A különböző élőhelyeken fellelhető, azonos fajtájú halak táplálkozási szokásai is eltérnek egymástól. Teljesen másként táplálkozik, például (a magyar horgászok kedvenc hala) a ponty egy kristálytiszta, mély kavicsbánya tóban, és másként egy sekély, zavaros vízben. A sikert döntő módon befolyásolhatja a csalogató etetőanyag színe, íze és számos egyéb tényező. Ezeket figyelembe véve úgy alakíthatjuk át alapkeverékünket, ahogyan azt a körülmények megkívánják. Az etetőanyag-gyártó cégek rohamos fejlődésének, biztos szakmai hátterének és elképesztő ötleteiknek köszönhetően manapság csupán a fantázia szab határt, hogy mit is csináljunk egy teljesen kész vagy alap etetőanyaggal. Azt szeretnénk, hogy más legyen a színe, más legyen az ízesítése, netán vízközt oldódva már hatalmas felhőt képezzen, vagy lent a fenéken oldódás közben „füstöljön”? Mindez manapság nem lehet akadály! Tekintsük át a különleges adalékok használatát!
Etetőanyag színezők
A legismertebb beavatkozás az etetőanyagok színének a megváltoztatása. Erre azért lehet szükség, mert - különösen a kora tavaszi időszakra jellemző tiszta, áttetsző vízben - az élénk színű, mederfenék színétől eltérő keverékek riasztóak az óvatos, félénk halak számára. Sokkal előbb etetésünkre csalhatjuk kedvenceinket, ha sötétre festjük a bevált „csemegét”. Nyáron ez pont fordítva működik! A rengeteg apróhal támadását elsőként az élénk színű keverékekkel tudjuk kivédeni. A sötét mederfenéken messziről jól látható, rikító sárga foltba nem mernek az apróságok beleúszni. Kontúrjaik jól kirajzolódnak e terülten, elvész „láthatatlanságuk”, előbb észreveszik így őket a ragadozó halak, könnyebben válnak prédává. Csak a nagyon éhes és termetes halak merészkednek egy hatalmas, rikító folt közepébe.
A leghatékonyabb festékporok (Pelzer Baits - Boilie Colors, Mosella Max Edition - Boilie Farbkonzentrat, Van Den Eynde Colors) használata nagyon egyszerű. 1-2 kg száraz keverékre csupán grammokat, alig késhegynyi mennyiséget szórjunk rá. Keverjük jól össze, és ezután nedvesítsük meg. Pillanatok alatt elérhetjük a kívánt színhatást.
Fontos! Soha ne felejtsük el, hogy a világos (natúr) színű keverékeket tudjuk a legkönnyebben bármilyen színűre megfesteni. Egy sötétbarna kaja nehezen festhető meg sárgára.
Színezők és felhősítők vízközti horgászatnál
Vannak olyan speciális festékporok, amelyek ráadásul - kis sűrűségüknek köszönhetően - hatalmas felhőt képezve lassan süllyednek le. Ezek közül a legismertebb a Sensas Tracix és a Mosella Neon. Hol vehetjük ennek hasznát? A vízközti, apróhal horgászatban bizonyította létjogosultságát. Sneci, vörösszárnyú és apró karikakeszeg imádja a lassan süllyedő, hatalmas, színes felhőt. Ebben táplálék után kutatva, biztonságban érzi magát. A felhősítő használatával többszörösére növelhető az etetőanyag csalogatóhatása, illetve a nehéz keverékek is alkalmassá tehetők vízfelszín közeli horgászatra. Mindez akkor a leghatékonyabb, ha „toccsanós” (túlnedvesített) a kaja.
Színezők és felhősítők fenéken történő horgászatnál
A dévérkeszeg horgászatnál bizonyosodott be számos alkalommal, hogy igazán hatékonnyá akkor válik a mesterkeverék, ha „füstöl” is. Ehhez olyan speciális adalékanyagra van szükség, amely kellően nehéz, tehát súlyt ad az etetőanyagnak, amely így könnyebben, pontosabban dobható vagy lőhető, és vízbe érkezéskor csak a kívánt helyen lép működésbe. Ez lehet fenék feletti 1-2 méter vagy kizárólag a mederfenék. A Sensas Litou (sárga színű) és Litou Extra (narancssárga színű) ennek az elvárásnak tökéletesen megfelel. A lassan bomló etetőanyag a mederfenéken füstölög. Ez a hatás tovább erősödik, ha beleúszik néhány hal. Pillanatok alatt akkora „köd” keletkezik, hogy a halak az orrukig sem látnak. Ezt imádjak! Mohón és bátran táplálkoznak, hiszen senki sem látja őket…
Etetőanyag ragasztók
Időnként növelni kell az etetőanyag tapadó hatását, hogy egészben a fenékre érjen, vagy több élő anyagot tudjon magával vinni. Ekkor jöhetnek számításba a különböző bázisú ragasztók.
- Sensas Collix
A legismertebb, édes ízű, enyhén karamellás illatú ragasztópor, amely különösen a keszeges keverékek tapadó hatását fokozza. A megnedvesített kész keverékre is rászórhatjuk, majd kevéske víz hozzáadásával máris érezzük a különbséget. Óriási előnye, hogy nem változatja meg a keverék homogenitását (nem lesz csomós a kaja).
- Sensas Décollix
Pont ellentétes hatású, mint a Collix. A túlságosan ragadós kaját szétdobja, amely így egyenletesen és gyorsan oldódik.
- Mosella MX
Ez a ragasztópor nem csak ragaszt, hanem színez is egyben!
- Top Mix Etető ragasztó
A többféle ízben készülő adalékanyag a hétköznapi horgászatok legegyszerűbb és leghatékonyabb ragasztója. Különösen a kosaras horgászok kedvelik. Az etetőkosárba belenyomott keverék lassabban és egyenletesebben oldódik ki. Egy zacskó (150 g) 5 kiló száraz etetőanyaghoz elegendő.
- Sensas Pudding
Az alapozó etetés előtt a megnedvesített, élő anyaggal bekevert etetőanyag (főleg ha kicsit több csontit vagy szúnyoglárvát kevertünk bele) nehezen formálható gombócokká. Ha ekkor rászórunk kevéske natúr, ízesítés nélküli pudingport, máris megváltozik a helyzet. A keverék remekül fog tapadni, több élő anyagot elbír és jól formálható. Vízbe kerülve azonban gyorsan és egyenletesen oldódik.
Változtassuk meg az ízhatást!
Gyakorlati tapasztalatok egyértelműen igazolják, hogy a különböző vízhőmérséklet mellett komoly jelentősége van a keverék ízének. Tehát egyáltalán nem mindegy, hogy az sós vagy édes ízű! Nagyon hatékony adalékokkal tudjuk ezt a kívánt módon befolyásolni.
Fontos! A natúr etetőket célszerű sózni vagy édesíteni. Az erősen sós kajából nehezen tudunk édeset készíteni, de ugyanez fordítva is igaz.
- Top Mix Ízfokozó
Ennek a különleges adalékanyagnak köszönhetően fokozható a keverék íz és aroma hatása. Vagyis a vaníliás még vaníliásabbnak, az epres még epresebbnek fog érződni, és segíti ezek gyors, egyenletes terjedését. Élelmiszeriparban használt adalék, amely sós ízűvé változtatja keveréket.
- Sensas Sweetix
Rendkívül erős édesítőszer. Olyan finom, porcukorszerű anyag, amely tízszer édesebb, mint a répacukor! Egy kávéskanálnyitól már olyan édes lesz a kaja (1-2 kiló), mint a méz. Ezt különösen a dévérkeszegek és kárászok imádják.
- Sensas Sel Brun
Különleges eljárással készített, barnára színezett só. Az erős sós íz riasztja az apróhalakat, de mágnesként vonzza a nagyokat! A természetes ásványi anyagot jól ismerik a halak, amely 8 Celsius-fok feletti hőmérsékletű vízben a pontyos keverékek nélkülözhetetlen adalékanyaga.
- Mosella Amirom
Ez az adalék némiképp kilóg a sorból, hiszen nem az ízét változtatja meg a keveréknek, hanem annak fogósságát javítja. Olyan étvágygerjesztő stimulátor, amely az etetésre tévedő halak éhségérzetét fokozza, így tovább az etetésen tarthatók. Főleg a nagytestű halakra van érzékelhető hatással.
Dúsítsuk „élő anyaggal” a keveréket
Köztudomású, hogy a legjobb keverék is még jobbá tehető kevéske élő anyag hozzákeverésével. Bizonyos körülmények között ez azonban kivitelezhetetlen. Nem lehet beszerezni, túlságosan gyorsan megromlik, nehéz eltárolni, kezelni, stb.. Ezen a problémán segítenek a szárított és liofizált (fagyasztva szárított) adalékok. Ezek közül a legismertebbek a következők:
- Vörös szúnyoglárva
A halak természetes tápláléka. Minden vízben előforduló rendkívül vonzó csemege. A kiszárított egész lárva (beszerezhető akvarisztikai boltokban), ahogy megszívja magát vízzel, máris lassan elmerül. Akár szárazon, akár nedvesen keverjük etetőnkhöz, annak csalogatóhatását jelentősen megnöveli. A Sensas Fouillix tömény szúnyoglárva-kivonat. A 33 g szúnyogport (ennyi a zacskó tartalma) 300 grammnyi élő szúnyoglárvából nyerik. Különösen a keszeges keverékeknél vált be.
- Bolharák
A bolharák, a halak egyik ismert természetes tápláléka. A későbbi felhasználásának sikerét a gondos feldolgozás garantálja. Testének jelentős része víz, ezért élőhelyéből eltávolítva a levegőn rövid időn belül rothadásnak indulna. Egy speciális eljárásnak köszönhetően a víz úgy kerül kivonásra az élőlény testéből, hogy közben minden értékes alkotóelem sértetlen marad. A folyamat neve liofizálás - fagyasztva szárítás. Ha felhasználás előtt a bolharákot beáztatjuk (pótoljuk az eltávolított nedvességet), pont ugyanolyan lesz, mintha most emeltük volna ki a vízből, csak éppen nem mozog. A nagyobb testű halak (pontyok, nagy dévérek) csemegéje.
- Garnélarák
A garnélarák a (tengeri) halak ismert természetes tápláléka. Termete lényegesen nagyobb, mint a bolharáké. Keményebb, húsosabb falat. Magas olajtartalma és intenzív erős illata miatt különösen nagy hatással van az édesvízi halakra. Felhasználás előtt célszerű ledarálni vagy durván összezúzni (ez a nagy darabok miatt lehet lényeges), majd áztassuk be, és keverjük hozzá az etetőanyaghoz. A hatás megdöbbentő!
- Crysalis = selyemhernyóbáb
A selyemszálaktól megszabadított selyemhernyó gubóját kiszárítják, majd kétféle módon kínálják a horgászoknak. Az egész, darabos crysalis bábot használatba vétel előtt be kell áztatni, mert különben fellebeg. A kellően megnedvesített, felpuhult báb (ezt legalább 24 órás áztatás alatt tudjuk elérni!) különösen a folyóvízi horgászatok során bizonyította rendkívüli csalogató hatását. A kész folyóvízi etetőanyagokhoz hozzákeverve vagy dróthálóba helyezve, olyan hatással van a domolykóra, paducra, márnára és jászkeszegre, amely leírhatatlan. Az őrölt változat a legjobb minőségű sneciző anyagok nélkülözhetetlen adaléka. A lassan süllyedő, felhős anyag igazi csáberejét különleges fanyar íze és rendkívül magas fehérjetartalma adja.