Mostani, két részből álló cikksorozatom első epizódja egy egyszerű, de annál fogósabb bojli elkészítésének részletes bemutatásáról szól. A dolog apropója, hogy ezzel a csalival vágtam neki április végén az idei első gyékényesi túrámnak. De még mielőtt rátérnék arra, hogy milyen eredményekkel is zártam a horgászatot, első körben tekintsük át a csali elkészítését lépésről lépésre!
A csali ötlete tulajdonképpen Pataki Gergő nevéhez fűződik, ugyanis még a tavalyi év folyamán kértem tőle egy nem túl bonyolult, de eredményes Krill-GLM bojli receptet. Nyilván sokan teszik fel jogosan a kérdést, hogy miért bajlódjunk otthoni gyúrással, amikor készen is levehetjük a golyókat a boltok polcairól. Ez valóban így van, és sokáig én is így gondolkodtam. Egy idő múlva viszont rájöttem, ha magam készítem a csalimat, akkor bátran használhatom a fantáziámat mind ízvilágban, mind beltartalomban, mind pedig formában és méretben, nem beszélve arról, hogy a házi csalik mindig frissek és ezáltal – úgy gondolom – sokkal fogósabbak is.
De nem szaporítom a szót. Térjünk is rá magára az összetevőkre! A recept alapja a már jól ismert Odyssey XXX Mix, amit gondolom, nem kell bemutatnom, hisz már évek óta, egészen pontosan 2006-tól szerepel a CCMoore palettáján. Ezt az erősen halas és lélegzetállítóan kagylós ízvilágot egészítettem ki Krill Meal adalékkal, vagyis tengeri rák liszttel. A folyékony összetevők pedig az elmaradhatatlan tojás, az Odyssey XXX Liquid, valamint a Krill Amino Compound és Whole Krill Extract keveréke. (A pontos arányokat 1 kg-ra lebontva a cikk végén olvashatjátok.)
Első lépésben kezdjük a por alapú összetevőkkel! Alaposan dolgozzuk össze az alapmixet a rákliszttel, hogy egy teljesen homogén állagot kapjunk. Figyelem! Itt fontos megjegyezni, hogy ha nem áll a rendelkezésünkre keverőgép, akkor kisebb adagokban (pl. kilónyi mennyiségben) végezzük el a műveletet. Ha ez megvan, a felvert tojásokhoz adagoljuk a pontosan kimért folyékony összetevőket!
Mindezek után nincs más dolgunk, mint maga a gyúrás, vagyis a száraz és folyékony összetevők összedolgozása. Nagyobb mennyiségnél, ha nem áll rendelkezésünkre dagasztógép, és kézzel gyúrjuk össze a mixet, mindenképp több részletben tegyük, hisz 5 kg-nál nagyobb mennyiségnél már meggyűlik vele a bajunk. Az elkészült tömböt pihentessük legalább negyedórát a formázás előtt, hogy legyen ideje összeérni az összetevőknek. A tészta kinyomása egyértelműen levegős kinyomóval a legegyszerűbb, de ha ez nem áll rendelkezésre, akkor a kézi, mechanikus változat is tökéletes megfelel erre a célra.
Ha már elkészültek a megfelelő méretű hurkák, és legördültek a rolleren a golyócskák, akkor már csak a főzés van hátra. A forrástól számítva addig főzöm a golyókat, amíg azok fel nem jönnek a víz felszínére, így kapom meg a tökéletes csalit.
Pár gondolat a tartósításról:
Mivel a házi golyók nem tartalmaznak tartósítószert, sokkal könnyen bepenészedhetnek, megromlanak, ami negatívan befolyásolja a fogósságukat. A tartósításnak három hatékony módja létezik: az egyik a fagyasztás, a másik a sóban való „tartósítás” (ami még egy plusz attraktor) és végül, amit én alkalmazok, az egyszerű szárítás.
Remélem, tudtam segítséget nyújtani azoknak, akik bele szeretnének vágni a házi csali készítésbe. Következő cikkemben, mint az már a bevezetőben említettem, megtudhatjátok, hogyan „muzsikált az XXX-Krill bojlim. Addig is mindenkinek sok horgászattal töltött napot és rengeteg nagy pontyot kívánok.
Íme, a recept:
- 95 dkg Odyssey XXX mix
- 5 dkg Krill Meal
- 25 ml Krill Amino Compound
- 25 ml Whole Krill Extract
- 50 ml Odyssey XXX Liquid
- 10 db tojás