A következő bemutató azok számára készült, akik még csak most játszadoznak a bojlikészítés gondolatával. Számukra még ismeretlennek tűnhetek, ezért engedjétek meg, hogy bemutatkozzam. Kovács Zoltán vagyok, az SBS termékek magyarországi importőre, teszthorgásza, és nem utolsósorban az eredményesnek mondható SBS SziKo Team egyik nélkülözhetetlen tagja. Több mint 5 évvel ezelőtt találkoztam először a bojlival mint csalival. Akkor még igen szegényes választékból, kizárólag magas tartósítószer tartalmú, készre készített bojlik közül válogathattam, inkább kisebb, mint nagyobb sikerrel… De hamar rá kellet döbbennem, hogy csak azoknak a bojlis horgászoknak terem igazi babér, akik saját maguk készítik el bojlijukat, amit akkoriban még a csak nehezen beszerezhető alapanyagokból kellett megoldaniuk!
Mivel nagyon vágytam a bojlis pontyhorgászat sikerére és egy igazán kapitális halra, nekiláttam az alapanyagok beszerzésének. Mondanom se kell, az összegyúrásig sem jutottam. Már néhány nélkülözhetetlen alapanyag hiánya felborította a tervemet. Már majdnem teljesen lemondtam a bojlis pontyhorgászattal elérhető örömökről, amikor Szerbiában találkoztam az SBS termékekkel. Az ott látottak és a későbbiek során elért eredmények teljesen megváltoztatták a bojlizásról alkotott véleményemet.
A pontyhorgász világbajnok Király Iván személyesen mutatta meg az alapvető dolgokat, melyek egy fogós bojli elkészítéséhez elengedhetetlenül szükségesek. De a különleges segítség ellenére is rengeteg kellemetlenségbe ütköztem a bojlikészítések során, amíg - több lépcsőn keresztül - eljutottam jelenlegi ismereteim szintjére. Ezért fejembe vettem, hogy e lépcsőkön keresztül, melyek az alap-, a haladó és a mesterszint, bemutatom a bojlikészítés fázisait, hogy megkíméljelek benneteket azoktól a hibáktól, melyekbe magam is többször beleszaladtam. Nem beszélve arról, hogy e hibák miatt többször éreztem úgy, hogy most már elegem van, és én befejezem a bojlikészítést. Ha ezekben a pillanatokban nem a belső hangra hallgatok, amely azt súgta: „Tarts ki, biztosan meglesz az eredménye!”, akkor olyan életre szóló élményektől fosztottam volna meg magam, melyekről a pontyhorgászok többsége csak álmodik!
A bemutatóim célja, hogy megmutassam az SBS termékekben rejlő kivételes lehetőségeket, és azt, hogy hogyan tehetjük egyszerűvé magát a bojlikészítést. Mert szerintem nincs nagyobb siker annál, ha valaki saját kezűleg készített csalijával éri el a számára kitűzött, korábban elérhetetlennek tűnő fogási eredményt. Nem húzom tovább az időt, lássuk a bemutatót!
Az első lépés, hogy szerezzük be és készítsük elő az alapvetően szükséges dolgokat, melyek a következők:
Bojlikészítéshez szükséges kiegészítők:
- Bojliroller
- Bojli kinyomó pisztoly
- Lefedhető edény, szűrő és szükség esetén egy kemping gázpalack + gázrózsa
- A bekevert mennyiségnél nagyobb űrtartalmú edény
- Injekciós fecskendők különböző méretekben
- Evőkanál, teáskanál, kávéskanál, kés
- A bojliroller rögzítéséhez szükséges eszközök
Elsőként rögzítsük a bojlirollert, hogy ne okozzon problémát görgetés közben az, hogy csúszkál az asztalon.
Ezzel megtettük a szükséges előkészületeket, végre elkezdhetjük a bojlikészítést. Az általam ajánlott, felmelegedő és lehűlő vízre (tavasszal és ősszel) leghatékonyabb recept a következő:
Tavaszi SBS bojlirecept összetevői
2 kg Catcher Base mix Squid and Octopus (tintahal és polip ízesítésű bojlikeverék)
1 kg Catcher Base mix Strawberry Jam (eperkrém ízesítésű bojlikeverék)
27 db tojás
150 ml Attract Complete Arctic (hidegvízi komplett étvágyfokozó keverék)
120 ml Omega Red Salmon Oil (kiváló minőségű vöröslazac olaj)
9 ml Strawberry Jam EA Range Flavour (etil-alkohol bázisú eperkrém aroma)
15 ml Squid & Octopus Concentrated Flavour (tintahal és polip ízű tömény aroma)
3 kiskanálnyi só
Miután egyenletesen elkevertük a folyadékokat, adagoljuk hozzá lassan és egyenletesen a bojlimixet. Nagyon fontos, hogy mindig a folyadékhoz adjuk a mixet, mert így tudjuk szabályozni, hogy milyen állagú legyen a masszánk. Ha túl lágy, még adhatunk hozzá száraz anyagot, de ha túl keménnyé válik a massza, akkor nem végeztünk tökéletes munkát, mert az újabb folyadék, melyet a masszánkhoz adunk, nem fog vele egyenletesen elkeveredni. Így könnyen elfordulhat, hogy pont abból a bojliból hiányoznak (vagy éppen túltengnek benne) a szükséges adalékok, melyet elsőként fogunk a halaknak a horgon felkínálni. Nem szeretném, ha éppen ebből az okból kifolyólag kudarccal fejeződne be az első, önálló bojligyúrásod! Ezért még egyszer mindenkit nyomatékosan kérek, hogy nagyon figyeljen a száraz anyag folyékony adalékokhoz való egyenletes adagolására a. Inkább maradjon a bojlimixből, melyet fénytől és nedvességtől védetten visszazárva nyugodtan eltarthatunk a következő, remélhetőleg már haladó szintű bojligyúráshoz!
Néhány perc eltelte után vegyünk ki a légmentesen lezárt masszából annyit, amennyivel feltöltjük a kinyomó pisztolyunkat. Ezután kezdjünk hurkákat nyomni az asztalra. Csak néhány hurkát nyomjunk ki egyszerre, majd kezdjünk bele a rollerozásba. Ez azért fontos, mert ha túl sokáig van a levegőn a hurka, könnyen megszáradhat, ami azt eredményezheti, hogy nem kapunk tökéletes, könnyen formázható golyókat, vagy ami még rosszabb, hogy egyáltalán nem tudunk golyókat formálni belőle.
Nagyon fontos, hogy ennél a résznél, bármennyire is türelmetlenek vagyunk, ne kapkodjunk! Ez már a célegyenes, ami meghatározhatja bojlink fogósságát, sajnos könnyen lehet, hogy negatív irányba. Ha túl sok bojlit teszünk a rotyogó vízbe, könnyen lehűthetjük velük a vizet, amivel megállítjuk a forrást. Így a fent említett időt betartva túl puha lesz a bojlink. Ez azért probléma, mert nem tart majd sokáig a hajszálelőkén! Ha az említett időn túl főzzük, akkor könnyen abba a hibába eshetünk, hogy kifőzzük a bojlinkból az értékes anyagokat. Bár az SBS aromák maximálisan főzésállóak, ennek ellenére is vannak a bojliban olyan értékes hatóanyagok, melyek túlzott ideig történő főzés során károsodhatnak. Ilyen például a Catcher Base mixben, por alakban megtalálható Betain HCl. Túlfőzés esetén e termék jelentős része eltűnik a csaliból, ami miatt jelentősen csökkenhet az elkészített bojlink fogóssága. Ezért ne kapkodjunk, és pontosan tartsuk be a fent említett, főzésre vonatkozó tanácsokat!
Miután kifőztük az összes bojlit, melyet egy szellős kosárba vagy hálóra helyeztünk, egy óráig szárítsuk őket. Ezután a következő lehetőségek közül választhatunk:
1. Tegyük a bojlikat légmentesen lezárva mélyhűtőbe, a következő módon: néhány szemet, melyet horogra szántunk, helyezzük egy kis, légmentesen zárható edénybe vagy tasakba. De mielőtt az edénybe vagy a tasakba raknánk, kenjük be az edény vagy a tasak szélét 5 ml Attract Complete és 1 ml Squid & Octopus aroma keverékével. A belehelyezett bojlikat lezárás után jól rázzuk össze, hogy az illatos folyadék mindenütt befedje a bojlik felületét.
A maradék, etetésre szánt bojlikat az előzőekkel azonos módon kezeljük, annyi változtatással, hogy ne használjunk aromát, csak az Attract Complete étvágyfokozót. Zárjuk le ezeket is légmentesen, és jól rázzuk össze őket! Ezeket is a mélyhűtőbe helyezzük!
Többször visszatérő kérdés, hogy hűtőben is eltárolhatóak a bojlik? Sajnos, csak és kizárólag a mélyhűtőben tarthatóak el hosszú ideig! De a tervezett horgászatot megelőző este vegyük ki a hűtőből és hagyjuk kiolvadni…
2. A másik lehetőség (főleg azok számára, akiknek nincs lehetőségük a fagyasztásra), hogy a bojlit megfelelő körülmények között - száraz, hűvös helyen (különben megpenészedhet a tojástól), minimális légáramlat mellett, szellős szárító hálókon tárolva - folyamatosan szárítjuk. Ennek egyetlen hibája, hogy minél tovább szárad, annál keményebbé válik. Bizonyos speciális esetekben ez nem baj, de a frissen elkészített vagy kiolvasztott bojlinak fogósság szempontjából nincs párja! Aki teheti, az a fagyasztásra, vagy ami még jobb, az azonnali felhasználásra törekedjen!
Első látásra biztosan rendkívül bonyolultnak tűnik mindez, de higgyétek el, nem az! Azért mutatom be ilyen részletesen és nagy körültekintéssel, hogy rögtön az első gyúrás után realizálni tudd, kedves leendő bojlikészítő olvasó, a munkád gyümölcsét. Vagyis, hogy kifogd életed első halát, melyet az önállóan elkészített bojlidnak köszönhetsz, mely a Te érdemed, és egy kicsit a kiváló minőségű SBS termékeké is. Mert bármennyire is hihetetlennek tűnik, de a fent leírtak pontos betartása mellett elkészített bojlival a következő horgásztúrára azzal a biztos tudattal indulhatsz, kedves barátom, hogy most a megfelelő csali van a tarsolyodban! Hidd el, miután megbizonyosodsz erről, megváltozik a bojlis horgászatról alkotott véleményed!
A letölthető kisfilmben további hasznos információkat és praktikákat láthatsz:
A következő hetekben ez vár még rátok:
- Bojligyúrás haladó szinten
- Bojligyúrás mesterszinten
- Bojligyúrás ínyenceknek
Minden további részhez letölthető videót is csatolunk majd, tehát a téma iránt érdeklődők igazán részletes információkhoz juthatnak. Viszlát a következő epizódban!
(X)
Írta: Kovács Zoltán
www.sbsbojli.hu
Fotók és videó: Takács Péter