Mesterkonyha 1. - Adalékanyag kalauz

Mesterkonyha 1. - Adalékanyag kalauz

A „Mesterkonyha” című sorozat célja, hogy áttekintést adjunk az etetőanyagok, adalékanyagok, pelletek, földek, aromák és minden ehhez kapcsolódó termék zűrzavaros és elsőre bonyolult világában.

Az alapötletért nem kellett messzire menni. Amikor a horgászok döntő többsége belép egy horgászboltba, máris 10-20-50, vagy akár 100-féle etetőanyag, adalékanyag és aroma között találja magát.

Túlságosan nagy a kínálat, nehéz benne eligazodni. Hazánkban közel 100-féle adalékanyaghoz lehet hozzájutni!

„Melyiket válasszam, mikor melyiket használjam? Mit keverjek, ha pontyot akarok fogni, mit tegyek még hozzá, ha nagy dévért szeretnék fogni? Mire való ez az adalékanyag?” Ismerős, nap mint nap elhangzó kérdések, amelyre legtöbbször nem kap kielégítő választ az érintett.

A sorozat első részében kizárólag az adalékanyagokkal foglalkozunk, kiemelve közülük a legnépszerűbbeket.

Mielőtt belevágnánk, nem árt tisztázni, hogy mi célt szolgálnak az adalékanyagok. Használatukkal megváltoztathatjuk (még jobbá tehetjük) a kész gyári keveréket, a helyi viszonyoknak és a halak ízlésének megfelelően, de a rendelkezésre álló anyagokból akár egy teljesen új keveréket is összeállíthatunk.

Angolmorzsa

Különleges eljárással készített festett kenyérmorzsa. Ha megnedvesítjük megduzzad, térfogata akár a duplájára is megnő. Az etetőanyagot különösen látványossá teszik a feltűnő színű szemcsék. A legelterjedtebb a sárga és a piros, de van már narancssárga, zöld és kék is. Ezek egy része „liftezik”, a keverékből kiválva fellibeg, majd teljesen átázva visszasüllyed. Ez is fokozza a keverék csalogatóhatását, hiszen a vízközt tartózkodó halaknak utat mutat a fenéken fekvő finomságok irányába. A teljesen átnedvesedett, megduzzadt, nagy, puha kenyérmorzsa szemcséket különösen kedvelik a pontyok és a nagyobb testű keszegfélék. Használata nem javasolt túlzottan sekély, sok apróhalat (snecit, vörösszárnyú keszeget) rejtő vizekben, mert lehetetlenné válik tőlük a horgászat.

Az angolmorzsából van lebegő és süllyedő változat is

Van már merülő morzsa is. Ez akár szárazon, anélkül hogy megnedvesítenénk, azonnal elmerül. Alapanyaga nem tisztán kenyér, a „tésztás” morzsa lassabban puhul meg, de garantáltan nem jön fel belőle egyetlen szemcse sem. Különösen bevált áramló vizeken (folyókon) vagy ahol a mederfenékre kell koncentrálni a halakat.

Pastoncino

Olajos, süllyedő, citrom aromával kezelt, közepes szemcseméretű „nehéz morzsa”. A hangsúly a rendkívül intenzív citrom aromán van, amely főként a nyári meleg vizekben hatékony. A szétbomló etetőanyagban virító apró (piros vagy sárga) szemcséket a halak megeszik. A sok ízletes falat hosszú ideig a horgászhelyen tartja őket. Őshazájában, Olaszországban a kárászos, pontyos keverékek nélkülözhetetlen összetevője. Hazánkban (elsősorban) a dévéres keverékek adaléka.

Olajos, citromízesítésű nehéz morzsa a Pastonchino

Epiceine

Édes, mint a méz, hiszen a legfinomabb, friss mézeskalács közepesen durva őrleménye. Három különböző színben kapható: fekete (a téli vagy a nagyon tiszta vízben való horgászatokhoz); barna (tavasszal és ősszel); sárga (a nyári meleg vagy zavaros vízbe). Színüket festékanyag hozzáadásával érték el, ezért az etetőanyag (amelybe belekeverjük) is átveszi ezt a színt. Elsőszámú ponty és amur csemege, de a jó dévéres keverékekből sem hiányozhat!

Epiceine: mézeskalácsliszt, az évszaknak megfelelő színben

Piskótalisztek

Különböző sütemények, ostyák és piskóták őrleménye. Remek ballasztanyagok. Ízüket és színüket az alapanyagnak köszönhetik. Legnépszerűbbek a csokoládés (barna) és a mézes (élénksárga) piskóta. Édes, természetes ízük miatt kedvelik a halak, ezeket az adalékokat bármilyen keveréknél - legyen az álló vagy folyóvízi - felhasználhatjuk.

A piskótalisztek remek ballasztanyagok

Olajos magvak őrleményei

A különböző olajos mag őrlemények a magas fehérjetartalmú, tápláló keverékek nélkülözhetetlen alkotóelemei. Minden keverék csalogatóhatását fokozzák, használatuk különösen tavasszal és ősszel (15 C fok alatti vízhőmérsékletnél) ajánlott, amikor a halak a mennyiséggel szemben inkább a minőséget (és főkén a beltartalmat!) értékelik.

Az olajos magvak őrleményei nélkülözhetetlenek a jó minőségű, tartalmas keverékek elkészítése során

Kenderliszt: a frissen pörkölt és őrölt kenderliszt átható illata mindent elnyom. Aromája sokáig és jól érződik, ha belekeverjük etetőanyagunkba, nincs is szükségünk más „illatosítóra”. Hagyjuk, hadd érvényesüljön. Megőrül érte a bodorka és a dévérkeszeg.

Mogyoróliszt: a hántolt, pörkölt, őrölt földimogyoró szintén meghatározó illatot ad etetőanyagunknak. Ezt a finom olajos aromát a nagytestű dévérkeszegek és pontyok kedvelik.

Tökmagliszt: a héjától megszabadított lapos magocska pörkölve nagyon finom. Jól tudják ezt a pontyok is, az ő elsőszámú csemegéjük.

Mag-mix: jó ötlet volt a különböző olajos magvakból egy mixet létrehozni, amely bármilyen keverék csalogató hatásának fokozására alkalmas. A mag-mix kendermag, lenmag, repce, szezámmag és mogyoró őrleményéből készül.

PV1

A legkiválóbb etetőanyag ragasztó, az etetőkosaras és folyóvízi keverékek nélkülözhetetlen adaléka. Anyaga egy, a cukorgyártás során keletkező melléktermék, amely rendkívül édes és nagyon jól ragaszt. A búza- vagy rozsliszt is remekül ragaszt, de az etetőanyag ettől csirizes, tésztaszerű lesz, a keverék nehezen oldódik. A PV1 cukor bázisú, vízbe kerülve gyorsan feloldódik, ezzel az etetőanyag egyenletes bontását (és a finom édeskés ízt) biztosítja.

A legkiválóbb etetőanyag ragasztó a PV1
Tortue Mais a legnépszerűbb hazai adalékanyag

TTX Tortue Mais

A legismertebb és legnépszerűbb adalékanyag. De mi is ez valójában? Magyarul kukoricapogácsa. A takarmánykukorica szárítása során a kukoricacsíra (a szem legértékesebb része!) letörik. Ez a tört, kissé megpirult darabkákkal keveredve a kukoricaszárítás mellékterméke. Veszendőbe nem megy, ugyanis kipréselik belőle az értékes kukoricacsíra olajat. Kétféle profilú présgép van, az egyik „leveles” formát (ez az ismertebb), a másik „granulátumot” hagy maga után. Az utóbbi a magyar tortue mais. A leveles Hollandiából, Németországból, Olaszországból érkezik hozzánk. Mielőtt felfedezte egy élelmes horgász, hogy ezt a halak is szeretik, állatok takarmányozására használták. Rendkívüli csáberejének és hazai népszerűségének titka, hogy a kukorica legértékesebb, legfinomabb részéből készült. A hazai hallállomány döntő többsége kukoricán nő fel, ezért nem nehéz kitalálni, hogy imádja minden nagytestű hal, de főként a ponty.

Nyerő Tipp a kukoricapogácsa felhasználásához:

1. A kukoricapogácsát ne keverjük szárazon az etetőanyaghoz! Külön edénybe helyezve nedvesítsük meg előtte. 1 kg pogácsa 5 kg száraz etetőanyaghoz elegendő. Ha kevesebbet keverünk be, arányosan csökkentsük a TTX mennyiségét is
2. Ha aromásítani szeretnénk az etetőanyagot, öntsük a folyékony aromát a száraz kukoricapogácsára. Ezt, mint a szivacs, kb. 10 perc alatt magába szívja. Az aromahatás sokkal tartósabb lesz majd így, mintha az etetőanyagra öntöttük volna. 1 flakon pontyos aroma (500 ml) kell 1 kg TTX-hez
3. 1,5 liter vizet öntsünk még rá, amelyet újabb 20 perc alatt teljesen magába szív, és felpuhul az összes szemcse
4. A felpuhult massza olyan, mint a tejbegríz, ezt keverjük a száraz etetőanyaghoz, amelyet szükség szerint vizezzünk még meg

AdalékanyagMilyen halnakAdagolás %-ban


állóvízenfolyóvízen
Angolmorzsa dévérkeszeg, ponty, kárász10-20-
Angolmorzsa, süllyedődévérkeszeg, ponty10-2010-20
Arachid (héjas keserű mogyoró)sneci20-
Ánizsmag őröltkarikakeszeg, bodorka2-52-5
Babycorn (pattogatott kukorica)minden békéshal szereti2-5-
Belga kenyér (barnakenyér héja) dévérkeszeg, ponty, kárász105
Coco Belge (kókuszliszt, pirított) sneci, karikakeszeg, bodorka10-
Copra Melasse (édes cukoripari melléktermék)dévérkeszeg10-1510-20
Crisalis (selyemhernyó báb őrlemény)sneci, paduc, márna1010-20
Csokoládés piskóta lisztdévér, bodorka, compó10-3010-20
Dejó (dió, napraforgó őrleménye) ponty, kárász, amur2-10-
Epiceine (mézeskalácsliszt)ponty, amur, dévérkeszeg10-3020-30
Édes kekszminden békéshal szereti10-2015-20
Fahéjas linzerdévérkeszeg15-2015-20
Folyóvízi piskótadévér, paduc, márna-15-20
Kenderliszt natúramur, bodorka5-105-10
Kenderliszt pirítottdévérkeszeg, bodorka1010-20
Kétszersültminden békéshal szereti10-3010-20
Kukoricagluténponty, amur, compó5-105-10
Kukoricalisztsneci, dévér, bodorka10-305-10
Kukoricaliszt pirítottsneci, dévér, bodorka, ponty10-205-10
Kukoricadaraponty, kárász, amur10-3010-20
Kókuszreszelékkárász, ponty10-155
Koriander őröltdévér, karikakeszeg, bodorka2-52-10
Mag-mixminden békéshal szereti20-3020-30
Mézes piskótalisztponty, amur, dévérkeszeg20-3020-30
Mogyoróliszt pirítottponty, dévérkeszeg, compó5-155-20
Napraforgóliszt pirítottdévérkeszeg, kárász5-155-20
Parmezán sajtliszt ponty, márna, paduc, jász5-1010-25
Pastoncino (olajos nehéz morzsa) dévérkeszeg, ponty, kárász5-1010-20
Préselt főtt búzaponty, amur, kárász, bodorka2-105-10
Préselt főtt kukoricaponty, amur, kárász, dévér2-105-10
PV1 (ragasztóanyag) minden békéshal szereti1010-30
Tökmagliszt pirítottponty5-1010-20
TTX Tortue Mais (kukoricapogácsa) ponty, amur, kárász, dévér10-2010-20
Zsemlemorzsaminden békéshal szereti10-3020-30

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.