Ez talán a legelterjedtebb amurfogási technika, még akkor is, ha kivitelezése nehezebb, és időigényesebb, mint az előzőekben bemutatott methodos amurozás. Egyrészt nagyobb mennyiségű csalogatóanyagra, másrészt komolyabb technikai tudásra van szükség ehhez. Megijedni mégsem kell, ugyanis megpróbálom mind az etetőanyag szortimentet, mind pedig a technikát annyira leegyszerűsíteni, hogy egy átlagos horgásznapot kényelmesen végig lehessen vele horgászni, és bízom benne, hogy a halak is partnerek lesznek ebben.
Ahogy a második részben, így most is a végszerelék bemutatással kezdem, ám most sokkal könnyebb dolgom van, hiszen mindössze a kosár fajtája tér el a múltkoritól. Ez esetben egy 25 grammos Haldorádó Pellet Feeder kosarat kell a dobóelőkére fűzni. A másik különbség, hogy ennél a technikánál a hajszálelőkére fűzött csalikat preferálom, legyen az pellet vagy akár kukorica. A kosár változtatásával még az is jár, hogy a horogelőke méretét csökkenteni kell akkorára, ami a gubancgátló cső felé visszahajtva nem éri el kosár felső részét, így dobás közben nem tud összegubancolódni.
A két bot felszerelésével azonban még nem állunk készen a horgászatra, mivel szükség van egy etetőbotra is. Ezt pont akkora távolságra kell kihúzni és kiakasztani, amilyen messzire pecázni fogunk. Azért van szükség külön tetőbotra, mert a viszonylag nagy mennyiségű alapozó etetést olyan nehéz gombóccal kell végezni, amelyet egy átlagos feeder bot nem biztos, hogy elvisel. Erre a célra bármilyen horgászbot használható, ami kellően erős.
De hogy mi is az, amelyet el kell dobni? Kétféle módszert szeretnék bemutatni, amivel az etetést lehet végezni. Az egyszerűbb és olcsóbb alternatíva, ha egy 3XL Haldorádó Round Feeder kosarat használunk. Ebbe bele lehet tölteni a magvakkal, pelletekkel dúsított etetőanyagot. Hogy milyen legyen a „hordozóként” szolgáló etetőanyag? Lehetőleg erre a célra is valamilyen kukorica alapú keveréket használjunk. Személy szerint a Fluo Energy - Ördögűző és a Vad Ponty keveréket kedvelem, mert ezek magas TTX tartalmuk miatt jól gyúrhatóak, mégis gyorsan bontanak és vízközt is szépen utat mutatnak a halaknak, miközben a szemes cuccok a fenékre érve ott is tartják a halakat.
A másik eszköz a Spomb. Kezdőknek a legkisebb vagy a közepes rakétát ajánlom, amelybe szárazon lehet tölteni a magvakat, pelleteket, és pontosan be lehet dobálni akár nagy távolságra is.
A legnagyobb kérdés az szokott lenni, hogy mennyit érdemes alapozni. Rövid, egynapos horgászatok alkalmával indításként elég 1 kg Tejsavas kukorica, Tejsavas Kukorica - Búza, Hidegen Sajtolt Kukoricacsíra Pelletet és/vagy Hidegen Sajtolt Tökmag Pellet az alapozáshoz. Ha kosárral végezzük a folyamatot, akkor annyi etetőanyagot kell hozzátenni a darabosabb alkotóelemekhez, hogy a mixtúrát bele lehessen tömni a Round Feeder kosárba úgy, hogy a dobást még is kibírja.
Az alapozó etetést nem árt kicsit széthúzni, főleg akkor, ha mindkét bottal azt szeretnénk meghorgászni. A halak figyelmének felkeltésére 8-10 3XL-es gombóc elegendő, inkább törekedjünk az állandó utánpótlásra. Ha ez kész, akkor nincs más hátra, mint a felcsalizott végszerelékeket bedobni. A kosárba célszerű FermentX etetőanyagot nyomni, méghozzá valamilyen ízesített formában, mert az etetésen ezt hamarabb megtalálja a hal, mint a natúr eledelt.
Csalit is olyat érdemes választani, amely ugyan van a „terített asztalon”, mégis kitűnik valamivel. Erre a legalkalmasabb a már ismert FermentX Oldódó Pellet, de fogós kombináció lehet az alapozásból kiválogatott kukorica is egy-két szem ízesített SpéciCornnal kikönnyítve. FermentX Nagyhal Csalival is érdemes próbálkozni, ám ez egy tekintélyes falat. Inkább csak akkor ajánlom, ha a sok kisméretű ponty és keszeg miatt olyan csalira van szükség, amely megvárja az amurokat vagy akkor, ha tényleg termetes halra vágyunk!
Ennél a módszernél nem kell meglepődni azon, ha az etetéstől számított pár percben semmi sem történik. A sokáig tartó, hangos csobogás miatt az amurok megriadnak és csak egy kis idő múlva kezdenek táplálkozásba a helyünkön. Ez hatványozottan igaz akkor, ha van hova bújniuk, mint pl. a Kápolnásnyéki-tavon, ahol a dús nádas remek menedékhelyként szolgál számukra.
Amennyiben az első kapásra máris amurt fogunk, érdemes azonnal ráetetni. Itt nem kell nagyban gondolkodni, elég egy töltetnyi magokkal, pelletekkel teli Spomb! Ha minden kifogott amur után dobunk egyet, akkor csak kicsit riadnak meg a halak, és pár percen belül ismét foghatóak lesznek, sőt, kedvenc vizemen, a Kápolnásnyéki-tavon egyenesen imádják, amikor a „fejük” felett csobban be a bomba. Ha jó helyre megy a rakéta, érdemes gyorsan letenni az etetőbotot, mert pár pillanat múlva repül a feeder.
Az olyan helyeken, mint amit említettem, a folyamatosságon van a hangsúly. Megesett már velem is, hogy nem mertem az alapozó etetés után csobogni, aminek az eredménye 1 óra ücsörgés volt. Aztán nekiláttam szórni az eledelt, és pillanatokon belül életre kelt a pálya. Kedvenc tavamon a „sáskajárás” idején egy bottal lehet csak horgászni, a másikkal pedig dobálni rá a rakétát.
Természetesen, ahogy már az első részben is említettem, ez a technika költségesebb, mint a methodos amurozás, ám hatékonysága megkérdőjelezhetetlen. Megijedni azonban nem kell, 5-6 órányi aktív horgászaton etetésre nekem 1 kg Hidegen Sajtolt Kukoricacsíra Pellet, 1 kg Tejsavas Kukorica vagy Kukorica-Búza és fél zacskó Hidegen Sajtolt Tökmag Pellet szokott elfogyni. Az alapozáshoz hordozóanyagként fél zacskó Ördögűző, míg a horgászat során 2-3 zacskó FermentX kerül bevetésre. Nyilván ez sem kevés, de fáradozásainkat a halak meghálálják, és olyan élményekkel gazdagodunk, ami kárpótol.
A „Nyéki” tóra előszeretettel járok mind örömpecára, mind pedig új termékeket próbálni, kísérletezni. Számtalanszor előfordult már, hogy mögém, mellém telepedtek érdeklődő horgásztársak, akik azon túl, hogy az új termékek iránt érdeklődnek, készséggel osztják meg velem véleményüket az általuk használt csalikról, etetőanyagokról. A legnagyobb elismerés az, amikor a horgászat végeztével csak ennyit mondanak: „Te, Gábor! Ez tényleg működik. A hétvégén kipróbálom én is!”…
Írta és fényképezte: Sipos Gábor