Lassan 40 éve horgászom, de olyanra még nem volt példa, hogy az év minden hónapjában tudtam volna pontyot fogni, ráadásul feederbottal. Nem tudom, hogy másnak sikerült-e már ez? Bizonyára igen, de olvasni még soha nem olvastam róla, így örömmel osztom meg az én 2017-es évet átölelő pontyfogásaim legérdekesebb történeteit.
2017. január, víz hőmérséklete: 3 Celsius-fok
Az előző telünk az elmúlt 20 év legzordabb tele volt, -20 Celsius-fok sem volt ritkaság, így vastag jégpáncél borította nemcsak a tavakat, de még a legtöbb folyónkat is januárban. Soha nem fogtam még lékből pontyot, így feltett szándékom volt, hogy legalább egyet horogra kerítsek. A halak nagyra értékelték igyekezetemet, és több szép bajszost is sikerült a jég alól, a legnagyobb mínuszok közepette kivarázsolni Kiskunhalason, a Tóth horgásztóból. Már-már közhely, de tényleg igaz, örömöm határtalan volt!
Recept:
- 1/2 csg Haldorádó TMF Maximum Green
- 50 ml Haldorádó CSL Tuning Tenger kincse
- 1 teáskanál édesítőszer
Csali: csontkukac
2017. február, víz hőmérséklete: 4 Celsius-fok
Végre engedett szorításából a tél, és olvadozni kezdtek tavaink. Elsőként a városunk határában található Sóstó szabadult a jég fogságából. Talán mondanom sem kell, hogy másnap már a partján voltam és a feederbotok spiccét figyeltem. Szerintem a pontyok legalább annyira várták már a tél végét, mint én, mert több jó kapásom és fogásom is volt, pedig a víz még dermesztően hideg volt.
Recept:
- 1 csg Haldorádó Fluo Energy Kék Fúzió
- 50 ml Haldorádó CSL Tuning Kék Fúzió
Csali: Haldorádó SpéciCorn fokhagyma
2017. március, víz hőmérséklete: 10 Celsius-fok
Márciusban került megrendezésre a Haldorádó 4 évszak Method Feeder Kupa első, tavaszi fordulója a Tóth horgásztavon. Az időjárás szeszélyes volt, de a pontyok kapókedvéhez igazított finomságokkal nagyon szépen tudtam belőlük fogni. Az első fordulóban 39, míg a második fordulóban már 49,4 kg halat mérlegeltem. De még ezzel a teljesítménnyel is „csak” a 2. helyen végeztem. Ami meghökkentő volt számomra, hogy már ekkor az erősen hallisztes keverék volt a nyerő. A Brutal Liver kevéske CSL Tuning aromával brutálisan húzta a halakat!
Recept:
- 1 csg Haldorádó TMF Brutal Liver
- 200 g Haldorádó Record Carp Stick Mix Zöld Bors
- 100 ml Haldorádó CSL Tuning Tenger Kincse
Csali: Haldorádó Quatro Fluo Pop Up Boilies 8 mm, fokhagyma
2017. április, víz hőmérséklete: 14 Celsius-fok
Szeged, Maty-ér a horgászversenyek egyik fellegvára, számos országos és nemzetközi verseny színhelye. Itt volt az első feeder ranglista verseny áprilisban. Maty-ér nagyon jól halasított vízterület, de nagyon technikás és helyfüggő is egyben. Minden alkalommal valami „csoda” etetőanyag-recepttel akarjuk itt a világot megváltani, holott sokkal fontosabb a jól megválasztott stratégia. A tavaszi verseny nem indult rosszul, hiszen a népes, 158 főt számláló mezőnyben a magyar versenyzők között a 9. helyen végeztem (első fordulóban a 2., második fordulóban a 4. lettem a szektoromban).
Recept:
- 1 kg Sensas 3000 River
- 1 kg Sensas 3000 Carp fekete
- 1 csg Haldorádó TTX
- 2 dl Haldorádó SpéciAdditive kukoricatej
- 1 kupak fekete festékpor
Csali: csemegekukorica
2017. május, víz hőmérséklete: 19 Celsius-fok
Ukrajnába látogattam, hogy próbára tegyem ott is az általam művelt method feeder technikát. Egy hatalmas víztározón, Prylbychiben horgásztam ukrán horgászbarátaim társaságában. Ha nem velem történik meg az, amit a következő sorokban írok le, el sem hiszem! Megtöltöttem a Haldorádó Method Flat Feeder kosarat finom etetőanyaggal, amelyben elrejtettem a csalit és bedobtam amilyen messze csak tudtam. 17 perc után karikába görbült a botom, amelyet 46 perc fárasztás követett. A végeredmény egy 17,28 kg súlyú hibátlan vadponty lett! Ez volt az első dobásom, mindenféle alapozó etetés nélkül. De a halak kapókedve később sem lanyhult, csodás pontyokat fogtam a method feeder technikának köszönhetően. A túrának (a későbbi filmmel együtt) óriási visszhangja volt kint, lett néhány új feederező Ukrajnában is!
Recept:
- 1 csg Haldorádó TMF Brutal Liver
- 1/2 csg Haldorádó Record Carp Stick Mix Fűszeres Vörös Máj
- 150 ml Haldorádó Carp Syrup Fűszeres Vörös Máj
Csali: Haldorádó Hybrid Method Pellet Chilis Tintahal
2017. június, víz hőmérséklete: 22 Celsius-fok
Végre elérkezett a várva várt nyár és a szünidő. Végre gyermekeimmel is gondtalanul horgászhattam. Az ő fogásaikra még büszkébb vagyok, mint a sajátoméra! Egy könnyed horgászatra készültünk a Tóth horgásztavon, ahol habzsoltak a pontyok és amurok. Némi túlzással gyerekjáték volt a halfogás. Persze ebben segítségünkre voltak azok a finomságok, amelyeknek végképp nem tudtak a halak ellenállni.
Recept:
- 1 csg Haldorádó FermentX Tejsavas Ananász
Csali: Haldorádó SpéciPellet Ananász és banán
2017. július, víz hőmérséklete: 26 Celsius-fok
Elérkezett a Haldorádó 4 évszak Method Feeder kupa nyári fordulója, amelyet már sokan vártunk, hiszen tudtuk, hogy jól megválasztott taktikával és némi szerencsével, nem hétköznapi fogásokban lehet részünk. Nekem ezen a versenyen minden összejött, 117,84 kg halat mérlegeltem a két forduló alatt, amely hozzásegített a verseny megnyeréséhez is.
Recept:
- 1 csg Haldorádó FermentX Tejsavas Betainos
- 1 csg Haldorádó Fluo Energy Ördögűző
- 1 csg Haldorádó Tejsavas 4X Mag Mix
Csali: Haldorádó SpéciCorn fokhagyma
2017. augusztus, víz hőmérséklete: 27 Celsius-fok
Augusztusban sikerült megvásárolnunk a Kiskunhalasi Ezüst-tó Horgászcentrumot. Ez egy igényesen kialakított magántó rendszer. Számos állományfelmérő horgászat során örömmel nyugtáztuk, hogy szép halállománya van a tónak. De mi a legfogósabb csali és etetőanyag a nyári időszakban? Ezt is hamar sikerült megfejteni!
Recept:
- 1/2 csg Haldorádó Fluo Energy - Kék Fúzió
- 1/2 csg Haldorádó Fluo Energy - Fekete Erő
- 100 g Haldorádó Spanyol halliszt
- 50 ml Haldorádó Fluo Flavor - Kék Fúzió
Csali: Haldorádó Fluo Oldódó Lebegő Pellet Édes Ananász vagy Kék Fúzió
2017. szeptember, víz hőmérséklete: 21 Celsius-fok
Egy újabb baráti horgászversenyen vettem részt a kiskunhalasi Sóstón. A vízszint az ősz elejére drasztikusan lecsökkent, de szerencsére a halak étvágyán ez mit sem változtatott. A nagy távolságú (100 m feletti) method feeder technikával ezen a tavon már a harmadik dobogós helyezésemet szeretem 2017-ben, hiszen sikerült ezt a versenyt is megnyerni. A versenyidő alatt 26.400 g halat fogtam, amely egy nagy kiterjedésű természetes vízen több mint jó!
Recept:
- 1/2 csg Haldorádó FermentX Tejsavas Nagy Ponty
- 1/2 csg Haldorádó Fluo Energy Ördögűző
Csali: Haldorádó Blendex Pop Up Method - Eper + Méz
2017. szeptember, víz hőmérséklete: 19 Celsius-fok
Szeptemberben ellátogattam Japánba, ahol nem titkolt célom volt, hogy pontyokat fogjak a saját módszeremmel. Mindent megtettem a cél érdekében, de az égiek is mellettem álltak, mert nem hétköznapi halaknak örülhettem. Több különböző helyszínen is bizonyíthattam a magyar method feeder technika rendkívüli eredményességét. A legemlékezetesebb pontyfogásaim a Fuji-hegy lábánál elterülő Kawaguchi tavon voltak. Itt a helyi etetőanyag és csali egy kis hazaival megspékelve adta a kiemelkedő fogásokat.
Recept:
- 1 csg Marukyu csigás etetőanyag
- 1 csg Haldorádó Record Carp Stick Mix Fekete Tintahal
Csali: Tintahalas bojli + Haldorádó Blendex Pop Up Big Carp - Tintahal + Polip
2017. október, víz hőmérséklete: 14 Celsius-fok
Újra itthon, irány az Ezüst-tó Horgászcentrum! Kíváncsi voltam, hogy mire kapnak a halacskáim? A halas kaja kellett nekik, az is a lehető legtöményebben!
Recept:
- 1/2 csg Haldorádó TMF Brutal Liver
- 1/2 csg Haldorádó TMF Premium Halibut
- 100 ml Haldorádó CSL Tuning Tenger Kincse
Csali: Haldorádó SpéciMethod Ball Polip és Tintahal
2017. november, víz hőmérséklete: 7 Celsius-fok
Több különböző helyszínen horgásztunk és forgattunk novemberben is, hogy bemutathassuk a 2018-as Haldorádó újdonságokat. A legemlékezetesebb és legeredményesebb horgászatot Haskó Tamás kollégámmal az Akasztói Horgászparkban éltük meg. Mindketten a saját módszerünkkel próbáltunk halat fogni. A reggeli kemény fagyok miatt bizonytalanok voltunk, hogy fogunk-e bármit is, de mint később kiderült, aggodalmunk alaptalan volt. A felkínált csalogatóanyagok és csalik telitalálatnak bizonyultak, egyre nagyobb pontyokat fektethettünk matracra. Sőt, volt olyan is, hogy egyszerre kettőt is!
Recept:
- 200 g Haldorádó Micro Method Feed Pellet Brutal Liver
- 100 g Haldorádó TMF Maximum Green
- 50 ml Haldorádó CSL Tuning Tenger Kincse
Csali: Haldorádó Blendex Pop Up Method - Ananász + Banán
2017. december, víz hőmérséklete: 3,5 Celsius-fok
A kiskunhalasi Tóth horgásztavon kezdtem a 2017-es feederes pontyhorgászatot, és itt is fejeztem be, amelyhez nem is lehetett volna méltóbb alkalom, mint a Haldorádó 4 évszak Method Feeder Kupa utolsó, téli fordulója. Néhány nappal a verseny megrendezése előtt még az is kérdéses volt, hogy meg tudjuk-e rendezni, vagy sem. Ugyanis hirtelen bekeményített az időjárás, röpködtek a mínuszok, amely éjszakáként már vékony jégpáncéllal borította be a tavak felszínét. A verseny napján feltámadó szél szerencsére felszaggatta a jeget. Egy biztos, nem hétköznapi körülmények között kellett helytállani, de újfent sikerült. Sőt, sikerült az összesített, kora tavasztól a tél kezdetéig zajló, 4 versenyből álló sorozatot is megnyernem! Soha rosszabb évzárót!
Recept:
- 200 g Haldorádó Ready Method Winter
- 200 g Haldorádó TMF Maximum Green
Csali: Haldorádó Pro Method Pellet 5 mm - Fagyos Ponty + csonti
Írta: Döme Gábor
Fotók: Takács Péter, Csapi Károly, Nagy Gábor