A Haldorádó pontyhorgász napokon Sisa Józsi barátommal, csapattársammal a method technikáról tartottunk előadásokat. Mindamellett, hogy a látogatók nagy figyelemmel kísérték a prezentációnkat, feltűnt, hogy a résztvevők harmada még sosem próbálta ki a lapos kosárral történő horgászatot. Ebből az adatból sok mindent le lehet szűrni, azonban számomra csupán egyet jelent; még többet kell azon dolgoznunk, hogy népszerűsítsük ezt a végtelenül egyszerű és hatékony technikát. Idén felkerült a Haldorádó kínálatába egy igazán különleges method mix, ami nem más, mint a Carp Berry. Ez a hiánypótló keverék remélhetőleg olyan vizekre is eljuttatja a „módszer” hírét, ahol eddig csak legyintettek a hallisztes kajával összeházasított technikára.
A 2014-es új termékeket bemutató filmből már ismerős lehet ez a termék, azonban most szeretnék néhány sort szentelni a használatának is. Nem titok, hogy ez a keverék az olyan vizeken különösen hatásos, ahol a halak nem ismerik a hallisztes eledelt, vagy ahol csak ritkán találkoznak hallisztes etetőanyagokkal, csalikkal. A Törökbálinti-tó pont ilyen. Természetesen lehet itt büdös vagy fűszeres kajákkal is halat fogni, ám a tó halállományának olyan gyors a cserélődése, hogy nincsen ideje a halaknak teljesen átállni a proteinben gazdag eledelre. A halak nagyon nagy része nem éli meg a telepítést követő egy évet sem, ami egy részről szomorú, más részről örvendetes, hogy sokan esznek halhúst, ami nagyon egészséges.
Néhány éve már lehet sportjegyet is váltani, így jókat lehet szórakozni a kisebb méretű pontyokkal és a bőséges egyéb halállománnyal is. Éppen ezért szerettünk volna egy olyan method etetőanyagot, ami megkönnyíti az ilyen tavakat látogatók helyzetét.
Miből is áll a Carp Berry? Ezt nyilván soha nem fogjuk megosztani a nagyérdeművel, viszont nagy vonalakban elárulhatom, hogy összetételének nagy részét kukoricaszármazékok és sütőipari melléktermékek, valamint olajos magvak őrleményei adják. Ez nem csoda, hiszen a legtöbb etetőanyag ezek elegyéből készül. Az ördög azonban most is a részletekben bújik meg.
Az összetételénél talán még fontosabb a kaja állaga. Szemmel látható, hogy különösen odafigyeltünk a keverék homogenitására. A method kajáknak a legfontosabb tulajdonsága ez. Az egyenletes oldódás, szép terülés és ködöző képesség mind más és más összetevő jótékony hatása. Az aromák egyenletes terjedésében is nagy szerepe van annak, hogy az oldódást egy összetevő se gátolja vagy lassítsa, esetleg gyorsítsa meg indokolatlanul!
E gyümölcsös etetőanyag bekeverésénél is figyelembe kell venni azokat a tényezőket, amiket a hallisztes testvéreinél. Mivel azonban ez a kaja jobban hasonlít az átlagos etetőanyagokhoz, valahogy sokkal jobb, sokkal könnyebb vele dolgozni. A folyékony aromákat én mindig tóvízzel elegyítem, majd ezzel nedvesítem be az etetőanyagot. Mikor kellően tapadósnak ítélem meg a keverékemet, akkor néhány nagy gombócba nyomom össze, majd hagyom szikkadni.
A szétmorzsolás után gyakorta igényel még vizet a kaja, amit hozzákevervén tökéletesre dolgozhatjuk az állagát. Mint ahogy minden method kajánál, ennél is fontos, hogy a rostálás ne maradjon el. A horgászat napján kellemes enyhe idő volt, viszont lengedezett a szél. A szél tudja legkönnyebben tönkretenni az etetőanyag keverésébe ölt munkánkat. Ez a természeti jelenség ugyanis alattomosan, észrevehetetlenül kiszárítja az etetőanyagot. Látszólag nem változik semmi, de a kiszikkadt szemcsék miatt változhat az oldódás és a tapadó képesség. Ez ellen úgy védekezhetünk a legjobban, ha egy zárható tetejű edénybe tesszük a kosárbavalót.
A Carp Berry széria új terméke még a soft pellet is, amely tökéletesen harmonizál a kosár tartalmával, így a legóvatosabb ponty sem veszi észre, hogy abban a könnyed falatban egy horog van elbújtatva.
Akinek nem elég izgalmas, hogy egy új etetőanyaggal horgászhat, annak ajánlom figyelmébe a Fluo aromacsalád tagjait is. Ezek olyan új variálási lehetőségeket tárnak elénk, melyek új dimenziót nyitnak a hal figyelmének felkeltésére.
A fent említett tóban sok a kapitális kárász, melyek köztudottan óvatosak, félénkek. Félrevezetésükre a piros árnyalatú Red Fruit aromát alkalmazom itt leggyakrabban. Ez a termék olyan pirosra festi a vizet, ami a hal számára egyértelmű ingert jelent: zavaros víz = kaja.
A zöld színű Green Afrika ebben az időszakban még csak egyetlen funkciót lát el: az apróhal elriasztását. Ha ilyen neonzöld aromát locsolunk a kosarunkra, biztos, hogy a „töltelékhalak” nem mernek majd a horgunk közelébe úszni. Nem érzik magukat biztonságban olyan környezetben, ahol a sziluettjük könnyen kivehető, mert a ragadozók számára láthatóvá válnak.
A Fluo aromák használatát nagyban megkönnyítik a pár forintért beszerezhető pumpás adagolók, melyekkel gazdaságosan tudjuk használni ezeket a csalogatóanyagokat. Személy szerint nekem a „csaligödörbe” nyomott aromacsepp a kedvencem, de a töltet „felületi kezelését” is gyakran alkalmazom. Aki kipróbálja ezeket a termékeket, biztos, hogy a használatukra is kifejleszt majd egy-két praktikát.
Térjünk kicsit vissza magához a technikához. A method módszert egyértelműen az intenzíven telepített vizekre fejlesztették ki. Nos, az általam választott tó intenzív horgásztó ugyan, de nagy kiterjedése és a már említett folyamatos állománycserélődés miatt nem alakul ki olyan helyzet, mint a kicsi, agyontelepített magántavakon, ahol nehéz olyan helyre dobni, ahol nincs hal. Az ilyen nagy tározókon sajnos tudomásul kell venni, hogy szükség van olyan etetésre, ami odacsalja az etetésünkre a halakat. Ennél a technikánál nem kell több kiló etetőanyag bedobására gondolni.
Én mindössze 5 Flat kosárnyi gombócot dobtam be megközelítőleg egy helyre, mielőtt felcsaliztam volna a horgot. Ez arra éppen elég, hogy a folyamatos vízmozgás hírül vigye a potykáknak, hogy itt terített asztal várja őket. Általában így is eltelik fél óra, mire hallal találkozom. Ez a fél óra pont elég arra, hogy 5 perces újradobálgatással folyamatosan gondoskodjak a kaja utánpótlásáról. Előbb-utóbb megjelennek ott a halak, és akkor már állandó érdeklődést tudok elérni.
Ahogy az lenni szokott, először az apróbb halak ugranak rá az etetésre, maguk mögött húzván a testesebb példányokat. Lehet kísérletezni nagyobb csalival, nagyobb horoggal, erősebb ízekkel szelektálni a darabos halakat, de egy biztos, ami nincs a horgászhelyen, azt nem is tudjuk megfogni.
A kárászok, keszegek fogásának lassulása, nagyobb kapásszünetek, erőteljes beleúszások mind a nagyobb halak megjelenésének tünetei. Ha ezt tapasztaljuk, már csak a saját ügyességünkön múlik, hogy túljárunk-e az ellenfél eszén, vagy sem.
Írta: Sipos Gábor