Emlékszem még azokra az időkre, amikor évente mindössze néhány feederbotos versenyen mérhették össze tudásukat a rezgőspicces módszer szerelmesei. Nos, manapság már minden hétvégén megmérettetések tömkelege várja a pecásokat az amatőr szinttől egészen a profiig. Legyen csak egy baráti összejövetel, vagy akár egy nemzetközi kupa, valószínűleg minden induló egyetért azzal, hogy jó etetőanyag nélkül nincs értelme leülni horgászni. A Gold Feeder etetőanyag család tagjai arra születtek, hogy megkönnyítsék a versenyezni szerető horgászok dolgát, hiszen egyszerű és letisztult formában kínálnak megoldást minden helyzetre. Számtalan bekeverési módozat közül most azt mutatom be nektek, ami már élesben is bizonyított!
2014-ben háromféle verseny etetőanyag került forgalomba a Haldorádó kínálatában, a Top1 Bream, a Secret Carp és a Lemon Carp. Ebben az írásban az utóbbi kettő felhasználásának egy olyan módozatát mutatom be nektek, aminek a 2014-es Tubertini kupán aratott győzelmemet is köszönhetem.
https://image-live1.haldorado.eu/irasok/verseny-etetoanyag-de-van-ilyen-igen-ime-1-resz_124689_3_0x010641024Első helyezésem is csapatmunka eredménye!
A Secret és a Lemon Carp etetőanyagot is a ponty és az ezüstkárász horgászatára fejlesztettük. Előbbi egy édes, gyümölcsös aromájú, nagy szemcsés és pirosas árnyalatú keverék, míg az utóbbi egy citromos, nehéz alkotóelemekből álló, élénksárga színű etetőanyag.
https://image-live2.haldorado.eu/irasok/verseny-etetoanyag-de-van-ilyen-igen-ime-1-resz_124690_3_0x01280960Versenyre, versenyen kitalált etetőanyagok!
Mindkét etetőanyag önmagában, zacskóból kiöntve is hatásos, de egyéb hozzávalókkal, kiegészítőkkel még intenzívebbé lehet tenni a hatásukat. Természetesen minden találgatás és fikció helyett a vízpart az a hely, ahol a keverési arányok és a felhasználási trükkök véglegesednek.
Speciálisan kárász és kisebb pontyok sikeres horgászata volt a cél, amikor tavasszal ezt az összeállítást próbálgattuk csapattársaimmal együtt. A tesztelést megkönnyítette, hogy legyen bármennyire is kártékony az invazív ezüstkárász, azt be kell látnunk, hogy mostanra a legtöbb állóvizünk meghatározó halfajává vált, így könnyen lehetett olyan tavat találni, ahol a céltudatos kárászhorgászat kivitelezhető.
https://image-live4.haldorado.eu/irasok/verseny-etetoanyag-de-van-ilyen-igen-ime-1-resz_124692_3_0x01280960Szerencsére van olyan tó a közelemben, ahol nagy a vegyes halak állománya
Az egész keverési művelet azzal kezdődik, hogy beáztatjuk a kukoricapogácsát (0,5 kg). A művelet meggyorsítása végett célszerű, ha őrölt formában vásároljuk meg ezt a terméket. Mindössze az a dolgunk, hogy annyi vizet öntünk rá, ami ellepi, és várjuk, hogy egy pépes, kásaszerű állagot kapjunk. Negyedóra elég, hogy ez elkészüljön.
https://image-live5.haldorado.eu/irasok/verseny-etetoanyag-de-van-ilyen-igen-ime-1-resz_124693_3_0x07681024A kukoricát egyik hal sem veti meg
A következő lépés, hogy a kukoricát (1 doboz) leturmixoljuk. Mivel a vízparton nem mindig oldható meg ez a feladat, áthidaló megoldás lehet, hogy rostán átpasszírozzuk a kukoricaszemeket. E módszerrel ugyan nem lesz olyan pépes az állaga, de a szemek így is roncsolódnak, amivel feltárjuk a bennük lévő értékes aromát és tápanyagokat.
https://image-live1.haldorado.eu/irasok/verseny-etetoanyag-de-van-ilyen-igen-ime-1-resz_124694_3_0x07681024Turmixgép híján a „passzírozás” is célravezető lehet
A kétféle etetőanyagot (1-1 kg) egy nagyobb méretű vödörben összekeverjük, majd hozzáadjuk a Sensas Tracix fekete színező port (1 teáskanál). Ezt jó alaposan el kell keverni, és akkor már a száraz etetőanyagon is lehet látni a „sötétedés jeleit”. Ahogy melegszik a víz, úgy lehet egyre kevesebb színezéket tenni bele, és nyári vízhőfoknál ki is hagyhatjuk belőle.
https://image-live1.haldorado.eu/irasok/verseny-etetoanyag-de-van-ilyen-igen-ime-1-resz_124695_3_0x07681024Jól harmonizál egymással a két etetőanyag
https://image-live2.haldorado.eu/irasok/verseny-etetoanyag-de-van-ilyen-igen-ime-1-resz_124696_3_0x08031024Jól látni, hogy milyen világos színe van ennek a keveréknek a fekete színező por nélkül
https://image-live3.haldorado.eu/irasok/verseny-etetoanyag-de-van-ilyen-igen-ime-1-resz_124697_3_0x01280960Így már jónak tűnik
A száraz és a nedves alkotóelemek összekeverése után, vagy inkább közben aktiválódik a festékpor, ekkor színezi be igazán keverékünk minden egyes szemcséjét. A TTX és a zúzott kukorica által hozzáadott víz még kevés a megfelelő állag eléréséhez, így az utóvizezést részletekben ajánlott elvégezni. A nedvesítés után a vödör aljába nyomkodva hagyjuk pihenni az etetőanyagunkat.
Fél óra elteltével kicsit átkeverjük a mixtúrát, és ha kell (általában kell), adunk hozzá még vizet. Ha a tapadását és a szemcsék nedvességét megfelelőnek érezzük, akkor egy közepes lyukméretű (csonti mászató) rostán áttörjük a keverékünket, és kész is vagyunk!
https://image-live5.haldorado.eu/irasok/verseny-etetoanyag-de-van-ilyen-igen-ime-1-resz_124699_3_0x01280960A kész keverék még „csomósan”
https://image-live1.haldorado.eu/irasok/verseny-etetoanyag-de-van-ilyen-igen-ime-1-resz_124700_3_0x08051024A rostálás művelete nagyon fontos az állag javítása szempontjából
Ha jól végeztük a dolgunkat, akkor egy sötét színű, változatos szemcseméretű, jól tapadó, ám könnyen bontó, fenéken aktív etetőanyagot kapunk. Felhasználási területe roppant széles körű, én a Round Feeder kosaras horgászatoknál alkalmazom szívesen.
https://image-live1.haldorado.eu/irasok/verseny-etetoanyag-de-van-ilyen-igen-ime-1-resz_124701_3_0x01280960Bőségtál a halak számára
Az etetőtálcámon mindig van egy kisebb edény, melyben a következő 5-6 dobáshoz előkészített keveréket tartom. Ebbe teszem az élő anyagot, poraromát, kukoricát, földes szúnyogot… vagy amit éppen kell. Hétköznapi pecák során általában csonti-pinki keverékkel dúsítom a kaját.
https://image-live2.haldorado.eu/irasok/verseny-etetoanyag-de-van-ilyen-igen-ime-1-resz_124702_3_0x08291024A kiegészítő edénykémben végzem az utolsó simításokat
https://image-live3.haldorado.eu/irasok/verseny-etetoanyag-de-van-ilyen-igen-ime-1-resz_124703_3_0x01280960A nagytestű kárászok imádják ezt az etetőanyagot…
https://image-live4.haldorado.eu/irasok/verseny-etetoanyag-de-van-ilyen-igen-ime-1-resz_124704_3_0x01280960… de a darabos dévérkeszegek sem vetik meg
Befejezésképpen fogadjatok el néhány tippet, ami jól jöhet, ha versenyzésre adjátok a fejeteket:
Horgászat közben már ne használjatok folyékony aromát, mert káros lehet az etetőanyag állagára, és a keverésbe ölt fáradtságos munkánkat egy perc alatt tönkretehetjük! Ha mégis kell kismértékű aromázás, azt pumpás adagolóval végezzük!
https://image-live5.haldorado.eu/irasok/verseny-etetoanyag-de-van-ilyen-igen-ime-1-resz_124705_3_0x01280948A finom szereléknek nem csak versenyen van létjogosultsága
A poraroma folyamatos szórása néha inspirálóan hat a halakra, de csak a kiegészítő tálkánkban kavarásszunk, mert ha az egész tálca tartalmát „megporozzuk”, kiszedni már nem tudjuk belőle!
https://image-live1.haldorado.eu/irasok/verseny-etetoanyag-de-van-ilyen-igen-ime-1-resz_124706_3_0x07681024Horgászat közben egyvalamivel érdemes foglalkozni, az pedig nem más, mint a horgászat!
Ha menet közben száraznak véljük az etetőanyagot, akkor „spricnivel” javítsunk az állagán. Ne felejtsük el, hogy mi, feederesek az esetek többségében a fenéken akarjuk megfogni a halat, ezért arra kell őket kényszeríteni, hogy ott táplálkozzanak!
https://image-live1.haldorado.eu/irasok/verseny-etetoanyag-de-van-ilyen-igen-ime-1-resz_124707_3_0x07681024Egyszerű sport ez a peca: horog be…
https://image-live2.haldorado.eu/irasok/verseny-etetoanyag-de-van-ilyen-igen-ime-1-resz_124708_3_0x01280960… hal ki!
És végül a legfontosabb! Soha ne kényelmesedjünk el versenyen! A folyamatos gondolkodás a horgász legnagyobb fegyvere. Verseny közben a legapróbb változtatás is hozhat olyan eredményt, amitől felpörög a horgászatunk! Az apró trükkök, nüánsznyi fogások sora végtelen, és minden bizonnyal senki sem fogja tálcán kínálni nekünk a megfejtést, tehát a nyitott szem gyakran többet ér, mint 1000 kérdés!
https://image-live3.haldorado.eu/irasok/verseny-etetoanyag-de-van-ilyen-igen-ime-1-resz_124709_3_0x01280890A jó horgász úgy tanul, hogy figyel!
Írta: ifj. Sipos Gábor Fotók: ifj. Sipos Gábor, Csapi Károly
Haldorádó Team Kft.https://www.haldorado.hu/assets/front/img/haldorado_schema.org_publisher_logo.pnghttps://www.haldorado.hu