Az előző epizódban átnéztük, hogy milyen eszközökre is van szükség, ha otthon, saját magunk akarjuk elkészíteni bojlinkat. Most lépésről lépésre megnézzük, hogyan is kell azt elkészíteni, mik azok az apró fortélyok, melyekkel megkönnyíthetitek saját munkátokat, ezért is érdemes továbbkattintani!
Sokan a mai napig nem tudják elképzelni, hogyan is kell (vagy lehet) bojlit készíteni otthon, házilag, ezért tartottam fontosnak ezt az epizódot. Lényeges, ha bojlit gyúrtok, hogy soha ne kapkodjatok, mindent előre, megfontoltan gondoljatok végig, ha nem gyári recept alapján dolgoztok, mindent vessetek papírra, mielőtt nekiláttok a munkának!
Előkészítés
Ha bojlit készítek, nem szeretek kapkodni, rohangálni, ezért minden szükséges eszközt előkészítek, így ha szükségem van egy evőkanálra, nem kell könyékig tésztásan a házban rohangálnom. (Nem sok családtag kedveli a tintahalas ajtókilincset, konyhaszekrényt. Higgyétek, el sok veszekedéstől megkímélhetitek magatokat! :))
Gyúrás
A tojás feltörésével kezdjük - én mindig egyesével töröm fel egy edénybe, így elkerülhetők záptojás okozta kellemetlenségek, és bár meglassítja a munkát, az még mindig jobb, mintha a századik felütött tojás tönkretenné az egész munkánkat. Ha a tojás megvan, jöhetnek a folyékony és por állagú adalékok. Ezeket mindig a tojáshoz és nem a mixhez adagoljuk! Ezeket géppel egyenletesen elkeverem és elkezdem hozzáadagolni a mixet apránként, addig, míg a keverőgép elbírja. Ezután jön a munka izzasztósabb része, a kézi gyúrás. A tésztát addig kell gyúrni, amíg elérjük azt az állagot, hogy nem ragad a kezünkre és az edény falától is elválik. Ekkor pihenni hagyom a tésztát körülbelül húsz percig, hogy a nagyobb szemcsék is megszívják magukat nedvességgel. Ezt követően hurkákat formálunk belőle, azokat betöltjük a kinyomó pisztolyba, majd megkezdjük a csali megformálását a bojli roller segítségével.
Főzés
Ez az a művelet, melyet mindenki pofonegyszerűnek tart, mégsem az. Nem mindegy, mekkora méretű golyókat készítettünk és milyen módon szeretnénk majd tárolni a szárítást követően. Ha fagyasztjátok (ez a legjobb megoldás), rövidebb főzési idő is elegendő, így kevesebb aromát és tápanyagot főzünk ki a bojliból. Ha szárítjátok, akkor muszáj legalább másfél percig főzni, különben marad benne nyers fehérje, ami a csali száradás közbeni bepenészesedését okozhatja.
Szárítás
Ha lefagyasztjátok a golyókat, akkor is érdemes egy-két napig szárítani azt, így elérhetitek a kellő állagot. Fontos, hogy soha ne szárítsatok bojlit tűző napon, mert az a kirepedezéshez vezet. A legjobb a szellős, közepes hőmérsékletű padlás, itt a levegő is mozog, illetve kellően száraz ahhoz, hogy ne romoljon meg a csali.
A kezdő, még a módszerrel és technikával ismerkedő horgászok számára nagyon jó megoldásnak számít az SBS cég legújabb fejlesztése, melyet még egy bojli gyártó cég sem hozott forgalomba: ez nem más, mint, azon komplett bojlimixek, melyek a por mellett tartalmazzák az összes olyan fontos anyagot, ami a tökéletes csalihoz kell. Néhány évvel ezelőtt, azt hiszem, nagyon tudtunk volna örülni egy ilyen komplett megoldásnak, amikor még az alapanyagokat sem volt egyszerű összeszedni.
Ha csak ki akarod próbálni a bojligyúrást, elég megvásárolnod egy ilyen dobozkát, és már gyúrhatod is az első saját készítésű csalidat!
A következő rész tartalmából:
Bojlis Suli 26. - Felkészülés az első bojlis túrára
Megnézzük, mire is van szükségünk a természetben egy több napos horgász túra folyamán.
Írta: Haskó Tamás (Carpjunior)
Fotó: Nagy Gábor