Az előző részben a kezdő horgászok számára is könnyedén használatba vehető etetőanyagokkal ismerkedtünk meg, ebben az epizódban pedig azokat a method csalikat mutatom be, amelyekkel lehető legkönnyebb a csalizás. Elsősorban a csalitüskés felkínáláshoz mutatok néhány olyan alternatívát, amelyet szó szerint csak fel kell bökni, és már lehet is bedobni. Lássuk, melyek ezek!
Eddig mindenre igaz volt, hogy hatalmas a kínálat, ám csali terén szinte átláthatatlan mennyiség áll rendelkezésre a horgászboltok polcain. Számtalan színű, ízű, aromájú, méretű, formájú, felhajtóerejű csali van, amelyek közt még a tapasztalt horgászok sem mindig igazodnak ki.
De szükség van valóban ilyen sokfélére? A válasz összetett, és nem is igazán fejteném ki szívesen, ezért röviden csak annyit mondok, hogy minden víznek, minden szituációnak megvan a maga nyerő csalija, így hát nem véletlen a sokszínűség e téren.
Azonban mi most olyan csalikat keresünk, amely az esetek nagy részében fogós és könnyen kezelhető. Könnyen kezelhető alatt azt értem, hogy nem rendelkezik nagy felhajtóerővel, tehát nem pop-up. A lebegő csaliknál ugyanis kényesen kell ügyelni ara, hogy mekkora horog mellé tűzzük, melyik az, amelyikkel megfelelő pozícióban áll. Ezzel szemben a wafter (kikönnyített) csalik mérsékelt felhajtóerővel bírnak, ezáltal nem annyira kell azokat pontosan balanszírozni. ezekből mutatok most két fajtát.
Nemcsak felhajtóerő, hanem forma szerint is be lehet kategorizálni a csalétkeket. A két leggyakrabban használt method csali forma a hordó és a golyó. Előbbi forma a mi kínálatunkban a Fluo Method Wafter családban, míg utóbbi a BlendeX Hydro Method családban testesül meg. Ezt a két termékcsaládot fogom a következőkben bemutatni.
BlendeX Hydro Method
E csalicsalád legfontosabb jellemzője, hogy nem felúszik, hanem csak lebeg, így az általunk készített végszerelékeken található horgokat sem emeli fel a fenékről, a hal mégis könnyedén fel tudja szippantani a kosárból kikandikáló golyócskát.
A BlendeX Method golyócskák kétféle, 8 és 10 mm-es méretben találhatóak meg a dobozban. Puha, de tömör állaguknak köszönhetően könnyedén szúrhatóak fel csalitüskére, de jól tartanak azon. Kevert ízvilágú csalikról van szó, melyek nem egyszínűek, hanem minimum két, egymástól merőben eltérő színben készültek.
Jelen pillanatban hat különféle ízben található meg a kínálatban:
- Ananász + Banán, sárga és lila szín
- Eper + Méz, piros és sárga színben
- Fokhagyma + Mandula, fehér és zöld színben
- Tintahal + Polip, fekete és rózsaszín színben
- Vajsav + Mangó, fehér, és narancssárga színben
- TripleX (Nagy Ponty + Frankfurti kolbász + Tintahal), piros, sárga és fekete színben
Fluo Method Wafter
Ezek a 8 mm-es, hordó alakú csalik a BlendeX változattal ellentétben oldódnak, így folyamatosan puhulnak. Állaguk kicsit keményebb, de még könnyedén tűzhetők csalitüskére. Ami e csali különlegessége, hogy nagyon feltűnő „fluo” színekben kapható.
A Fluo Method Wafter 6 különböző ízben érhető el a kínálatban:
- Brutális Máj, barna színű
- Chilis Fahéj, narancssárga színű
- Édes Ananász, citromsárga
- Fokhagyma, fehér színű
- Tüzes Ponty, piros színű
- Vad Szilva, lila színű
Ez a néhány féle csali éppen elegendő ahhoz, hogy a legtöbb intenzíven telepített tavon meg lehessen találni közülük azt, amely éppen jól adja a halat. Fontosnak tartom, hogy kitérjünk a csalik felkínálására is.
Method technikánál kétféleképpen tehetjük a kosárba a csalit. Az egyik, hogy a töltőszerszámba először a csalit tesszük, majd erre etetőanyagot szórunk, és végül az egészet a kosárba tömjük. Ennél a technikánál a csali a kosár tetejére kerül.
A másik módszer, hogy két réteg etetőanyag közé helyezzük a pelletet vagy minibojlit. Ez akkor működhet jobban, ha a kapásokra többet kell várni. Hogy mikor melyiket érdemes alkalmazni, gyorsan kiderül az adott napon.
Immár összeállt a felszerelés, és van mindenünk, amivel halat foghatunk, így akár el lehet menni, pecázni is. A következő részben azokat az aromákat fogom bemutatni, amelyek a kapástalan időszakokban alkalmazva elősegíthetik a pontyok horogra csábítását. Tartsatok velem akkor is!
Írta: Sipos Gábor
Fotók: Putz Tamás