanyag család elsőként megjelent tagjai közül (mivel célzottan amurra szinte sosem horgászom, az Amur L’amour változat érdemeiről/hátrányairól ne tőlem várjatok beszámolót!) a Ponty Sárga volt az, amiben a legtöbb „fejlesztési” lehetőséget láttam.
A Haldorádó Feeder Master Ponty Sárga fantázianevű etetőanyag számomra már az első „szippantásra” szimpatikussá vált: valóban intenzív, ugyanakkor nem agresszív aromája ismerősnek tűnt. Régebben is gyakran - elsősorban a meleg nyári időszakban - voltam sikeres hasonló bukéjú keverékekkel, amikben a zamatanyagok gerincét a citromos ízű-illatú sárga pastoncino, valamint a házilag előállított őrölt narancs- és mandarinhéj adta, és ezt „lágyította” némileg a különféle piskótaőrlemények finoman fűszeres aromája. Úgy vélem, ehhez a Ponty Sárgát elsősorban a szentjánoskenyér, a panettone és a különféle piskóták őrleményének citromos- vaníliás aromával való vegyítése teszi hasonlatossá.
Ennek megfelelően elsőként a melegedő vizekben próbálgattam a Ponty Sárgát, és - természetesen - a hasonló zamatú etetőanyagok készítéséhez jól bevált tuning-adalékok (sárga pastoncino és őrölt narancshéj) hozzáadásával igyekeztem tovább fokozni a csalogató hatást. Ezen adalékok az ízek erősítése és változatosabbá tétele mellett az etető színét is kedvezően befolyásolták - már ha kedvezőnek tartjuk, hogy a szárazon sárga kaja sárgás is marad a benedvesítés után (nekem épp ez kellett!). A Ponty Sárga ugyanis önmagában bekeverve kifejezetten zöldes-sárgás árnyalatúvá válik. Folyóvízen (Duna) az etetőanyag nehezítése miatt használt nem kevés agyag barnító-sötétítő hatását sikeresen kompenzáltam porrá őrölt kurkumával, ami a jelek szerint inkább javított a keverék csalogató hatásán (természetesen színező por is használható, ha valaki idegenkedik a kurkumától, de a sárga színt fontosnak tartja…).
Sietve jelzem, nem az eredeti etetőanyag további aromásításáról van itt szó! Úszózáshoz több etetőanyagot használok, mint kosaras fenekezésnél, és akkor is több kaja kell, ha csúzlival etetek pickerre. Ilyenkor rendszerint háztartásban, terményboltban hozzáférhető alapanyagokból kevert csalogatókat használok, főleg akkor, ha félnapos-napos és nem versenykörülmények között zajló horgászatról van szó, ahol a mennyiség is számít, és nem fenyeget a túletetés veszélye. E keverékeket aromásítom is, amihez kiválóan felhasználható egy-egy készre keverten kínált etetőanyag. A Ponty Sárgát rendszerint kb. 3-szorosára „hígítva” használtam, azaz 1 kg etetőhöz kb. 2 kg házi készítésű alapmix (búza- és kukoricadara, zsemlemorzsa, pörkölt olajos magvak őrleménye stb.) került, ezt a keveréket „fejeltem meg” némi sárga pastoncinóval és őrölt narancshéjjal (ez utóbbi készítéséről külön írás készül!).
Az etetőben található tömérdek durva szemcse, mag és egyéb „kiadósabb” falat szelekciós hatása persze csak ott érvényesülhet, ahol a horgászat ideje alatt megjelennek a nagyobb halak. Magyarán: az apróbbak számára is felettébb vonzó ez a csalogató! Az élénk szín általánosan érvényesnek tartott riasztó hatását (sok más élénk színű kajához hasonlóan…) számomra nem igazolta: gyakran megtapasztaltam magam is, hogy a feltűnő szín inkább gyorsítja az etetés beérését, azaz a halak hamarabb állnak rá az élénk színű etetőanyag-foltra. Ennek megfelelően kisebb egyedeket is szép számmal fogtam ilyen etetővel, az azonban tény, hogy ha a nagyobb példányok megjelentek, akkor azok a kiadós falatoknak köszönhetően ki is tartottak az etetésen, és onnantól szinte csak nagytestű hal került horogra.
A tavaszi és nyár eleji sikerek merészebb kísérletekre biztattak. Júliusban a haljárás szempontjából nem éppen kedvező képet mutató Balatonon egy elsőre talán „elvetemültnek” tűnő keverékkel próbálkoztam. Kíváncsi voltam, mit lehet elérni két kifejezetten meleg vízre tervezett (hogy nem csak ekkor működnek, az csak hab a tortán…) etetőanyaggal, ezért összeöntöttem a Ponty Sárgát a Pelletes Feketével! Utóbbi elvileg - a szándék és a termékismertető alapján - kifejezetten „keszegűző” hatású (büdös, halas) kaja, de bíztam abban, hogy a közismerten mindig kiéhezett balatoni keszegek se a termékleírást, se az összeállító szándékát nem ismerik ;o) Ugyanakkor abban is reménykedtem, hogy a valóban rendkívül intenzív zamat gyorsan és hatékonyan az etetésre húzza a halakat, és ebben nemcsak a Ponty Sárga, hanem a Pelletes Fekete vonzerejére is számítottam. Az utóbbiban található nem kevés pelletet az esetleg megjelenő nagyobb egyedek (pontyok?) helyben tartása miatt tartottam hasznosnak, de ezt a kajához külön hozzáadott magvakkal is igyekeztem biztosítani.
Tán meglepő, de az etetőanyagot nem vízzel, hanem az alig kinyomkodott áztatott kenyérrel és a konzervkukorica levével nedvesítettem. A sok nagy szemcsét is tartalmazó Feeder Master etetőket önmagukban érdemes inkább előző nap bekeverni, az átázott kenyérfélék cafatjai azonban igen jó és folyamatos vízutánpótlást biztosítanak a fokozatosan nedvesedő etetőanyag-szemcséknek. Áztatott kenyérfélékkel bekeverve e kajákat ritkán kellett utólag nedvesítenem…
Az etetőanyag elkészült, s bár még pihentettem kicsit, tulajdonképpen kezdődhetett a horgászat. Eleinte abban gondolkodtam, hogy úszózva a nádas árnyékos tisztásán kísérletezem majd. A halak gyors reakciója pozitív visszaigazolás volt arra, hogy itt és most beválik a hallisztes összetevőkben is bővelkedő etetőanyag, de az etetésen szinte azonnal megjelenő keszegek átlagméretével nem voltam elégedett…
A kisebb keszegek garmadáját a nádban hagyva váltottam, és egy nádas előtt álló stégre felpakolva az addig dolgoztatott match helyett két pickert élesítettem be. A könnyű kosarakat a klasszikus „nagyhurkos” végszerelékhez hasonló elrendezéssel rögzítettem a 16-os és 18-as főzsinórokra. Az egyik szereléket igen hosszú 12-es előkével, a másikat kifejezetten rövid 14-essel láttam el.
A kapások folyamatos elfoglaltságot jelentettek, remekül szórakoztam. A halak egy részét eltettem - sült keszeget ígértem -, a legtöbb azonban megúszta a kalandot. A merésznek tűnő ízkombináció kiválóan működött.
Összegzés
A Haldorádó Ponty Sárga etetőanyag eddigi próbálkozásaim alapján kiváló csalogató. Számomra fő értékét az adja, hogy a sárga pastoncino adalékkal - jellemzően nyáridőben, dévérre - készített keverékek kiváló alternatívája. Tapasztalataim szerint főként 15 fokos vízhőmérséklet felett működik kiválóan, de ennél hűvösebb tavaszi és őszi vizekben sem hagyott még cserben. A Ráckevei (Soroksári)-Dunán rendkívül kedvező tapasztalatokat szereztem vele a nyári éjszakai (feltolós úszós) dévérezések alkalmával is. Az elnevezése által sugalltakkal ellentétben nem csak a pontyok érdeklődését kelti fel, ugyanakkor mint tartalmas etetőanyag a nagytestű halak (legyen azok kárászok, dévérek) helyben tartását kiválóan biztosítja. Nekem bevált, ezért bátran ajánlom hasonló helyzetekre is, nem csak a pontyos vizekre érdemes magunkkal vinni. Mint példám mutatja, adalékként vagy összetevőként is szóba jöhet, és az ízek szokatlan párosítása is hozhat kiemelkedő eredményt.
Csörgits Gábor (csg)
Fotó: csg